Preşedintele PNL, Theodor Stolojan, crede că liberalii au un potenţial mai mare decît cel demonstrat în alegerile locale, chiar dacă rezultatele obţinute de partid la scrutinul din iunie au fost cele mai bune din istoria postdecembristă a acestuia. "După restructurările începute în august 2002, ne aşteptam ca PNL să-şi îmbunătăţească perfomanţa. În consecinţă, la scrutinul local am obţinut 18,5%, faţă de 2000 - cînd am obţinut aproape 7%. Totuşi, cred că partidul are un potenţial mult mai mare", a declarat liderul PNL, după Delegaţia Permanentă a partidului, desfăşurată sîmbătă. Analiza lui Stolojan se bazează pe faptul că electoratul liberalilor se măreşte, clasa mijlocie creşte numeric şi "tot mai mulţi români devin adepţii valorilor liberale şi capitaliste".
Liderul PNL consideră că liberalii puteau să obţină un scor de 22% la alegerile locale, însă este mulţumit de cel de 33,5%, realizat împreună cu democraţii. "Alegerile actuale au consacrat faptul ca PNL este al doilea partid ca mărime, iar împreună cu aliaţii noştri din PD sîntem cea mai puternică forţă politică", a declarat Stolojan. În opinia sa, alegerile locale au desfiinţat mitul invincibilităţii PSD şi au validat Alianţa PNL-PD ca o alternativă reală la actuala guvernare.
Theodor Stolojan a exclus orice cooperare cu PSD, arătînd că liberalii vor respecta votul politic al populaţiei. "Trocul politic nu are ce căuta în strategia noastră", a afirmat preşedintele PNL. Domnia sa a explicat că nu pot exista cooperări cu un partid-stat, clientelar şi corupt. "Declaraţiile lui Sergiu Sechelariu de deturnare de fonduri către Bacău ilustrează perfect modul clientelar în care funcţionează acest Guvern, iar eliminarea unor baroni nu va schimba cu nimic acest sistem putred, instaurat de PSD", a acuzat Theodor Stolojan.
• Liberalii aleşi în administraţia locală nu vor putea candida la parlamentare
Delegaţia Permanentă a decis că membrii PNL care au obţinut posturi de primari, viceprimari, preşedinţi sau vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene nu vor putea demisiona în vederea intrării în cursa pentru alegerile parlamentare. "Doar consilierii vor putea opta pentru o funcţie de parlamentar", a declarat Theodor Stolojan, explicînd că decizia a fost luată tocmai pentru a nu dezamăgi electoratul care şi-a dat votul pentru candidaţii liberali. "Aleşii care vor demisiona pentru a fi desemnaţi candidaţi la parlamentare vor fi daţi afară din partid", a avertizat Stolojan.
Totuşi, preşedintele liberal a precizat că, în situaţia în care vreun liberal devenit viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu, vrea să candideze la Parlament, trebuie să renunţe la mandat în aceste zile, în termenul legal pînă la validarea în funcţie.
Filialele care au obţinut rezultate mai bune decît media partidului vor avea libertatea să îşi desemneze candidaţii la alegerile parlamentare în mod autonom. În cazul organizaţiilor cu rezultate mai slabe (cum ar fi cele din Timiş sau Sibiu), candidaţii vor fi numiţi prin consultarea conducerii centrale. Delegaţia Permanentă a stabilit şi criteriile după care vor fi aleşi candidaţii: implicarea în activitatea partidului, experienţa profesională şi educaţia - relevante. În plus, aceştia trebuie să ofere proiecte politice viabile. Stolojan a anunţat că toţi liberalii care nu se implică în activitatea partidului vor fi schimbaţi din funcţii şi nu vor fi selectaţi pe liste.