"STRESATUL" DE LA ANRP S-AR PUTEA ALEGE CU ÎNCĂ UN DOSAR PENAL Horia Simu, încolţit şi de DIICOT în dosarul Cuprom

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 15 iulie 2015

Horia Simu, încolţit şi de DIICOT în dosarul Cuprom

Omul de afaceri rămâne în arest preventiv în dosarul retrocedărilor ANRP

Dosarul lui Horia Simu redeschis în mai de procurorii DIICOT pentru devalizarea Cuprom se află încă în stadiul cercetării penale "in rem", ne-au spus ieri surse judiciare, care estimează că o concluzie va putea fi formulată până în septembrie cel târziu.

Cercetarea penală "in rem" înseamnă că procurorii investighează faptele pentru stabilirea vinovăţiei şi identificarea persoanelor responsabile de săvârşirea lor.

DIICOT a dispus redeschiderea dosarului de urmărire penală pe numele lui Horia Simu, Horia Pitulea, Neagu Oana Mădălina şi Chişu Adrian, privind infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani. Tribunalul Bucureşti a constatat, în data de 22 aprilie, legalitatea unei ordonanţe a DIICOT prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în cauză, instituţia fiind cea care a solicitat instanţei infirmarea ordonanţei prin care s-a dispus clasarea cazului.

Odată cu infirmarea clasării acestui dosar, Tribunalul a decis şi redeschiderea urmăririi penale în legătură cu relaţiile comerciale din S.C.Cuprom S.A. şi societăţi comerciale rezidende/nerezidente în care acestea au fost favorizate de către persoanele sus-menţionate.

Horia Simu a devenit cunoscut ca "bancherul cuprului", după ce a preluat Cuprom Baia Mare alături de Horia Pitulea.

Cuprom a fost înfiinţată în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix şi uzina Elcond Zalău, două din cele mai importante companii ale ţării noastre din industria neferoaselor. Cuprom şi-a dezvoltat afacerea pe credite şi a devenit unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa cuprului din regiune.

Pentru bancheri, un client de talia Cuprom părea o adevărată mină de aur, în contextul în care cifra de afaceri a companiei crescuse fulminant - de la 321 milioane lei în 2005, la 581 milioane lei în 2006, până la nivelul record de 824 milioane lei în 2007 -, iar comenzile totalizau între 33% şi 61% din piaţa produselor de cupru din ţară.

Declanşarea crizei, datoriile scadente nereeşalonate şi scăderea drastică a cotaţiei cuprului la London Metal Exchange în decurs de câteva luni (iulie-decembrie 2008), de la 8.985 dolari/tona la 2.770 dolari/tona, au pus societatea pe butuci şi au dat peste cap toate calculele de profit ale băncilor în acest caz.

Cifra de afaceri a scăzut brusc la 685 milioane lei în 2008 şi la 190,4 milioane lei în 2009, societatea înregistrând piederi nete (la finele lui 2008 de 208 milioane lei, iar în 2009 de 50 milioane lei).

În 2008, Cuprom a sistat activitatea fabricii Phoenix Baia Mare şi a preferat să importe materia primă din Germania pentru fabrica de la Zalău.

Numărul de salariaţi s-a redus sever, de la 665 de persoane în 2009, la numai 111 la jumătatea lui 2010.

Cuprom a intrat în insolvenţă la cererea firmei de consultanţă Expert Consultancy Inc., în 2008.

Tribunalul Bucureşti a dispus, pe 3 iunie 2015, intrarea în faliment a societăţii Cuprom, decizia pronunţată de magistraţi fiind executorie, la solicitarea unor creditori ai societăţii - BCR şi Bancpost.

Doi dintre şefii Cuprom au fost Horia Pitulea şi Horia Simu, bancheri, foşti vicepreşedinţi la Citibank România. Din acţionariatul societăţii a mai făcut parte din Ionuţ Costea, fost preşedinte al Eximbank şi cumnatul lui Mircea Geoană.

Horia Simu a fost arestat preventiv pe 3 iulie într-un dosar al despăgubirilor date de ANRP, iar ieri Înalta Curte a respins contestaţia acestuia la măsura luată de procurori.Prejudiciul din dosar este estimat la 55 milioane de euro. Horia Simu a beneficiat de cea mai mare despăgubire acordată de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi este acuzat de procurorii DNA că a încercat să urgenteze obţinerea despăgubirilor depunând certificate medicale care arătau că ar suferi de hipertensiune arterială şi că "tergiversarea soluţionării cererii sale îi creează o puternică stare de stres ce este de natură a-i afecta grav sănătatea", potrivit rechizitoriului.

Astfel, în 2007, Horia Simu a depus o adeverinţă medicală în care se menţionează că suferă de hipertensiune arterială. În 2008, ANRP i-a cerut lui Horia Simu să transmită "documente care să probeze faptul că se află într-o situaţie excepţională, întrucât după analizarea cererii iniţiale s-a constatat că actele transmise anterior sunt insuficiente".

Ca urmare, Horia Simu a depus la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor o adeverinţă medicală emisă la dată de 15.01.2008, în care se precizează că Horia Simu este suferind de H.T.A. (Hipertensiune arterială, n.r.) esenţială şi aritmie extra-sistolică, constatări făcute de dr. (...), medic specialist medicină generală şi medicină de familie şi medic primar medicină de urgenţă, conform rechizitoriului. "Adeverinţa medicală descrisă s-a eliberat pentru a-i servi lui SIMU HORIA «la nevoie», fără ca la această rubrică solicitantul să fi precizat pentru ce îi este necesară de fapt acest document medical", arată procurorii.

De asemenea, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în acest dosar şi faţă de inculpaţii Ingrid Zaarour, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus şi Nicolescu (Fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela, preşedinte, vicepreşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Anchetatorii au precizat că inculpaţii Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus şi Hanu Florin Alexandru au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, alături de Zaarour Ingrid sub control judiciar, la data de 9 aprilie 2015, pentru fapte asemănătoare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. dar cu foradex cand il cauta?

    1. dar cu creditele deturnate si nereturnate cum ramane?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb