Storia şi OLX Imobiliare au analizat evoluţia pieţei imobiliare din România pentru luna martie 2025, pe baza datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), conform unui comunicat emis redacţiei. Potrivit statisticilor, luna martie a înregistrat peste 14.600 de tranzacţii imobiliare, în creştere cu aproape 2% faţă de martie 2024, ceea ce reprezintă şi cel mai mare număr de tranzacţii din acest an, cu un avans de 6% faţă de februarie 2025.
În topul judeţelor cu cele mai mari creşteri se află Clujul, cu o creştere de 21%, şi Constanţa, care a raportat un salt impresionant de 40%. În Bucureşti, au fost înregistrate peste 4.400 de tranzacţii, în scădere cu aproape 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar cu un uşor avans de 2% faţă de februarie 2025.
"Creşterea din martie 2025 este generată în mare parte de evoluţiile pozitive din judeţele Cluj şi Constanţa. În aceste judeţe, numărul tranzacţiilor a depăşit praguri importante, iar piaţa imobiliară continuă să fie activă şi dinamică", a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group (Storia şi OLX Imobiliare).
În primele trei luni ale anului, piaţa imobiliară din România a înregistrat aproape 37.000 de tranzacţii, în scădere cu aproape 5% faţă de perioada similară din 2024. Totuşi, Constanţa s-a remarcat printr-o creştere de 39%, cu aproape 2.700 de tranzacţii, în timp ce Cluj a raportat 2.400 de tranzacţii, cu un avans de 13%.
În ceea ce priveşte numărul de ipoteci active, acesta a continuat să crească, ajungând la peste 8.600 de ipoteci în martie 2025, înregistrând o creştere de aproape 15% faţă de anul trecut. Bucureştiul a contribuit cu 2.600 de ipoteci, iar judeţele Ilfov şi Timiş au raportat, de asemenea, creşteri semnificative.
Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată şi o uşoară creştere a numărului autorizaţiilor de construire emise, cu un total de 2.600 de autorizaţii în februarie 2025, în creştere cu 2% faţă de februarie 2024.
Piaţa imobiliară din România continuă să evolueze într-un context stabil, cu unele fluctuaţii, dar rămâne un sector dinamic şi promiţător pe termen mediu.
Opinia Cititorului