CU MOARTEA PRE MOARTE ZBURÂND Aripile frânte ale aviaţiei militare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică / 20 iulie 2018

Aripile frânte ale aviaţiei militare

În fiecare an, de 20 iulie, când creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, românii sărbătoresc Ziua Aviaţiei. Fie că vorbim despre aviaţia civilă, fie că ne referim la aviaţia militară, toată suflarea din domeniu sărbătoreşte cu fast şi cu show-uri aeriene ziua patronului spiritual.

Numai că în acest an, aviaţia militară nu prea are ce să mai sărbătorească, deoarece în nouă zile a pierdut două aparate de zbor şi unul dintre cei mai buni piloţi ai săi.

Primul accident care a avut urmări tragice s-a petrecut sâmbătă, 7 iulie 2018, la Baza Aeriană 86 Borcea. Un avion MIG 21 LanceR pilotat de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbuşit, în timpul unui show aviatic. Din primele date a reieşit că, pe fondul confruntării cu probleme tehnice grave ivite în timpul zborului, pilotul Florin Rotaru a dus aparatul cât mai departe de sutele de spectatori veniţi să asiste la spectacolul aviatic şi nu a mai avut timpul necesar să se catapulteze şi să îşi salveze viaţa.

Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, deţinea funcţia de pilot-şef în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă a Bazei 86 Aeriană Feteşti. Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, dintre care aproximativ 250 pe MIG-21. Era absolvent al Academiei Forţelor Aeriene "Henri Coandă" din anul 2005. Ofiţerul era căsătorit şi avea doi copii.

Imediat după accidentul aviatic, Ministerul Apărării Naţionale a ordonat ca niciun aparat de tip MIG 21 să nu se mai ridice de la sol în perioada următoare.

Al doilea accident a avut loc luni, 16 iulie, în apropierea comunei Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău. Un avion IAR 99 Şoim aparţinând de asemenea Forţelor Aeriene Române, având la bord doi piloţi, s-a prăbuşit într-un lac de acumulare. Din fericire, în acest caz piloţii au reuşit să se catapulteze şi au fost recuperaţi de salvatori, după o oră de căutări. Potrivit primelor indicii, aparatul ar fi suferit o defecţiune tehnică majoră în timpul zborului de antrenament pe care cei doi piloţi îl efectuau în apropierea bazei aeriene.

Puterea aeriană militară a României

Prăbuşirea celor două aparate a scăzut numărul de avioane aflat în dotarea forţelor aeriene române.

Potivit informaţiilor oferite de surse din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, de site-ul Forţelor Aeriene Române, coroborate cu datele publicate de site-ul Flight Global, în acest moment, ţara noastră, după cele două accidente aviatice, deţine următoarele aparate:

Avioane de luptă: 12 aparate F16, cărora li se vor adăuga alte 5 aparate a căror procedură de achiziţie a fost demarată recent de Ministerul Apărării Naţionale. Pe lângă acestea, ministrul Mihai Fifor a declarat că ţara noastră va mai achiziţiona încă 36 de avioane de luptă multirol F16, pentru a înlocui avioanele de tip MIG 21. Totodată, avem în dotare 25 de aparate MIG 21 LanceR;

Avioane de transport: 4 aparate C 130 Hercules şi 7 aparate C 27 J Spartan;

Avioane pentru misiuni speciale: 2 aparate AN 30 (Antonov);

Avioane de antrenament: 3 aparate F16 B achiziţionate din Portugalia şi 18 aparate IAR 99;

Elicoptere: 57 aparate IAR 330 PUMA (n.r. au fost 60, dar 3 s-au prăbuşit în accidente), 5 aparate IAR 316 şi 3 aparate IAR 330 PUMA NAVAL.

Conform datelor oferite pentru anul 2017 de revista online de specialitate Global Fire, Armata României era dotată cu 134 de aeronave, dintre care 31 de avioane de luptă, 26 de avioane de atac, 78 de aeronave de transport, 26 de avioane de antrenament şi 68 de elicoptere, însă niciun elicopter de atac. Această flotilă aeriană, împreună cu celelalte forţe armate plasează ţara noastră pe locul 42 în lume privind puterea militară.

De-a lungul timpului, din anul 1962 şi până în prezent, forţele aeriene româ­ne au folosit 400 de avioane din gama MIG 21. Multe dintre acestea s-au defectat după anul 1990, fiind scoase dintre uz, iar o parte dintre ele s-au aflat în centrul atenţiei publicului în momentul în care s-au prăbuşit şi accidentele s-au soldat cu victime - morţi sau răniţi.

Avioanele de luptă se află în cele două baze aeriene din ţara noastră: Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii şi Baza Aeriană 86 de la Borcea. Cele 12 avioane F-16 Fighting Falcon achiziţionate din Portugalia se află în baza Borcea.

Cu toate acestea, România pierde piloţi, pe timp de pace, acasă, în timpul unor banale show-uri aeriene. Şi nu răs­punde nimeni, pentru că morţii, ale căror aripi s-au frânt în zbor, sunt de vină, ca de obicei.

La parada aviatică de astăzi, care va avea loc în Bucureşti, începând cu ora 10:00, la Monumentul Eroilor Aerului, vor participa aparate de zbor ale Forţelor Aeriene Române, de la Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

Cetăţenii aflaţi în capitală vor putea vedea avioane de tip F-16 Fighting Falcon, C-27J Spartan, C-130 Hercules şi elicopterele IAR-330 Puma, MI-17/18 şi EC-135.

La evenimentul aviatic vor lua parte şi avioane de vânătoare F-15 Eagle din Forţele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. Aparatele F-15 Eagle iau parte la exerciţiul Dacian Eagle 2018, desfăşurat la Câmpia Turzii.

La ceremonie nu vor participa aparatele MIG 21 LanceR. Întreaga flotă este consemnată la sol după accidnetul avitatic tragic din 7 iulie de la Baza 86 Aeriană Borcea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb