Preşedintele Klaus Iohannis s-a exprimat, ieri, cu privire la opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei aprobate de Parlament. Şeful statului s-a declarat nemulţumit de faptul că Parlamentul, condus de coaliţia majoritară PSD-ALDE, a legiferat într-un mod lipsit de transparenţă, fără a ţine cont de criticile primite chiar şi de la partenerii internaţionali ai ţării noastre. Iohannis a reiterat ce a spus la sfârşitul conferinţei de presă de săptămâna trecută, la finalul summitului NATO de la Bruxelles:
"calitatea legiferării este proastă şi rezultatul este foarte îngrijorător".
Referitor la modificarea legilor justiţiei, care, aşa cum se spune în opinia Comisiei de la Veneţia, afectează independenţa judecătorilor şi procurorilor şi pot avea efect negativ asupra luptei anticorupţie, preşedintele Iohannis a declarat: "Solicit în mod expres Parlamentului să reia în sesiunea din toamnă aceste legi şi să le corecteze aşa cum solicită cei avizaţi. Este absolut necesar acest pas".
Klaus Iohannis a declarat că, în virtutea prerogativelor sale constituţionale, va sesiza Curtea Constituţională cu privire la modificările legii privind statutul magistraţilor şi solicită membrilor acesteia să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia.
În final, preşedintele le-a cerut parlamentarilor coaliţiei PSD-ALDE să legifereze bine, în interesul cetăţenilor şi nu în interes personal.
Iohannis a spus: "Niciun politician nu trebuie să tranzacţioneze în propriul lui folos principiile pe care s-a construit România după revoluţia din decembrie 1989. Niciun decident politic nu are mandat de la români să facă aşa ceva. Nu trebuie să devenim exemplu negativ în Europa făcând legi pentru anumiţi politicieni. În România, standardul legislativ nu poate să fie dosarul penal al unui politician sau al altuia".