Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, una dintre băncile care au dat credite în franci elveţieni (CHF), a declarat, ieri, unui grup restrâns de jurnalişti, că nu participă la negocierile colective cu debitorii care au credite în CHF, întrucât această activitate este una "zilnică".
Bancherul a precizat: "Activitatea de restructurare, de a discuta cu clienţii este o activitate zilnică, în care nu este nevoie să mă implic". Întrebat dacă banca pe care o conduce face discounturi la sold în momentul conversiei creditelor, în contextul în care cursul francului a crescut semnificativ în ultimele luni, van Groningen a răspuns: "Şi dacă francul scade, îmi dă clientul banii înapoi? Nu cred".
Domnia sa a adăugat că "veniturile, în România, au crescut de la începutul crizei şi nu cu puţin", precizând că nu discută decât pe marginea cazurilor individuale, nefiind dispus să vorbească "la general", unde sunt incluse şi salariile mari.
Potrivit lui Steven van Groningen, din 15 ianuarie, când cursul francului a explodat, Raiffeisen Bank a convertit câteva sute de împrumuturi acordate în CHF, consumatorii obţinând rate mai mici decât până în prezent.
Acestea provin, însă, din diferenţa de dobânzi, nu din discounturi, clienţii "de casă" beneficiind de dobânzi mai mici la creditele în lei decât ceilalţi consumatori şi, în consecinţă, acestea sunt mai mici decât cele aferente împrumuturilor în CHF.
Şeful Raiffeisen a ţinut să precizeze că debitorii care îşi convertesc creditele "scapă de riscul de curs, dar păstrează riscul de dobândă", pentru că aceasta depinde de evoluţia ROBOR.
"Nu ştiu dacă într-un an sau doi clientul nu va fi supărat că a făcut conversia", a conchis domnia sa.
Van Groningen a spus că, printre ofertele băncii se numără reducerea temporară a ratei lunare, prelungirea perioadei de rambursare sau combinaţia dintre cele două.
Raiffeisen Bank este una dintre băncile care au acceptat invitaţia clienţilor să participe la negocierile colective conduse de Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi mediate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Francul elveţian a început să crescă neaşteptat după ce Banca Centrală a Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/EUR, impus în 2011, acest lucru afectându-i în primul rând pe cei împrumutaţi în franci.
1. va luati singuri banii
(mesaj trimis de imprumutat în data de 06.05.2015, 16:15)
In primul rand, Francul nu va mai ajunge sub 2 lei. In al doilea rand, asa cum ati facut in 2009 (cand banca elvetiei a scazul Liborul), ati marit dobanzile unilateral si ati crescut astfel rata echivalenta in lei. BANCA VA GASI MEREU SOLUTII UNILATERALE IN CARE VA SCOATE BANII DE PE NOI, EI NU PIERD/RISCA NIMIC NICIODATA CU NOI ROMANII (singurul popor incapabil de protejat de institutiile proprii: BNR, ANPC, justitie). Mi-e rusine si scarba de bancile din Romania.
2. Sa dati faliment!
(mesaj trimis de andrei în data de 06.05.2015, 16:32)
As vrea sa intreb potentialii clienti ai acestei banci cum apreciaza comentariile si "etica" balanului?!
2.1. Rezonabile (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Marian în data de 06.05.2015, 20:20)
Dupa parerea mea, este un raspuns care era de asteptat de la Manager-ul unei companii, in final cu capital social PRIVAT. De asemenea, daca ai fi fost pus in situatia D-lui Van Groningen, care ar fi fost reactia ta, luand in considerare faptul ca, decizia pe care o iei, afecteaza direct situatia financiara a companiei pe care o conduci impreuna cu board-ul director? Daca ar fi fost compania TA, iar una dintre persoanele care a contractat un credit de la tine, in CHF, stiind riscurile la care se expune atunci cand se bazeaza pe o creditare in valuta, iar acea valuta ar creste ca si valoare fata de momentul creditarii, ar veni sa-ti restituie cu 50% mai putin, pentru ca asa considera e fair ? Problema e simpla, ai contractat un credit pe care te-ai angajat sa-l restitui in X rate de o valoare in valuta de Y CHF, lunar esti obligat sa restitui Y CHF (indiferent de valoarea CHF la acel moment).
In momentul semnarii contractului, in contract era stipulat faptul ca ai un termen de X zile (acum cativa ani, la unele banci varia de la 15 la 30 de zile) in care sa-l citesti si sa te documentezi asupra clauzelor si a riscurilor.
Daca maine, CHF ar scadea la valoarea de 1 RON (presupunere nerealista), te-ai duce la banca sa platesti la valoarea de ieri a CHF-ului (de 4.2 RON aproximativ) ?
2.2. rezonabilitate (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de ctare marius în data de 06.05.2015, 22:35)
Roata se invarte, la toti ne vine randul.
