STELIAN ION: "Îi rog pe magistraţi să nu tacă şi să nu se teamă, să îşi facă datoria cu profesionalism şi cu bună credinţă"

A.P.
Politică / 23 aprilie 2021

"Îi rog pe magistraţi să nu tacă şi să nu se teamă, să îşi facă datoria cu profesionalism şi cu bună credinţă"

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a reacţionat vineri faţă de scrisoarea semnată de peste 500 de magistraţi şi adresată Consiliului Superior al Magistraturii după ce Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară a 8 judecători pentru discuţiile avute pe un grup de Facebook. "Îi rog pe magistraţi să nu tacă şi să nu se teamă. Să îşi facă datoria cu profesionalism şi cu bună credinţă", este mesajul ministrului Justiţiei, citat de HotNews.ro.

Peste 500 de magistraţi au semnat o scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii, căruia îi cer să intervină după ce Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară a opt judecători şi a propus suspendarea a trei dintre ei, pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiţiei, prin discuţiile avute pe un grup de Facebook. Semnatarii apelului către CSM atrag atenţia că printre magistraţii vizaţi de aceste acţiuni ale Inspecţiei Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare, printre altele, iar toţi aceşti magistraţi au criticat modificările controversate aduse legilor justiţiei începând din 2017.

"Dreptul la exprimare este un drept fundamental. Chiar dacă au o obligaţie de rezervă, în privinţa tuturor problemelor care ţin de profesia şi activitatea lor, magistraţii trebuie să se bucure de libertatea de exprimare. În ultimii ani, luările de poziţie curajoase ale magistraţilor pe tema modificărilor legilor justitiei şi a legislaţiei penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept şi ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă. Presiuni asupra magistraţilor, sau intimidări menite să-i descurajeze în a se mai exprima liber în privinţa problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toţii să tăcem şi să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica şi ne vor copleşi", a transmis ministrul Justiţiei, pe Facebook.

Stelian Ion aminteşte că în proiectele de lege a propus întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraţilor.

"Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiţiei sa poată exercita acţiunea disciplinară împotriva magistraţilor. De asemenea, deşi am primit la rândul meu unele critici la adresa activităţii de ministru din partea unor magistraţi, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut şi să recepţionez ideea", a mai precizat el

Ministrul încurajează magistraţii să ia atitudine.

"Nu putem sta cu urechea lipită de uşă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistraţii şi nu putem tolera ca societate ca magistraţii să fie urmăriţi, filaţi în timpul lor liber. Îi rog pe magistraţi să nu tacă şi să nu se teamă. Să îşi facă datoria cu profesionalism şi cu bună credinţă, dar şi să vorbească despre problemele şi pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru şi limbaj elegant, aşa cum le stă bine unor magistraţi".

Potrivit unui document al Inspecţiei Judiciare obţinut de HotNews.ro, şeful IJ, Lucian Netejoru, a dispus în 29 martie sesizarea din oficiu a Inspecţiei, invocând un articol în care erau prezentate presupuse discuţii între magistraţi de pe un grup de Facebook intitulat "Forumul magistraţilor", din care ar face parte aproximativ 2.000 de magistraţi.

În procesul verbal de sesizare din oficiu se arată că "postările aparţin mai multor judecători şi procurori pe care jurnalistul le cataloghează având un profund caracter politic şi ar conţine jigniri la adresa unor politicieni, magistraţi şi jurnalişti, dar şi atacuri la adresa unor instituţii publice."

Şeful Inspecţiei Judiciare propune, până la finalizarea cercetărilor Inspecţiei Judiciare, suspendarea judecătorilor Dragoş Călin de la Curtea de Apel Bucureşti, Laurenţiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinţi şi Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt.

Argumentele aduse pentru suspendarea celor trei judecători sunt că aceştia critică activitatea Curţii Constituţionale sau eficienţa CSM şi "aduc jigniri preşedintelui României, altor colegi magistraţi, unii dintre ei făcând parte din CSM, Curtea de Apel Bucureşti".

IJ îşi susţine punctul de vedere prin diferite declaraţii atribuite celor trei magistraţi şi care ar fi fost făcute pe grupul intern de discuţii:

Dragoş Călin: "Totuşi, decizia CCR pe C4 este contrară dreptului UE, sunt dosare de răsunet salvate, în cazul în care CJUE va prelua aceeaşi abordare / Ar fi mers mult mai repede dacă exista la CJUE cineva care să-i grăbească pe colegi, aşa cum înţeleg că au făcut judecătorul polonez, care le-a explicat pe îndelete situaţia. Al nostru judecător s-a cerut afară din cauze. Aşa se întâmplă când ai selecţii pentru CJUE în stil autohton (...) / E oficial. Ministerul Justiţiei a scăpat de Predoiu".

Alina Giroceanu: "Chestia aia roşie e brâu sau ştreang? Că nu realizez...".

Laurenţiu Grecu: "În afară de USR nu cred că doreşte cineva această măsură".

Doi dintre cei trei judecători au legătură cu sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), instanţă care trebuie să se pronunţe în 18 mai pe legalitatea înfiinţării Secţiei Speciale, a legalităţii desemnării prin OUG a interimatului Inspecţiei Judiciare şi pe obligativitatea recomandărilor din mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), scrie Europa Liberă.

Dragoş Călin, judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi preşedinte al asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, (FJR) a conceput sesizările la CJUE în cauzele din Romania vizând Inspecţia Judiciară şi înfiinţarea Secţiei de Investigare a Magistraţilor. Alina Gioroceanu este cea care a admis cererea Forumul Judecătorilor din România şi a sesizat CJUE, care trebuie să spună dacă România e obligată să respecte recomandările din Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) al Comisiei Europene.

Alţi cinci magistraţi sunt cercetaţi disciplinar de Inspecţia Judiciară.

Peste 500 de magistraţi au semnat o scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii, căruia îi cer să intervină după ce Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară a opt judecători şi a propus suspendarea a trei dintre ei, pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiţiei, prin discuţiile avute pe un grup de Facebook. Semnatarii apelului către CSM atrag atenţia că printre magistraţii vizaţi de aceste acţiuni ale Inspecţiei Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare, printre altele, iar toţi aceşti magistraţi au criticat modificările controversate aduse legilor justiţiei începând din 2017.

Scrisoarea către CSM este semnată de către 548 de judecători şi procurori, care cer Consiliului să apere independenţa justiţiei şi dreptul la viaţă privată al magistraţilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CEILALȚI SĂ SE TEAMĂ ÎN OBSCURITATE : TRANSPARENȚĂ ZERO .

    ... cu MJ la volan am ajuns in gard . 1€ = 4 , 9999999999999999 lei !!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb