Tinerii fug de agricultură

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 20 iulie 2018

Tinerii fug de agricultură

Ţara noastră se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea tinerilor care lucrează în agricultură, arată datele publicate de Eurostat.

În anul 2016, în UE erau 10,3 milioane persoane care lucrau ca manageri de fermă. Aproximativ o treime dintre aceştia aveau o vârstă de peste 65 de ani şi doar 11% erau fermieri tineri cu vârsta de sub 40 de ani. Tinerii fermieri sunt puţini în special în Cipru (3,3% din managerii de fermă), Portugalia (4,2%), Marea Britanie (5,3%), Danemarca, Malta şi România, toate sub 10%. Statele membre UE unde fermierii tineri au o pondere mai mare sunt Austria (22,2%), Polonia (20,3%) şi Slovacia (19%). De asemenea, profesia de fermier este dominată de bărbaţi, doar o treime (29%) dintre managerii de fermă din UE fiind femei. În cazul tinerilor fermieri, proporţia femeilor este şi mai mică (23%). Datele publicate anterior de Eurostat arătau că o treime din toate fermele din UE sunt în ţara noastră, dar acestea reprezintă doar 3,4% din producţia blocului comunitar. Explicaţia o constituie faptul că nouă din zece ferme de la noi (92% sau 3,1 milioane) au o suprafaţă mai mică de cinci hectare.

În această primăvară ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţinea că trebuie acţionat cât mai rapid pentru stimularea atragerii tinerilor în agricultură: "Trebuie să reflectăm mult, dar să acţionăm repede pentru că fermierii nu-i faci la strung, pentru că dacă i-am face pe un tipar anume, le-am da drumul, dar iată că nu se fac. Eu ştiu că nu oricine se angajează să lucreze în agricultură (...), nu se îndreaptă mulţi, pentru că nu este uşor să o faci. Trebuie să găsim soluţii de a stimula, pentru a ajunge tinerii în domeniul agriculturii. Ca să intri în agricultură şi să devii fermier trebuie să ai teren, altminteri un fermier fără teren nu există nicăieri şi nici nu va fi. Noi, anul trecut, am dat drumul la un instrument financiar bun şi din nefericire suntem vinovaţi că nu l-am promovat mai mult, dar care îţi dă posibilitatea să cumperi teren prin credit de la bancă cu susţinere din partea statului. Ştiţi foarte bine că banca îţi cere garanţii şi de unde garanţii pentru un tânăr? Actul normativ stabileşte foarte clar şi este operaţional de anul trecut că aces­te garanţii în procent de până la 80% sunt asigurate de stat, iar diferenţa de 20% să fie valoarea pământului. S-au făcut câteva solicitări, dar puţine.".

Potrivit datelor prezentate de minis­trul Agriculturii, mai mult de jumătate dintre cei 866.000 de fermieri care au depus cereri unice de plată la APIA sunt fermieri de peste 60 de ani, iar dintre aceştia 4224 au vârste cuprinse între 91 şi 100 de ani. Dintre cei 453.630 de fermieri cu vârsta de peste 60 de ani, 223.994 sunt în categoria 61 - 70 de ani, 161.198 între 71 şi 80 de ani, 64.205 fermieri sunt între 81 şi 90 de ani, iar grupele de vârstă sub 60 de ani "nu au o dinamică pozitivă".

Trebuie spus că în februarie 2018 a fost aprobată OUG privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art .2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. S-a introdus posibilitatea de a mări cuantumul plăţii pentru tinerii fermieri de la 25% la maximum 50% din cuantumul pe ha al schemei de plată unică pe suprafaţă, procent care se stabileşte ulterior prin Hotărâre a Guvernului. Facilitarea accesului tinerilor fermieri la "plata pentru tinerii fermieri" pe o perioadă completă de 5 ani de plată, în cazurile în care aceştia nu au solicitat sprijin imediat după stabilire reprezintă o altă noutate pentru tinerii fermierii autohtoni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb