Plafonarea preţului gazelor naturale aprinde spiritele

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 20 iulie 2018

Plafonarea preţului gazelor naturale aprinde spiritele

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici: "Plafonarea preţului gazelor este o practică comunistă, însă doar până la un punct, pentru că nu avem concurenţă"

Virgil Popescu, deputat PNL: "Solicit ministrului de Finanţe să renunţe la această hotărâre, ca să nu transforme România într-o ţară sud-americană"

Plafonarea preţului gazelor naturale, propusă de Guvern zilele acestea, a încins spiritele. În timp ce Executivul şi sindicaliştii din sectorul petrochimic salută această propunere, opoziţia şi producătorii o contestă.

Ministrul de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat, ieri, că această plafonare poate părea o "practică comunistă", însă doar până la un punct. Domnia sa a explicat: "Vorbim de concurenţă în domeniu, dar care concurenţă? Dacă tot vorbim de ea, atunci să fie una corectă. Noi în ţară avem doi operatori care cresc foarte des, şi nejustificat, preţurile gazelor. Şi atunci apare întrebarea «de ce tot cresc aceste preţuri», în condiţiile în care investiţiile asumate de către ei nu au fost realizate.

Toată această situaţie se răsfrânge asupra economiei şi a consumatorilor, iar unii se reped imediat că este o practică comunistă, de parcă ar fi din altă ţară cei care o fac. Eu nu am nicio legătură cu practicile comuniste".

Ministrul de Finanţe susţine că vor fi reduceri de preţuri resimţite de consumatori, adăugând: "Vă dau un exemplu: la consumatorii casnici se dau foarte multe subvenţii, iar dacă va fi scăzut preţul, şi subvenţia va scădea. Vor avea de câştigat, aşadar, şi clienţii casnici, şi cei industriali".

Eugen Teodorovici a menţionat că Guvernul va discuta şi cu reprezentanţii Comisiei Europene pe acest subiect, subliniind: "Nu vrem să intervenim în piaţă, dar sunt situaţii în care statul trebuie să intervină şi să ajute piaţa cu adevărat, nu doi operatori".

La data de 18 iulie, MFP a publicat pe site-ul său un proiect de hotărâre de Guvern prin care se stabileşte preţul de vânzare a gazelor naturale la 55 de lei/MWh, până la data de 30 iunie 2021.

Virgil Popescu: "Propunerea Ministerului de Finanţe contravine directivelor europene şi încalcă principiile unei economii de piaţă"

Vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, liberalul Virgil Popescu, este de părere că propunerea Ministerului de Finanţe contravine directivelor europene şi încalcă principiile unei economii de piaţă.

Domnia sa afirmă: "Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea plafonarea preţului gazelor până în 2021, operând astfel o reducere forţată a preţului gazelor. O asemenea intervenţie încalcă principiile liberalismului şi pe cele ale unei economii de piaţă şi a liberei concurenţe. Este posibil ca ministrul Finanţelor să fi uitat că România este ţară membră a Uniunii Europene?!? Pentru că altfel nu se explică această decizie care contravine directivelor europene privind piaţa energiei prin care s-a impus liberalizarea preţurilor gazelor, respectiv vânzarea lor în regim concurenţial".

Virgil Popescu opinează că nici statul, nici consumatorul şi nici industria ori investitorii strategici din Marea Neagră nu au de câştigat în urma plafonării preţului gazelor naturale din producţia internă. În schimb, potrivit domniei sale, ar avea de câştigat Gazprom - întrucât dependenţa, deja exis­tentă, a ţării noastre de gazul rusesc va fi alimentată - şi exportatorii, întrucât un preţ mai mic va favoriza exporturile de gaz românesc, în timp ce noi vom importa mai scump de la ruşi.

Deputatul îi solicită ministrului de Finanţe să renunţe la această hotărâre cât mai repede, "pentru că altfel trans­formă România într-o ţară sud-americană".

ROPEPCA: "Pe termen mediu şi lung o astfel de măsură conduce la creşterea dependenţei de sursele externe"

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) contestă plafonarea preţurilor gazelor naturale din producţia internă.

Într-un comunicat, ROPEPCA se arată profund îngrijorată de proiectul de Hotărâre de Guvern, prin care executivul vrea să plafoneze preţul de vânzare al gazelor din producţia internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieţei, de 60 lei/MWh, cu motivarea că, în absenţa unei astfel de măsuri, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh în 2019.

Comunicatul notează: "Producătorii autohtoni de gaze naturale contestă atât obiectul acestei decizii, cât şi modul în care este luată, fără o consultare corectă cu părţile implicate. ROPEPCA susţine că plafonarea preţului de vânzare al gazelor din producţia internă este o măsură contraconcurenţială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziţie dis­criminatorie în raport cu importul de gaze naturale.

Pe termen mediu şi lung o astfel de măsură conduce la creşterea dependenţei de sursele externe. Creşterea cantităţilor importate va genera un impact negativ atât în ceea ce priveşte siguranţa în aprovizionare a consumatorilor, cât şi asupra preţului suportat de aceştia.

Trebuie menţionat că statul încasează 60% din această creştere a preţului gazelor de după liberalizarea pieţei, prin suprataxarea acestuia. Mai mult, redevenţele trebuie plătite conform preţului de referinţă stabilit prin raportare la preţurile de pe bursa de la Baumgarten, mult mai mari faţă de preţurile practicate în România".

Haralad Kraft, preşedintele ROPEPCA, precizează: "Considerăm că tocmai pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania, Guvernul trebuie să ia măsuri care să nu des­curajeze investiţiile în producţia autohtonă de gaze naturale".

Investiţiile în dezvoltarea de zăcăminte, care se realizează cu costuri mari de producţie, sunt puse în pericol de o astfel de decizie a Guvernului României, iar impunerea unui preţ de 55 lei/MWh pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a unor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producţiei şi a locurilor de muncă, mai arată Asociaţia. "O Hotărâre de Guvern care plafonează preţul de vânzare al gazelor din producţia internă de la producători la furnizori este neconformă cu statutul piaţă liberă. Această decizie va descuraja producţia internă de gaze naturale pentru care companiile din România investesc sume semnificative în exploatarea zăcămintelor şi în crearea de locuri de muncă", susţine Harald Kraft.

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie: "Fără o bursă la care toţi producătorii să fie obligaţi să vândă, preţurile vor creşte în continuare"

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie susţine propunerea MFP de plafonare a preţului gazelor naturale. Aceasta precizează într-un comunicat: "Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie salută iniţiativa Ministerului Energiei şi a Ministerului Finanţelor de a promova o hotărâre de Guvern prin care să se plafoneze preţul gazelor naturale din producţia internă. Atât timp cât există numai doi producători şi nu există o bursă la care toţi producătorii să fie obligaţi să vândă, preţurile au crescut şi vor creşte în continuare, punând astfel în mare dificultate atât industria autohtonă, cât şi cetăţenii care suportă din ce în ce mai greu facturile la gazele naturale!

Plafonarea preţului gazelor naturale este o măsură bună dacă se adresează consumatorilor casnici şi IMM-urilor, a declarat, ieri, Flroin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Domnia sa a declarat: "Eu cred că trebuie să se refere la consumatorul final, fie că este IMM sau consumator casnic. Piaţa s-a liberalizat, dar din producţia internă dăm întâi la consumatorii mari, după care dăm la cei mijlocii, mici şi casnici. Aşadar, tot populaţia şi IMM-urile au de suferit. Ar trebui să ne uităm şi aici la cum îi ajutăm şi, dacă preţul final scade pentru aceste categorii, atunci, da, este o măsură bună".

_______________

Comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, ieri, că începând cu data de 1 august 2018 gazele naturale pentru consumatorii casnici vor fi mai scumpe cu 5,83%.

Comunicatul ANRE notează: "Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului gazelor naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018. În şedinţa din 19.07.2018, membrii Comitetului de reglementare al ANRE au luat în discuţie solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea preţurilor. Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat. În prezent, gazele naturale de provenienţă internă se vând pe piaţa concurenţială, inclusiv pentru clienţii casnici, preţul de achiziţie al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii şi a ofertei".

