STRATEGII PENTRU DEZVOLTAREA IMM-URILOR EDITIA A III-A/ANCA VLAD, PIAROM: "Salariile mici şi foarte mici reprezintă veniturile a peste 80% din populaţie"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 16 decembrie 2016

"Salariile mici şi foarte mici reprezintă veniturile a peste 80% din populaţie"

Există foarte multe inegalităţi între regiunile de dezvoltare ale ţării noastre, avertizează Anca Vlad, preşedintele fondator al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), care declară: "Sunt mult mai neliniştită acum, decât înainte, în privinţa posibilităţilor de dezvoltare pe termen scurt. Ştiam, în mare, de aceste inegalităţi şi credeam că se pot rezolva printr-o dezvoltare generală, însă această problemă nu poate fi soluţionată dacă nu este atacată frontal şi specific în fiecare zonă".

Doamna Vlad aduce în atenţie faptul că salarizarea forţei de muncă arată astfel, conform datelor din 2016: 41,5% din totalul angajaţilor benficiază de un venit brut sub 1.350 de lei. Conform cifrelor menţionate, în Vrancea, 60,47% dintre angajaţi au un asemenea venit, care este "sub limita de subzistenţă", în Maramureş - 59,06%, în Harghita - 57,95%, în Suceava - 57,84%, iar în Teleorman - 56,47%. "Este greu de acceptat", spune doamna Vlad, adăugând că acestea sunt "nişte realităţi", dar şi "nişte oportunităţi" pentru IMM-uri, întrucât antreprenorii pot găsi forţă de muncă ieftină.

Anca Vlad mai arată că doar 18,5% din contractele de muncă din ţara noastră (cu normă întreagă) sunt de peste 2.700 lei brut, nivel care reprezintă salariul mediu. "Este vorba despre polarizarea veniturilor. Salariile mici şi foarte mici reprezintă veniturile a peste 80% din populaţie", atrage atenţia reprezentantul PIAROM, menţionând: "Cea mai alarmantă informaţie priveşte structura forţei de muncă, din care rezultă că numărul de contracte pentru lucrătorii necalificaţi a crescut cu 8% în anii 2015-2016.

"Se constată o creştere accelerată a ponderii muncitorilor necalificaţi, în raport cu o scădere a alarmantă a ponderii profesiilor calificate şi specialiştilor", conform doamnei Vlad, care subliniază: "Am pierdut 8% din contractele de muncă supercalifiate: medici, profesori, ingineri. Foarte mulţi economişti ies la pensie, nu vin alţii noi pe piaţă. Asta înseamnă că la sutele de mii de firme pe care le avem şi zecile de mii care se înfiinţează în fiecare an, nu avem economişti care să se ocpue de sănătatea firmelor. Atunci, nu ne mai putem mira de falimente şi alte probleme pe care le au start-up-urile".

Doamna Vlad aduce în atenţie şi situaţia Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), precizând că se impune reducerea unor ocupaţii şi introducerea altora în nomenclator, în sensul actualizării acestuia la cerinţele pieţei muncii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu un salar brut de 1350 lei (pentru unii) sa intreti o familie?Cum sa-i numesti pe aceia care au distrus scolile profesionale?Prosti,tampiti.ex croci sau cum?Cum sa numesti un parlament care au votat pentru ei pensii speciale,iar pentru altii salarii speciale iar pentru altii sa fie muritori de foame?Excroci sau .....?

    De acord cu cele scrise de catre "anonim".

    Dar elimin "sau"-ul din finalul postarii si spun net : cei la care face referire comentatorul sun nemernici, sunt tagma jefuitorilor. Reptile jurasice au pradat tara asta in cei douazeci si sapte de ani. Au aburit oamenii cu platforme politice de stanga sau de dreapta-mprejur Odata la patru ani ni s-au prezentat drept fete mari si cu lacrimi de crocodil in ochi au promis lapte si miere. Singura lor ideologie au fost manglele, golania, a fost hotia. Si ii numesc doar pe cativa : Iliescu, Nastase, Basescu, Ponta, Dragnea, Hrebenciuc, Antonescu, Vosganian, Tariceanu. Si sunt multi, foarte multi altii, mari si mici ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb