Stoltenberg: "Ucraina are mâinile legate dacă nu poate ataca Rusia cu armele aliaţilor"

T.B.
Internaţional / 27 mai

Stoltenberg: "Ucraina are mâinile legate dacă nu poate ataca Rusia cu armele aliaţilor"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat luni că ţările occidentale trebuie să permită Ucrainei să folosească armele pe care i le oferă pentru ca Kievul să poată ataca teritoriul rus pentru a se apăra de agresiunea Moscovei, deoarece, în caz contrar, ţara invadată "are mâinile legate", informează EFE.

Conform sursei, "A sosit momentul să luăm în considerare ridicarea unora dintre restricţiile existente. Vedem că în zona Harkov linia frontului şi graniţa sunt aproape în acelaşi loc, ia Ucraina nu poate ataca ţinte militare pe teritoriul Rusiei", a declarat Stoltenberg în discursul său la Adunarea Parlamentară a Alianţei, reunită la Sofia. "Asta înseamnă că mâinile ucrainenilor sunt legate. Sunt atacaţi de pe teritoriul Rusiei şi nu pot răspunde, deoarece există restricţii cu privire la modul în care pot folosi armele", a adăugat el.

Politicianul norvegian a susţinut că atacarea unor ţinte militare legitime pe teritoriul agresorului face parte din autoapărare, adaugă sursa citată.

Stoltenberg a anunţat că agresiunea rusă împotriva Ucrainei va fi unul dintre cele trei subiecte principale pe care ţările NATO le vor discuta la summitul pe care îl vor organiza în iulie la Washington, transmite agenţia de presă menţionată.

O reuniune în care este necesar să se demonstreze că Alianţa lucrează la politici de apărare şi la evitarea războiului, strategie pentru care este necesar să existe suficiente forţe, a apreciat Stoltenberg, potrivit sursei.

Astfel, el a spus că întârzierea trimiterii mai multor ajutoare militare către Ucraina a avut un impact negativ asupra frontului şi a avertizat că ţara va avea o perioadă foarte dificilă dacă nu va primi sprijin pentru apărarea sa antiaeriană, precizează sursa.

"Când vorbim despre ajutor militar, 99% a fost oferit de (ţările) Alianţei, ceea ce a permis ucrainenilor să elibereze 50% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat la începutul războiului", a menţionat Stoltenberg, care a acuzat faptul că, în ultimele luni, ajutorul promis nu a fost livrat Kievului, notează EFE.

NATO trebuie să-şi sporească rolul în coordonarea şi planificarea asistenţei militare pentru Ucraina, precum şi să participe la un cadru financiar pe termen lung pentru a ajuta Kievul, a îndemnat secretarul general al Alianţei, conform aceleiaşi surse.

Stoltenberg a calificat drept o veste bună faptul că aliaţii plănuiesc să investească mai mult în apărarea lor în contextul "unei lumi mai periculoase în care NATO a demonstrat că se schimbă şi se adaptează", relatează sursa.

Astfel, el a subliniat că 18 din cei 32 de membri ai NATO au plănuit deja să aloce cel puţin 2% din PIB pentru cheltuielile militare şi şi-a exprimat încrederea că acest număr va creşte până la summitul din iulie, informează EFE.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Sa ne imaginam olecuta .NATO este o veche organizatie militara ce are presupus in dotare si vechi tipuri de armament care probabil au fost deja distruse in razboiul inceput cu doi ani si ceva de Rusia .NATO a inceput sa isi refaca stocurile cumparind armament si tehnologie noua ce si-a dovedit eficienta in razboi dar mai are si armament nou care inca nu este intrebuintat decit pentru pregatirea militarilor in poligoane si in exercitii militare de tot felul .Acum este momentul in care Ucraina trebuieste ajutata decisiv .Nu exista alta sansa daca dorim ca Ucraina sa isi recapete macar Crimeea si Stoltemberg stia asta .Spania si Germania ofera 5 sisteme Patriot .SUA ofera si ea impreuna cu Franta si Marea Britanie rachete cu bataie lunga .Nu va dura mult si toate aceste noi capacitati vor fi folosite .Tintele sunt identificate iar locatia este cunoscuta .

    1. Daca tot vrei sa ne imaginam "olecuta",hai sa ne imaginam si al treile razboi mondial,ca bate la usa.

      E acelasi lucru! Ori ajutam Ucraina acum si se oftica mujicii si escaladeaza, dar cu mai putina forta ca pierd la greu in Ucraina, ori nu ajutam, mujicii castiga, se refac si dau mai tare in noi! Mai bine ajutam!

      Prietene, cap ai, creier iti mai trebuie. Rusia e putere nucleara. Sa te apuci sa ataci Rusia din Ucraina inseamna sa arunci lumea in haos. Numa cretinii pot gandi astfel.

      Olecutza de creier pe care o ai nu iti e de ajuns, iti garantez... ! Ai tras vreodata cu arma? Cred ca faci pe tine de frica daca auzi cum bubuie.  

      Pai sa-i lasam sa-si faca de cap doar pentru ca sunt putere nucleara? E acelasi lucru, ori lasi ori nu lasi! Ei oricum ataca. Dupa filosofia ta trebe sa ne ploconim toti, doar pentru ca flutura mereu amenintarea nucleara?

      ruzzia , stat terorist(cu arm,e nucleare). nu e singurul din lume cu arme nucleare, odata ce apasa dementul pe butonul rosu, e game over pt toata lumea , inlusiv ruzzia.

      Cand Rusia a invadat Ucraina aceasta risca sa se transforme in pashalic american, lucru inacceptabil dat fiind faptul ca Ucraina este o tara artificiala creata pe teritoriul fostului imperiu sovietic, prin alipirea unor teritorii din state vecine, printre care si Romania.

      Cand Gorbaciov a dat vrabia din mana in 1989 lasand lucrurile sa se intample, a avut o intelegere cu americanii prin care acestia din urma se obligau sa stea in banca lor si sa se abtina de la orice politica colonialista in statele si teritoriile ex sovietice, angajament pe care americanii l-au incalcat cu gratie.  

      nu e de vina nimeni ca ruzzia =saracie si prostie, si fuge toata lumea de ei, inclusiv rusii din rusia sunt plecati cu milioanele in vest.

      la UE sta lumea la coada sa fie primita, nu trebuie sa atace pe nimeni. si nici nu vrea.

      Adevarat,al treilea razboi in favoarea Americii,niste carpe de politicieni!

      La europarlamentare, si doar la ele,Votez Aur! 

      Nu cred ca pot fi precum masa parlamentara ce ridica mana la semnul babei,slugi obediente ce nu respecta interesele popoarelor care i au trimis acolo! 

      A spus seful Onu ca ne indreptam cu zambetul pe buze spre razboi! 

      Faptul ca lumea nu a facut stagiul militar ca sa vada ,sa simta vibratia unei prapadite de grenade,suieratul schijelor la explozia unei grenade defensive,sa nu mai vorbi. De lovitura de Ag7 sau 9,de la tastatura,de pe un scaun comod,,e plin de viteji ce sunt f vocali,drepturi!

      In lumea asta ,doar dulaii au drepturi,catelusii sunt folositi ca sa latre la dulai,eventual sa si muste un pic cu riscul de fi muscat fatal! 

      Durule,daca izbucneste razboiul ,sa nu te vad la Otopeni cu imbarcare in peninsula Iberica sau peste ocean!

      La inrolare cu toti vitejii de aici,are nevoie de voluntari armata romana,mai primesti si un banut si vezi un pic cum stau lucrurile!

      Cu rusii ar fi bine sa ne luptam in bloc de la consola,dar rusul zice niet! 

      La fel si in Romania de au fugit toti din tara de bine ce le-a fost. Si fugim in continuare de acelasi bine.

      ...

      Anonimul,nu trebuie intrebat daca a tras cu arma ci,trebuie intrebat,ce trage pe nari. Bai limbricule,tu ai constatat cumva ca lui Putin i-a pasat ca ucide oameni nevinovati.? A facut ceva pe armele occidentului si a distrus un sfert din ucraina.Daca un TANTALAU ca STOLTENBLEG,vrea ca NATO sa intre DIRECT in razboi cu rusia,nu are decat sa foloseasca ucraina sa il atate si mai rau pe putin.Are dreptate cel care iti spune ca din doi neuroni ai ramas doar cu unu.Daca NATO,dorea sa ajute ucraina,trebuia sa nu ii permita lui putin sa ocupe crimeea si sa nu lase ca ucraina sa piarda un sfert din teritoriu. Nu,NATO,a fost interesata sa loveasca rusia dar nu cu propii militari ci cu amaratii de ucrainieni care au pierdut vreo trei sute de mii de tineri,ucisi cu sange recce de putin,chit ca rusia a pierdut si ea sute de mii de tineri. Zelenski,este o PAPUSA in mana PAPUSARILOR care au stat cu mainile in san cand putin facea manevre la granita ucrainei,iar NATO,stia ca rusii vor ataca ucraina.Azi,cand NATO se pregateste sa le dea voie ucrainienilor sa atace rusia in adancime,putin,a scos armele nucleare de la naftalina,face manevre cu ele in jurul ucrainei si deabia asteapta sa le dea cu ele in cap lui zelenski. Cumva ,romania este la mii de kilometrii de ucraina,sau efectele vor ucide si romani. Daca tu si neamul tau vreti sa deveniti abur,mutate in ucraina,dute lupta si de ai sa mori,iti v-a fi mormantul incununat cu flori. Eu,nu vreau ca copii si nepotii mei sa fie ucisi de catre rusi,pentru ca dobitoci ca tine viseaza cai verzi pe pereti.!

      Alternativa e sa fim ocupati de rusi. Ce alegi?

    pt unul mic ce lupta cu o mana legata la spate, nu se descurca rau de loc Ucraina.

    Dupa cum se vede ca evolueaza lucrurile, Rusia a reusit performante mari in razboiul radioelectronic

    si nu ar fi de mirare daca (impreuna cu China) va reusi in curand, nu numai ca pana acum sa bruieze electronic "armele aliatilor" si sa le anihileze sistemele de dirijare GPS, ci sa le si captureze prin patrunderea in sistemele lor de dirijare si, cel mai teribil lucru, sa le deturneze, sa le redirectioneze spre pozitiile si instalatiile de lansare, sau mai rau, spre tara de origine.  

    1. dupa cum se vede ca evolueaza lucrurile, razboiul de 3 zile s-a prelungit un pic, cam la 600 de zile, si mai numaram, cat despre rachete am vazut ca rusii le anihileaza pe toate, pe unele cu aeroporturi, pe unele cu nave, cu rafinarii, cu depozite de munitii etc.

      Acest razboi s-a prelungit pentru ca si-a bagat vestu coada, stii bine... In mod normal trebuia doar acordat sprijin umanitar, nimic arme, nimic propaganda, nimic sanctiuni...

      Toate abuzurile vestului au impins razboiul intr-un punct fara intoarcere.  

      In mod normal Vestul trebuia sa ajute Ucraina in 2014, nu sa astepte 10 ani sa si-o ia mujicul in cap…Noroc ca au invatat lectia si au investit in regenerabile si santajul mujic cu oprirea gazului nu a mai tinut:-)

      Pai asta a sperat si putler. sa nu ajute nimeni ucraina si era capturata in 3 zile .

      ghinion pt toti putleristii si hauristii.  

      Nu ai inteles nimic. SUA, UK, UE si Rusia se distreaza in Ucraina. Cum puteau tarile NATO sa isi mareasca cheltuile pe inarmare fara ca populatia sa se opuna. Au inventat un razboi. SUA si Rusia fac bani din acest razboi iar cetateanul din UE plateste distractia. In Romania este cel mai dezastru, avem preturi mai mari ca in Germania la salarii de mizerie. Ne-au adus saracie cat cuprinde in numele razboiului si baubaul Rusia. Este Ucraina in UE? Este Ucraina in NATO? NU. De ce platim acest razboi pe o propaganda ieftina a occidentului.

      A aratat ca o cucereste in 3 zile apoi s-a retras. In 2 zile a inconjurat Kievul. Acum toti se distreaza pe spatele altora.

      ...

    Declaratie iresponsabila care ne arata ce iresponsabili se afla la butoanele NATO, cel mai important jandarm care protejeaza bogatanii mondiali si ordinea de lucruri existenta in care se imbogatesc numai unii si restul raman cu degetul in gura.

    De astfel de oameni trebuie sa scapam cat mai repede. 

    1. Pai cine nu te lasa sa te imbogatesti? Americanii? Sau trandaveala? Eu zic sa te apuci acolo in siberia de ceva munca si sa vezi cum te imbogateste putler. BTW, putler asta al tau ce avere are?

      Musk a zic ca ar fi cel mai bogat din lume putler asta..

      Si iti este ciuda ca nu este din occident.

      Ba deloc! Doar ca mai opriti-va cu marii bogati occidentali care asupresc pe nustiu cine atat timp cat cel mai bogat e putler si stim precis pe cine asupreste si pe cine mai vrea sa asupreasca!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb