În 2024, piaţa imobiliară din România a înregistrat o creştere semnificativă a preţurilor, apartamentele fiind cu 10% mai scumpe decât în 2023, conform raportului anual Storia. Preferinţele românilor s-au schimbat, apartamentele cu trei camere devenind cele mai căutate (51%), înlocuind apartamentele cu două camere, care au fost populare în 2023. Bucureştiul a fost oraşul cu cele mai rapide tranzacţii imobiliare. Storia a lansat un raport anual, "Rezumat de Storia", care oferă transparenţă pe piaţa imobiliară, incluzând evoluţia preţurilor, tipurile de proprietăţi căutate şi oraşele cu cele mai mari sau mici preţuri.
"Deşi câteva dintre tendinţele observate în 2024 sunt similare cu cele din anul anterior, cum ar fi oraşele cu cele mai rapide tranzacţii sau cele mai ridicate preţuri, am fost încântaţi să vedem şi câteva schimbări interesante. Un aspect surprinzător a fost faptul că oamenii au fost mult mai activi în căutările lor în luna ianuarie, în comparaţie cu anul 2023, când august a fost luna cu cea mai mare activitate. În 2024, interesul cumpărătorilor s-a îndreptat către apartamentele cu trei camere, care au devenit cele mai căutate, faţă de cele cu două camere, care au fost preferate în 2023. De asemenea, am remarcat o creştere semnificativă a implicării cumpărătorilor, reflectată în numărul crescut de contactări faţă de anul precedent. Pentru noi este important să urmărim îndeaproape aceste schimbări şi să le oferim utilizatorilor noştri informaţiile necesare pentru a înţelege cum evoluează piaţa. Sperăm ca acest raport să fie un instrument util pentru toţi cei care doresc să fie mai bine pregătiţi în procesul de achiziţie imobiliară", a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia &"OLX Imobiliare.
În 2024, piaţa imobiliară din România a continuat să crească, preţurile apartamentelor fiind cu 10% mai mari comparativ cu 2023. Preţul mediu al unui apartament nou a ajuns la 1.840 euro/m², iar al unui apartament vechi la 1.661 euro/m², cu o creştere de 11% faţă de anul anterior. În capitalele regionale, Bucureştiul a înregistrat un preţ mediu de 1.904 euro/m² (+10%), iar Cluj-Napoca 2.737 euro/m² (+10%). Alte oraşe mari, precum Iaşi, Constanţa şi Timişoara, au avut şi ele creşteri semnificative, cu cele mai mari majorări în Arad şi Sibiu (+19%).
Cluj-Napoca a rămas lider în topul celor mai scumpe proprietăţi din România, cu un preţ mediu de 2.737 euro/m² pentru apartamente. În contrast, Reşiţa s-a distins prin cele mai accesibile preţuri, de 795 euro/m², oferind o opţiune atractivă pentru cumpărătorii cu un buget mai mic. De asemenea, interacţiunile dintre cumpărători şi vânzători au crescut cu 43%, indicând un interes continuu şi activ al românilor pe piaţa imobiliară.
În 2024, preferinţele cumpărătorilor s-au orientat către apartamentele cu trei camere, care au fost cele mai căutate (51%). Luna ianuarie a fost perioada de vârf pentru căutările de locuinţe, spre deosebire de 2023, când august a fost luna cu cel mai mare interes. În ceea ce priveşte viteza tranzacţiilor, Bucureştiul a fost oraşul în care proprietăţile s-au vândut cel mai rapid, urmat de Iaşi, Braşov şi Galaţi, în timp ce tranzacţiile au fost cele mai lente în Călăraşi, Brăila, Bistriţa şi Focşani.
Cea mai scumpă proprietate rezidenţială vândută pe Storia a fost un bloc cu 20 de apartamente din Bucureşti, la preţul de 2.600.000 euro (1.715 euro/m²). Cea mai scumpă proprietate comercială vândută a fost un centru logistic cu birouri şi hale din Mogoşoaia, vândut cu 12,5 milioane euro. În ceea ce priveşte proprietăţile rezidenţiale cele mai vizualizate, un penthouse din Cluj-Napoca, de 184 mp, a fost cel mai căutat, având un preţ de cerere de 335.000 euro.