PARLAMENTUL S-A SPĂLAT PE MÂINI OUG privind amnistia, aruncată în curtea Guvernului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 iulie 2018

Legea nr. 183/2018 privind abilitatea Guvernului de a emite ordonanţe a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Actul normativ aprobat de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis prin decretul nr. 550 din 17 iulie 2018 stabileşte domeniile în care, pe perioada vacanţei Legislativului, guvernul poate emite ordonanţe. În lege se specifică, în unele cazuri, şi măsurile pe care Parlamentul crede că Guvernul ar trebui să le ia prin ordonanţele aprobate. Astfel, în cazul Ministerului Afacerilor Interne, în lege este stipulat că ordonanţa aprobată trebuie să prevadă instituirea unor măsuri privind însoţirea cu autovehicule ale Poliţiei Rutiere a şefilor de delegaţii străine în perioada de exercitare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene 2019.

În cazul Apărării Naţionale, actul normativ susţine că ordonanţele de guvern trebuie să se refere la măsuri în domeniul managementului resurselor umane pentru personalul militar şi ratificarea acordurilor dintre ţara noastră şi alte state cu privire la mormintele de război.

Foarte multe cazuri în care ar trebui ca executivul să aprobe acte normative prin ordonanţe sunt prevăzute la finanţe publice şi economie şi la capitolul privind sănătatea.

Din legea publicată în Monitorul Oficial nu reiese că guvernul a fost abilitat să dea ordonanţe simple în domeniul justiţiei. Niciun subcapitol din domeniul justiţiei nu apare în această lege prin care executivul este abilitat să emită acte normative în timpul vacanţei parlamentare.

Aceasta nu înseamnă că nu poate aproba ordonanţe de urgenţă. Cabinetul Dăncilă poate lua asemenea măsuri, în domeniul justiţiei, privind amnistia şi graţierea, dacă membrii lui consideră că se confruntă cu o situaţie excepţională şi care nu mai poate fi amânată.

Dar cum Parlamentul a considerat că situaţiile care nu mai suportă amâ­nare sunt cele prevăzute în legea 183/2018, înseamnă că alte situaţii excepţionale pot deriva doar din stări excepţionale care să atragă emiterea şi aprobarea unei ordonanţe de urgenţă.

Până acum Ministerul Justiţiei nu a dat niciun semnal că s-ar confrunta cu o asemenea stare excepţională. Nu există nici măcar un studiu de impact făcut de ministerul de resort cu privire la o eventuală amnistie şi graţiere colectivă.

Aşa că întrebarea care pluteşte în aer este: ce ar determina cabinetul Dăncilă să aprobe în vacanţa parlamentară o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea?

Răspunsul nu poate fi decât unul singur: Liviu Dragnea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Corectie: 

    Aşa că întrebarea care pluteşte în aer este: cine (nu, ce) ar determina cabinetul Dăncilă să aprobe în vacanţa parlamentară o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea? 

    Răspunsul nu poate fi decât unul singur: Liviu Dragnea. 

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb