Stocurile mondiale de seminţe uleioase scad puternic

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 februarie 2008

Stocurile mondiale de seminţe uleioase scad puternic

Preţurile de pe piaţa de profil sunt la niveluri record Producţia va creşte cu peste 8% în anul agricol 2008-2009, însă este posibil să nu refacă stocurile

Stocurile mondiale de seminţe pentru ulei (de provenienţe diferite) au scăzut până la nivelul minim al ultimilor patru ani, din cauza creşterii cererii pentru alimente şi surse alternative de energie. În aceste condiţii, preţurile uleiurilor vegetale ating niveluri record.

Rezervele totale în materie ar putea atinge 61,2 milioane de tone în anul agricol 2007-2008, mai puţin decât necesarul pentru consum pe două luni, afirmă Thomas Mielke, director al "OilWorld".

Luna aceasta, preţul boabelor de soia, al uleiului de soia, al celui de rapiţă şi palmier au atins cote record, în baza semnalelor care arată că producţia de profil nu ţine pasul cu cererea de alimente, furaje şi biocombustibili. Drept urmare, au crescut semnificativ preţurile alimentelor, iar ţări precum China, India, Malaiezia şi Thailanda nu reuşesc să controleze inflaţia.

Anul acesta, preţul boabelor de soia a urcat cu 22%, ajungând, marţi, la recordul de 14,9375 dolari/buşel pe piaţa americană. De asemenea, cotaţia uleiului de soia a atins recordul de 65,24 cenţi/livră, dublu comparativ cu anul anterior. Uleiul de palmier a înregistrat recordul de 3.914 ringgit tona pe piaţa din Malaiezia, la data de 25 februarie.

Potrivit spuselor lui Thomas Mielke, stocurile de profil sunt la un nivel extrem de scăzut şi ele se pot reduce în continuare. Astfel, "orice potenţial de scădere a preţurilor din acest sector este foarte limitat", atrage atenţia Thomas Mielke.

Potrivit estimărilor Minis­terului american al Agriculturii, rezervele mondiale de seminţe pentru ulei (primele şapte ca importanţă) vor scădea cu 25%, la 53,3 milioane de tone la data de 1 octombrie, faţă de recordul de 71 milioane de tone consemnat anul trecut.

Producţia de seminţe uleioase ar putea spori cu 8,7%, la 410,8 milioane de tone în anul 2008-2009, cea mai importantă creştere urmând să o înregistreze boabele de soia: +11%. Dar, spune Mielke, această creştere ar putea fi insuficientă pentru refacerea stocurilor, în condiţiile în care consumul poate spori cu 2,9%, la 412 milioane de tone. În opinia sa, stocurile mondiale de profil vor scădea cu 2% anul viitor, la 60 de milioane de tone.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb