ZIARUL BURSA

20 iulie 2018
Ediţia din 15.08.2024
"Persistenţa memoriei"(fragment) - Salvador Dali, pictură în ulei, anul 1931

Santinela uitată la hotarul dintre lumi

Cornel CodiţăPolitică / 20 iulie 2018

Cornel Codiţă

Într-un fel sau altul, prin semne, timpurile ne spun încotro se îndreaptă şi ce fel de viitor are prezentul pe care astăzi îl încălzesc la sîn. Problema este: ştim oare să citim aceste semne? Şi-o pun intelectuali ai unei lucidităţi tot mai împuţinate şi tot mai slab influente în arena evenimentelor sociale, în dinamica politică şi, mai general, în direcţionarea cursului istoriei. Am preluat-o şi eu, de data aceasta, de la Ian Buruma, profesor de drepturile omului şi jurnalism la Bard College (Project Sindicate, Reading the Signs of the Times, 9 iulie, 2018). Într-o lume în care, în materie de comportament politic, la cel mai înalt nivel, ceea ce era inimaginabil, acum doar cîţiva ani, a devenit astăzi fapt acceptat al "normalităţii", Buruma se întreabă, pe bună dreptate: "Cînd va fi prea tîrziu să mai sune cineva alarma?"

România trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE

PENTRU NEAPLICAREA NORMELOR PRIVIND COMBATEREA SPĂLĂRII BANILOR, România trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE

A.T.Anticorupţie / 20 iulie 2018

Actualizare SIEGFRIED MUREŞAN: Guvernul îi păgubeşte pe români de două ori

Guvernul PSD - ALDE îi păgubeşte din nou pe români, de data aceasta prin netranspunerea în legislaţia naţională a Directivei 2015/849 privind combaterea spălării banilor. Paguba produsă de Guvern este, de data aceasta, dublă: mai întâi pentru că, prin netranspunerea directivei, finanţele României şi ale românilor sunt mai vunerabile în faţa evazioniştilor şi a infractorilor care spală bani. Apoi fiindcă, netranspunând directiva la timp, Comisia a propus penalităţi României, sume care vor fi plătite tot din bugetul statului, adică din banii plătitorilor de taxe, conform comunicatului remis redacţiei.

Plafonarea preţului gazelor naturale aprinde spiritele

Plafonarea preţului gazelor naturale aprinde spiritele

Ramona RaduMaterii Prime / 20 iulie 2018

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici: "Plafonarea preţului gazelor este o practică comunistă, însă doar până la un punct, pentru că nu avem concurenţă"  

Virgil Popescu, deputat PNL: "Solicit ministrului de Finanţe să renunţe la această hotărâre, ca să nu transforme România într-o ţară sud-americană"

Plafonarea preţului gazelor naturale, propusă de Guvern zilele acestea, a încins spiritele. În timp ce Executivul şi sindicaliştii din sectorul petrochimic salută această propunere, opoziţia şi producătorii o contestă.

Aripile frânte ale aviaţiei militare

CU MOARTEA PRE MOARTE ZBURÂND Aripile frânte ale aviaţiei militare

George MarinescuCompanii / 20 iulie 2018

În fiecare an, de 20 iulie, când creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, românii sărbătoresc Ziua Aviaţiei. Fie că vorbim despre aviaţia civilă, fie că ne referim la aviaţia militară, toată suflarea din domeniu sărbătoreşte cu fast şi cu show-uri aeriene ziua patronului spiritual.

Tinerii fug de agricultură

Tinerii fug de agricultură

Octavian DanCompanii / 20 iulie 2018

Ţara noastră se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea tinerilor care lucrează în agricultură, arată datele publicate de Eurostat.

Lira va pierde 8% faţă de dolar, în lipsa unui acord de Brexit

ANALIZĂ BLOOMBERG Lira va pierde 8% faţă de dolar, în lipsa unui acord de Brexit

A.V.Internaţional / 20 iulie 2018

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) fără un acord cu Bruxelles-ul ar putea costa scump moneda regatului, lira, conform unei analize Bloomberg.

Aceasta menţionează că lira sterlină ar putea să scadă cu până la 8% faţă de dolar dacă Marea Britanie nu va ajunge la un acord cu UE până în 29 martie 2019, când ţara va părăsi blocul comunitar. O asemenea evoluţie ar fi similară cu declinul de 8,1% înregistrat de moneda Marii Britanii în 24 iunie 2016, ziua în care ţara a stabilit, prin referendum, că iese din UE.

Totuşi, lipsa unui acord de Brexit între Londra şi Bruxelles este ceva puţin probabil să se întâmple, spun specialiştii. Conform studiului Bloomberg, există o probabilitate de 20% ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord.

Oraşe cu viitorul... la vedere

ŞTIINŢĂ Oraşe cu viitorul... la vedere

O.D.Miscellanea / 20 iulie 2018

Oamenii de ştiinţă vor să anticipeze evoluţia... localităţilor. Cercetătorii spanioli s-au inspirat din sistemele biologice pentru a pune bazele unui algoritm care poate spune cu mare acurateţe cum va arăta un oraş în viitor.

De 160 de ani, timbre româneşti

De 160 de ani, timbre româneşti

Marius TiţaInvestiţii Personale / 20 iulie 2018

Marius Tiţa

Primele timbre româneşti sunt celebrele "cap de bour", nişte scumpe! Ele au fost puse în circulaţie la 15 iulie 1858, deci acum 160 de ani. Timbrul a fost invenţia de geniu a englezului Rowland Hill care lansa, în mai 1840, în cadrul reformei poştale britanice pe care o propunea, primul timbru din lume, legendarul "penny black". Ca ilus­traţie, are portretul-efigie al reginei Victoria, care tocmai împlinise 21 de ani. Ţara de emisie nu apare pentru că nu era nicio înghesuială pe piaţă, era singurul timbru din lume.

Băncile cu probleme din India vor primi injecţii de capital

Băncile cu probleme din India vor primi injecţii de capital

A.V.Internaţional / 20 iulie 2018

Guvernul Indiei urmează să anunţe, în două săptămâni, o nouă infuzie de 113 miliarde de rupii (1,6 miliarde de dolari) în câteva bănci de stat aflate în dificultate, măsura făcând parte dintr-un plan de 2,11 trilioane de rupii anunţat în octombrie pentru stimularea creditării şi sprijinul băncilor în atragerea de capital de pe pieţe, conform unor surse din Ministerul Finanţelor de la New Delhi, citate de asia.nikkei.com.

Liga 1 revine cu ediţia 101

FOTBAL ŞI BANI Liga 1 revine cu ediţia 101

D.N.Sport / 20 iulie 2018

Regalul fotbalului mondial s-a încheiat, aşa că revenim la... competiţiile noastre. Astăzi, debutează o nouă ediţie, numărul 101, a Ligii 1 la fotbal. După o cură de "icre negre şi şampanie" merge şi o "varză cu afumătură şi ţuică de prune".

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER - 20 Iulie 2018

MACRO NEWSLETTER - 20 Iulie 2018

Macroeconomie / 20 iulie 2018

Preţurile de consum din Spania şi-au accelerat creşterea anuală în iunie 2018, până la 2,3%, de la 2,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după un avans de 0,9% în luna anterioară. Preţurile

Picaj de 3,25% pentru BET-NG

BVB Picaj de 3,25% pentru BET-NG

A.I.Piaţa de Capital / 20 iulie 2018

Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acţiunile Romgaz 

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, volumul înregistrat fiind de 64,77 milioane de lei,...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo