Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a efectuat, ieri, 23 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în mai multe locaţii din judeţul Ilfov.
Conform unui comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Public, percheziţiile au fost făcute într-un dosar care priveşte Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, în legătură cu programul "'Prima casă'', iar percheziţiile au fost făcute la sediul fondului, la birourile şi domiciliile mai multor angajaţi care sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie.
Din materialul probator administrat până în prezent de procurorii din cadrul Parchetului General reiese că persoanele cercetate obişnuiesc să condiţioneze de primirea unor sume de bani urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririle lor de serviciu.
Conform comunicatului de presă, cei în cauză condiţionează soluţionarea cererilor petenţilor, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanţii din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiaţi, fiind creat astfel un mecanism între funcţionarii instituţiei din diverse compartimente, având ca scop obţinerea de beneficii personale.
Surse judiciare citate de News.ro susţin că mita solicitată de angajaţi pentru a urgenta soluţionarea dosarelor primite pentru Programul Prima Casă era cuprinsă între 200 si 500 de euro, practica fiind folosită în cazul a 60 de dosare.
Documentul emis de Ministerul Public informează: "În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate şanse egale şi este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credinţă, câştigători fiind doar cei ce se încadrează în «priorităţile» angajaţilor, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă".
Opt suspecţi au fost aduşi cu mandat la audieri, iar în cauză vor fi ascultaţi 60 de martori.
Concomitent cu sprijinul specialiştilor din cadrul A.N.A.F. - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală sunt efectuate controale fiscale şi verificări de specialitate la o societate comercială deţinută de una dintre angajatele cercetate şi pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obţinute ilegal de personale implicate în mecanismul infracţional.
În legătură cu percheziţiile efectuate de Parchetul General, Direcţia Marketing, relaţii clienţi şi consiliere a FNGCIMM a emis un comunicat de presă în care susţine că activitatea fondului nu are de suferit în urma verificărilor efectuate. În document se arată: "Actele procedurale efectuate (...) fac parte din cadrul unei investigaţii complexe, specializate. Investigaţia vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în desfăşurarea activităţii FNGCIMM, fiind vizată o perioadă de timp de câţiva ani. Ancheta este în momentul de faţă în plină desfăşurare.
Având în vedere limitele de comunicare publică pe această temă, impuse de specificul acţiunii, dorim să-i asigurăm pe clienţii şi partenerii FNGCIMM că obiectivele strategice, proiectele şi programele aflate în derulare se vor desfăşura conform graficelor stabilite. Conducerea a luat toate măsurile necesare astfel încât investigaţia în derulare să-şi urmeze cursul, fără să afecteze activitatea curentă şi viitoare a instituţiei noastre".
1. Frumos
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2018, 07:19)
Culmea crediarii. Sa dai spaga sa intri cu capul in jug.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2018, 12:06)
Cand vor ajunge si la cei care iau bani pentru a scoate anumite personae din Biroul de Credite....
3. plafon :)
(mesaj trimis de un guru în data de 20.07.2018, 12:39)
Ia si ei cel mult o amenda si gata daca mai modifica astia mulr Codul Penal :) Daca facem maine partidul oamenilor cinstiti din Romania oare trecem de pragul de 5% la vot ? Nu ai legi dure nu ai nimic.Uite ce au facut grecii cu codul rutier.S-au facut ai drak rau ar zice unii :) Soros asta , deh :)