_______________

Ministrul Finanţelor a anunţat, ieri, că şi-ar dori să elimine acciza la carburanţi şi că are în vedere o astfel de măsură, subliniind, însă, că aceasta ar trebui să se reflecte în preţul plătit de consumatori la pompă, şi nu să ajungă în buzunarele companiilor din sector.

Domnia sa a precizat: "Ne putem gândi la scoaterea accizei la carburanţi. Eu personal, mi-aş dori foarte mult. În cazul în care s-ar scoate, efectul s-ar duce către populaţie. Dacă reducerea respectivă nu se duce la pompă, ci în buzunarul unor companii, nu am făcut nimic".

_______________

Căderi de peste 4% pentru Romgaz şi Petrom, în şedinţa de ieri

Acţiunile Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP) au suferit scăderi de 5,03%, res­pectiv 4,64% în şedinţa de tranzacţionare de ieri, pe fondul anunţului conform căruia preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători este posibil să fie plafonat la 55 lei/Mwh, până la 30 iunie 2021, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Căderea acţiunilor SNG, până la preţul de 30,2 lei, s-a manifestat pe fondul unor transferuri de 1,36 milioane de titluri, rulaj care, cu excepţia şedinţei din data de 12 noiembrie 2013, prima zi de tranzacţionare a companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), reprezintă cel mai mare volum înregistrat de titlurile emitentului de la listare şi până în prezent, potrivit investing.com.

Titlurile SNP s-au depreciat până la preţul de 0,308 lei/unitate, pe fondul unor trans­feruri de 5,72 milioane de acţiuni. Şi acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut, în şedinţa de ieri, până la preţul de 324 lei/titlu, scăderea de 1,22% apărând pe fondul unui volum de 8.291 de titluri. (A.I.)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pretul la gaz in Romania oricum este mai mic decat cel tranzactionat la viena

    Acolo este 107 lei mhw si la noi este 80 

    Masura nu o sa fie pusa in practica deoaeece CE nu este de acord si este ilegala intr-o economie de piata

    1. Un bun motiv pentru ROEXIT

    Am ajuns de rasul Europei cu incompetentii astia! Ei se cred in Coreea de Nord, unde nenorocitul ala taie si spanzura! A mai fost un comunistoid care a sfarsit de Craciun!

    Ca Valcov avenit cu o astfel de propunere nu as fi surprins. Dar propunerea a fost susținută și de Teodorovici pe care l-am apreciat pana acum. Culmea ca poate deveni hotărâre de guvern.

    Parca nu am face parte din UE sau am intenționa sa ieșim! Companiile vor fi tentate sa exporte și in final va trebui sa importam scump. S-ar compromite investițiile din Marea Neagră ca sa numai vorbim de bulversarea BVB.

    Doamne, cum de am votat astfel de conducători! 

    1. Legea, când ea e, e ca un ghinion, trebuie s-o respecți.

      50% din gazul extras se tranzacționează în România. Tentațiile când apar pușcăria se umple.

      Germania are industrie, noi nu obligăm Germania să ne dea industria. Noi de ce am dona resursele? 

    Propun sa le dea pe gratis. Asa rupem gura targului si toata lumea va fi fericita. Rusii nu au cum sa vina cu pret mai competitiv si industria pe gaze se va dezvolta. Q.E.D.

    Din cauza comunistilor din PSD nu mai avem nici o sansa la zona euro! Am ajuns coada Europei, dupa Bulgaria. dansul, masa si felicitarile sunt pe sfarsite, acus vine scadenta (adica austeritatea) si vom fi toti vai mama noastra! Cand n-ai nici un fel de strategie si arunci cu amandoua mainile in stanga si in dreapta (bugetari, pensii, ajutoare sociale), acolo ajungem toti de la primul din privat pana la ultimul pensionar.

    1. Să fim serioși, bugetele Securității cresc de mai bine de 10 ani, alocăm și 2% la fier vechi, vom aloca 4%, nu ai motive să fii nemulțumit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb