Stere Farmache, Fondul Român de Contragarantare: "FRC - contribuţie în creştere la susţinerea creditării antreprenorilor români"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2023

Stere Farmache, Fondul Român de Contragarantare: "FRC - contribuţie în creştere la susţinerea creditării antreprenorilor români"

"Cred că programele care comportă o schemă de ajutor de stat ar trebui să mute accentul şi pe zona de investiţii"

Contribuţia Fondului Român de Contragarantare (FRC) la susţinerea creditării antreprenorilor români este în creştere, spune Stere Farmache, Preşedintele Directoratului Fondului.

Domnia sa a afirmat: "Cred că programele care comportă o schemă de ajutor de stat sau chiar programele de garantare care se fac pe fondurile proprii ale instituţiilor de garantare, ar trebui să mute accentul şi sprijinul garantorului, al statului prin agenţii săi, pe zona de investiţii. În clipa de faţă, aceste garanţii şi credite au fost consumate preponderent pe capital de lucru, ceea ce nu este rău. Companiile au avut nevoie de lichiditate, situaţiile de criză au reclamat această necesitate, dar în perspectivă aceste programe pot deveni mai eficiente dacă se centrează spre zona de investiţii şi dacă vor fi stimulente mai mari".

Stere Farmache a adăugat: "Cred că este foarte important că aceste programe au avut efecte palpabile, au contribuit pe de o parte la creşterea gradului de intermediere financiară şi cred că în perioada următoare, prin mecanismele de garantare în numele statului dar şi de contragarantare în nume propriu, contribuţia Fondului Român de Contragarantare la creşterea nivelului de creditare în economie şi, bineînţeles, la creşterea accesului la finanţare a IMM-urilor, va creşte".

În opinia reprezentantului Fondului, cu toate că partea de garantare este binevenită, afacerile antreprenorilor ce solicită finanţare trebuie să fie viabile şi să aibă nevoie doar de colateral, care poate fi asigurat prin garanţii în proporţie de până la 90%. "Cred că, având această viziune ce implică o afacere viabilă şi garanţii, lucrurile pot avansa şi IMM-urile pot beneficia de aceste instrumente şi scheme de garantare. Iar în perspectivă, bineînţeles că ar fi de dorit ca acest sprijin să se diminueze, dar cred că întotdeauna va fi nevoie de această componentă de ajutor de stat", a spus Stere Farmache.

Conform prezentării directorului Fondului, instituţia, care a devenit operaţională în 2010, are drept scop creşterea gradului de garantare astfel încât să sprijine IMM-urile. "Contragaranţia nu se încheie direct cu banca, ci cu un fond de garantare, iar în acest sens, bineînţeles că partenerul nostru cel mai important de departe este FNGCIMM. Fondul Român de Contragarantare a contragarantat garanţiile pe care FNGCIMM le acorda băncilor, iar în această perioadă s-au acordat contragaranţii de peste patru miliarde (n.r. de lei) care, la rândul lor, au susţinut credite pentru IMM-uri de 12 miliarde", a punctat Stere Farmache.

Domnia sa a adăugat: "Un aspect important şi foarte puţin cunoscut este faptul că, Fondul Român de Contragarantare administrează şi acele scheme de minims prin care putem să reducem costul garanţiei. De exemplu, în cadrul ediţiilor Start-Up Nation 2019 - 2020, prin contragaranţiile acordate de Fond către FNGCIMM în principal, şi bineînţeles prin concursul FNGCIMM-ului, am redus contravaloarea comisionului de garantare. La momentul respectiv, reducerea care a fost în beneficiul IMM-urilor, a fost în ansamblu la vreo 7-8 milioane de lei".

Conform prezentării directorului FRC, există două componente derulate de Fond - Programul Innovation, componentă a schemei de garantare IMM Invest Plus şi componenta Garant Construct, parte a aceleiaşi scheme.

"În programul Garant Construct avem un plafon de garantare care este împărţit în mod egal între Fondul Român de Contragarantare şi FNGCIMM. Pentru anul curent avem un plafon de 1,2 miliarde de lei, iar în prezent există 15 bănci partenere, nivelul de alocare fiind de 87%, dar creşte de la zi la zi. Suntem în plină perioadă de creştere a volumelor de garanţii acordate pe acest program şi credem că, acest plafon care este alocat pentru anul 2023 va fi întrebuinţat", a spus Stere Farmache.

În ceea ce priveşte programul Innovation, directorul FRC a afirmat: "Se ştie că inovaţia face parte din ceea ce Comisia Europeană numeşte sustenabilitate pentru economie, energie verde, protecţia mediului, digitalizare. La prima vedere, acest program ar presupune că IMM-urile ar trebui să aibă inovaţia în obiectul de activitate. Există astfel de IMM-uri, dar din păcate sunt foarte puţine. Într-o activitate ce presupune inovare riscul este mare, şi bineînţeles că băncile şi garantorii se uită la acest risc. Dar aici nu este vorba despre inovaţia ce presupune brevete înregistrate la OSIM. Cheltuielile eligibile includ orice activitate de retehnologizare, orice investiţie care îşi propune să protejeze mediul, să facă tranziţia spre energia verde, adică tot ceea ce spunem în clipa de faţă că este circumscris conceptului de sustenabilitate. Cu alte cuvinte, IMM-urile care doresc să se dezvolte, să investească, să retehnologizeze, sunt binevenite să aplice pentru acest program. De exemplu, dacă un IMM îşi înlocuieşte un echipament cu unul mai performant, ce are un consum de energie mai mic, se poate încadra cu uşurinţă în acest program".

Pentru acest an, valoarea totală a plafonului alocată în cadrul Programului Innovation este de 746 milioane de lei, conform prezentării directorului FRC

Fondului Român de Contragarantare este o instituţie financiară specializată care facilitează accesul la finanţare al IMM-urilor prin: a) Garanţii în numele şi contul statului - Ministerul Finanţelor atribuie FRC rolul de agent al statului în cadrul unor programe guveramentale şi b) Contragaranţii din fonduri proprii acordate la garanţiile emise de fondurile de garantare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031