Oamenii de ştiinţă vor să anticipeze evoluţia... localităţilor. Cercetătorii spanioli s-au inspirat din sistemele biologice pentru a pune bazele unui algoritm care poate spune cu mare acurateţe cum va arăta un oraş în viitor.
Algoritmul dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universidade da CoruZa poate anticipa modelul de dezvoltare al oraşelor, fiind capabil să spună unde şi cât de înalte vor fi blocurile ce vor apărea peste un număr de ani, informează news.ro. Algoritmul foloseşte date istorice şi economice ale unei zone urbane pentru a determina viitorul peisaj al unui oraş. Acesta poate anticipa atât numărul, cât şi locul în care vor fi construite clădirile. Cercetătorii spun că s-au inspirat în crearea acestui algoritm de la sistemele biologice regăsite în natură şi-l descriu ca pe o combinaţie între logica darwinistă şi regulile ştiinţifice ale geneticii. Procesul funcţionează prin calcularea unei multitudini de soluţii posibile din care algoritmul alege cel mai probabil rezultat. Operaţiunea se repetă de mai multe ori pentru creşterea acurateţii.
Algoritmul a fost testat în Tokyo, acolo unde a fost ales cartierul Minato pentru un studiu de caz. Acesta a parcurs datele istorice economice vechi pentru a desena cum va arăta cartierul în 2017. Rezultatul a fost comparat cu imaginea reală a acestuia şi este considerat foarte precis. Următorul pas pentru oamenii de ştiinţă este realizarea aceleiaşi operaţiuni dar, de data aceasta, pentru a vedea cum va arăta cartierul Minato în 2019.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2018, 14:49)
in japonia testeaza ei sistemul?, unde trenurile merg la secunda, sa vina in romania si daca sistemul lor are o acuratete de 1% atunci e intradevar valoros
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2018, 22:14)
Gresit! daca testeaza acum pentru a vedea cum va arăta cartierul Minato în 2019, asata nu mai este stiinta/anticipare.Doi ani la "viteza" derularii societatii de astazi este "secunda".