2.3. esti pe langa subiect (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de cristi în data de 06.05.2015, 23:19)
As vrea sa stiu si eu daca Banca balanului a facut un studiu de risc la momentul la care a ofertat aceste credite in franci elvetieni si daca a facut, solicit sa ne fie prezentat.
Daca nu putea face estimari ale evolutiei CHF, ar fi fost un motiv suficient pentru a nu oferi astfel de credite.
Sa iei in calcul faptul produsele de creditare in CHF au fost prezentate in mod exagerat ca fiind cele mai avantajoase din piata la momentul respectiv, si asa au fost determinati clientii sa acceseze aceste produse fara a dispune de cunostinte financiare temeinice si nici de capacitatea de a intelege toate detaliile unei oferte primite din partea bancilor camatare. Cu toate acestea, au achitat ratele cu constiinciozitate.
Mai mult, majoritatea clientilor nu au vazut niciodata franci elvetieni cash. S-a folosit francul elvetian ca moneda scripturala sau moneda de cont, raportat la care s-a definit scadentarul, platile, transele si tot ceea ce tine de executarea contractului. Dar niciodata nu s-au virat in contulrile clientilor franci elvetieni, ci euro si raportat la faptul acesta, am fi indreptatiti sa solicitam restructurarea si redefinirea creditului in euro, la paritatea intre francul elvetian- euro de la momentul respectiv acordarii creditelor.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2015, 07:47)
Sfidator, jignitor, strigator la cer
2.5. Priveste problema de fond. (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Daniel în data de 07.05.2015, 08:05)
Lumea a luat CHF pentru ca bancile te impingeau catre acolo. Sunt oameni care li sa zis ca daca vor in chf bine daca nu nu se incadreaza la orice alt credit, altii au fost mintiti ca e cea mai stabila si va avea variatii mici, la oricare dintre bancile cu chf daca te duceai ti-l prezenta ca cel mai avantajos si stabil credit de pe piata.
Sper ca si la noi sa inceapa ancheta penala pentru ca in Franta deja a inceput... si chiar nu cred ca cea mai democratica tara din europa, cum este numita in presa si de multi altii, ca ar face un astfel de demers fara un motiv bine intemeiat.
2.6. Procedura bancilor de acordare a creditelor in CHF (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Alice în data de 07.05.2015, 09:01)
Cred ca nu esti corect informat. Se semna contractul cu banca la prima vedere a acestuia de catre imprumutat in sediul bancii. Nu exista nici 1 zi pentru a putea consulta clauzele din contract si a spune daca ai inteles implicatiile pe termen lung. La semnare avansul pentru casa trebuia sa fie deja platit vanzatorului, altfel nu se aproba creditul. In ziua de semnare a contractului la sediul bancii sau la un notar al bancii, banii aferenti creditului erau virati in contul vanzatorului.
2.7. ufff (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de e.i în data de 07.05.2015, 11:54)
Marian sa-ti spun dragule ...in afaceri...normale cam asa se face...castigi si tu castig si eu...toata lumea asta cu credite in chf...urla din cauza CAMATARIEI...vrei sa-ti spun eu CA IN 7 ani eu avand 2 CREDITE IN chf cu dobanda VARIABILA IAR CREDITUL MEU DOAR A CRESCUT FARA NICIO SCADERE A DOBANZII.Ti se pare ca libor a crescut in acesti ani?De furtisag este vorba.Si nu mai vb. aiurea daca nu stiti!
3. Plangere penala pentru Inselaciune
(mesaj trimis de Areea în data de 07.05.2015, 00:15)
Inselaciunea este acea actiune prin care una dintre parti, urmarind castiguri materiale, ii prezinta informatii mincinoase partii vatamate, care ii pot aduce acesteia prejudicii materiale.
In Franta, deja se ancheteaza penal creditarea in CHF.
Imptriva Raiffeisen exista deja toat ematerialele de comunicare prin care isi informa clientii ca CHF este ”cea mai STABILA” moneda.
De-abia asteptam sa curga plangerile penale impotriva bancherilor. Mai devreme sau ai tarziu, se va face dreptate!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de eu în data de 07.05.2015, 12:29)
bravoooo, hotilor,camatarilor. si acest produs de ce nu ar putea avea termen de garantie........??? ca toate produsele de pe piata. ESTE CLAR PENALUL SE APROPIE.
4. imi doresc
(mesaj trimis de un imprumutat în data de 07.05.2015, 09:55)
ca toti acesti nesimtiti din banci sa-si dea duhul cumva. Sa ii loveasca un fulger, sa ii muste un sarpe veninos, sa ii calce un tren, sa se prabuseasca avioanele lor particulare platite de noi, astia amarati...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2015, 10:28)
Cand voi scapa de acest credit, sa-l trasneasca cine va mai calca pragul vreunei banci
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2015, 16:42)
infatisarea lui spune totul!