MINISTRUL DE FINANŢE, EUGEN TEODOROVICI: "Scopul amnistiei fiscale este să ajute economia"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 iulie 2018

"Scopul amnistiei fiscale este să ajute economia"

Florin Jianu, CNIPMMR: "Nu este corect să ştergi datoriile unor oameni, în timp ce restul, cei care sunt corecţi, plătesc datoriile lună de lună"

Scopul amnistiei fiscale este să ajute economia şi nu anumite companii şi/sau persoane fizice care au datorii către statul român, spune ministrul de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici.

Domnia sa a declarat, ieri: "Mi-aş dori foarte mult ca cei care se grăbesc să critice o astfel de măsură să se gândească puţin, mai întâi. Sunt cam 100 de miliarde de lei datorie la stat, iar aceşti bani sunt datoraţi atât de persoane fizice, cât şi juridice, ponderea principală fiind la cele din urmă. În această categorie sunt incluse şi marile companii de stat, din păcate, care sunt în această situaţie pe fondul unui management defectuos al unor angajaţi ai statului, şi nu mai au cum să fie ajutate, nici de stat, nici de alte posibile companii partenere".

Potrivit ministrului de Finanţe, cos­tul unei astfel de amnistii este nesemnificativ în comparaţie cu cel al eventualei închideri a companiilor în cauză. Domnia sa a menţionat: "În schimb, trebuie să avem grijă la ce se întâmplă începând imediat de a doua zi, iar pentru asta avem nevoie de oameni capabili în conducerea acestor companii".

Întrebat despre condiţiile în care va fi posibilă amnistia fiscală, Eugen Teodorovici a subliniat că, deocamdată, doar se discută desprea ea şi că "nu a spus nimeni că va urma o amnistie".

"A fost la un moment dat o discuţie, s-a tot rostogolit subiectul, dar dacă cei care au datorii au de gând să aştepte ceva ce, poate, nu se va întâmpla niciodată, este treaba lor şi vor plăti pentru asta. Vor fi mai multe posibile variante, nu este nimic clar, momentan se face o analiză şi nu spune nimeni că vor fi doar companii sau/şi persoane fizice la un loc", a mai precizat domnul Teodorovici.

Florin Jianu, CNIPMMR: "Orice politică publică trebuie să se bazeze fie pe un studiu de impact, fie pe analiză economică"

În opinia preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, orice politică publică trebuie să se bazeze fie pe un studiu de impact, fie pe analiză economică şi aşa mai departe.

Domnia sa a declarat: "Am vrea să vedem înainte o astfel de analiză ca să ştim câţi datori avem la stat. Noi ştim că cele mai multe firme datornice au capital de stat. Nu ştim pe cine ajutăm prin această amnistie fiscală şi nu ne bazăm pe nicio cifră. Nu am văzut nicio cifră publică. De asemenea, nu ştim care e opinia întreprinzătorilor în acest sens, pentru că nu ştim dacă este corect să ştergi datoriile unor oameni, în timp ce restul oamenilor şi întreprinzătorilor corecţi plătesc datoriile lună de lună, iar la un moment dat vine cineva şi spune că pentru unii, care sunt «mai egali» decât toţi ceilalţi, facem o amnistie".

Florin Jianu nu consideră că această abordare este una corectă şi subliniază că ea trebuie să fie unitară şi constantă pentru a nu ajunge în situaţia în care, având o amnistie odată la o perioadă de timp, nimeni să nu îşi mai plătească datoriile.

"Trebuie să ne uităm unde se acumulează datorii şi unde devin nesustenabile şi constante. Nu putem şterge un management slab prin anularea datoriilor. Logic ar fi să ai o analiză clară întâi, să vezi pe cine salvezi şi de ce, să faci public lucrul ăsta şi să discuţi cu mediul de afaceri - pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic despre asta - şi să eficientizezi companiile de stat, pentru că dacă ele vor continua să acumuleze datorii, nu am rezolvat nimic".

Domnul Jianu subliniază că datoriile nu pot fi şterse din timp în timp, întrucât ar putea fi create mai multe probleme în economie, în loc ca aceas­ta să fie ajutată.

Birocraţia, lipsa forţei de muncă şi fiscalitatea excesivă sunt cele mai mari dificultăţi cu care se confruntă IMM-urile în 2018, potrivit raportului de cercetare "Carta Albă a IMM-urilor din România", 2018, realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) cu sprijinul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).

De asemenea, potrivit lucrării citate, 8 din 10 întreprinzători din ţara noastră se autofinanţează şi doar pentru 1 din 10 antreprenori fondurile europene reprezintă o oportunitate.

Conform studiului, procentul investiţiilor străine în România pe cap de locuitor este de trei ori mai mic decât în Ungaria sau Polonia.

Cercetarea a fost realizată prin investigarea pe bază de chestionar a unui număr de 559 de firme din ţara noastră, din toate ramurile de activitate.

Ministrul de Finanţe I-a întrebat, ieri, pe ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, despre posibilitatea eliminării vizelor de călătorie pentru oamenii de afaceri din Româ­nia.

Eugen Teodorovici a menţionat: "Nu ştiu în ce măsură ar fi posibil, dar cred că ar fi foarte bine pentru mediul de afaceri din România, şi implicit pentru întreaga noastră populaţie, dacă s-ar propune ridicarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii, măcar pentru oamenii de afaceri. Pot înţelege că, poate, pe partea turistică sunt alte piedici, dar mediul de afaceri româ­nesc ar trebui să aibă aceleaşi condiţii concurenţiale în care să îşi des­făşoare activitatea, pe care le au şi ceilalţi parteneri din UE, pentru că sunt destul de mulţi cei care nu au acest impediment. Antreprenorii români au o problemă, din acest punct de vedere, iar în schimb, vecinii noştri o fac mult mai repede şi poate că ne şi suflă afacerile. Cred că aceas­ta este o piedică pentru România, chiar şi ca imagine, şi poate că lucrurile se pot face astfel, măcar pe acest segment".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Orlando, nici usturoi n-ai mancat, nici gura nu-ti pute. Incepi si tu ca Tudorel bubosel, o dai cum poti doar doar ar crede cineva ce zici. Auzi, e spre binele economiei. Dar cum ar beneficia economia, daca toti cei care isi platesc taxele si impozitele la timp, n-ar mai plati, in asteptarea unei noi amnistii?

    1. Splendida idee !

      psd ne arata calea, nu trebuie decat s-o urmam !

      unica solutie e stop platii impozitelor ! 

    Scopul e acela de a sterge datoriile statului catre stat. Pe langa, se mai lipesc si unii smecheri, poate chiar Orlando. Teapa iau privatii si bugetul statului. Privatii cu datorii sunt in faliment demult.

    Inteleg sa-i ierti pe unii care trec prin situatii grele , au facut investitii , locuri de munca , etc dar sa ierti orice evazionist smecher nu ajuta deloc economia.

    GOLANI!!!Toti ceilalti sa alergam sa platim ca altfel ... somatii, popriri, haituiala! Asta e doctrina sociala pe care am votat-o. Niste HOTI!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb