Strasbourg devine "capitala mondială a cărţii" pentru un an

T.B.
Cultură / 24 aprilie

Strasbourg devine "capitala mondială a cărţii" pentru un an

Politicieni, scriitori şi artişti au dat startul, marţi, evenimentelor organizate în cadrul anului "Strasbourg, capitală mondială a cărţii", o etichetă UNESCO acordată pentru prima dată unui oraş francez, potrivit AFP.

Începând de marţi şi timp de un an, Strasbourg va sărbători cartea şi va promova accesul la lectură sub toate formele sale, prin intermediul a peste 1.000 de evenimente, a declarat primarul oraşului, Jeanne Barseghian, în cadrul ceremoniei de deschidere, transmite sursa.

"Această recunoaştere este adânc înrădăcinată în istoria oraşului nostru: la răscrucea drumurilor şi a ideilor încă din Evul Mediu, leagănul cărţii tipărite, ales de Gutenberg pentru a-şi dezvolta invenţia, istoria Strasbourgului este împletită cu cea a cărţii", a adăugat ea.

Într-un moment în care războiul face ravagii pe continentul nostru, în care intoleranţa şi frica pun stăpânire pe conştiinţele oamenilor, cărţile sunt un aliat preţios. Scriitorilor le spun "avem nevoie de voi"", a conchis ea, conform sursei citate.

O serie de autori au urcat pe podium pentru lecturi, printre care portugheza Lidia Jorge, franco-algerianul Kamel Daoud şi autorul ucrainean Andrei Kurkov, trransmite AFP.

Ceremonia a fost urmată de întâlniri cu scriitori, printre care Alberto Manguel, Boualem Sansal şi Krikor Beledian, înainte de alte lecturi, inclusiv una cu muzică, la catedrala din Strasbourg, pentru a încheia ziua inaugurală, informează agenţia de presă menţionată.

Printre punctele de atracţie ale evenimentului se numără Întâlnirile de ilustraţie, festivalul de cărţi audio şi podcasturi, precum şi instalarea unei "Academii a scriitorilor pentru drepturile omului", care va găzdui ateliere şi mese rotunde în oraş, indică sursa.

"Capitalele mondiale ale cărţii" au fost desemnate în fiecare an, începând din 2001, de către UNESCO pentru a promova cărţile şi lectura. După Strasbourg, oraşul brazilian Rio de Janeiro va găzdui evenimentul în 2025, transmite sursa precizată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb