Admiterea la facultate se va face anul acesta online. Anunţuri în acest sens sunt făcute, rând pe rând, de mai toate universităţile din ţara noastră.
Academia de Studii Economice din Bucureşti anunţă desfăşurarea exclusiv online a Admiterii 2020, pe platforma admitere.ase.ro. Potrivit unui comunicat al instituţiei de învăţământ, înscrierile au loc în perioada 13 iulie - 17 iulie. ASE scoate la concurs, la cele 35 de programe universitare de licenţă în limbile română, engleză, franceză, germană, peste 7.300 de locuri, dintre care peste 6.400 la învăţământul cu frecvenţă şi 900 la învăţământul la distanţă şi cu frecvenţă redusă.
Concursul de admitere la ASE la programele universitare de licenţă este alcătuit din eseul motivaţional, testul de competenţă lingvistică - pentru candidaţii care optează pentru programe cu predare în limbă străină şi nu au certificate de competenţă lingvistică recunoscute de ASE - şi media generală de admitere, calculată ca medie ponderată între media la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii (30%). Instituţia de învăţământ superior pune la dispoziţia viitorilor săi studenţi peste 3.400 de burse de performanţă, studii şi sociale, peste 550 de burse Erasmus, peste 5.000 de locuri în căminele proprii, numeroase parteneriate pentru stagii şi practică la firme de top, 400.000 de volume în bibliotecă, spaţii moderne de învăţământ, alte facilităţi de învăţare, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, Academia de Studii Economice îşi diversifică oferta universitară în acest an prin înfiinţarea Facultăţii de Drept, care va forma viitori profesionişti în activităţi specifice ariei juridice în diverse domenii din societate, cum ar fi - justiţie, business, administraţie publică, activităţi non-profit, pentru care scoate la concurs 150 de locuri, buget şi taxă, cu durata cursurilor de 4 ani.
Majoritatea facultăţilor Universităţii din Bucureşti oferă viitorilor studenţi şi masteranzi un proces online de preînscriere, înscriere şi admitere, în vederea respectării măsurilor de distanţare socială recomandate de autorităţi în contextul epidemiei de coronavirus, informează UB. Astfel, pentru studiile universitare de licenţă se pot distinge cinci forme de admitere, stabilite de consiliile celor 19 facultăţi ale UB şi aprobate în Senatul Universităţii: - admitere pe baza mediei/ a notelor de la Bacalaureat în cazul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri, al Facultăţii de Chimie, al Facultăţii de Fizică, Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Facultăţii de Litere, Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (Neogreacă, Maghiară, Italiană, Portugheză, Rusă, Limbile Slave (Croată, Sârbă, Slovacă), Rromani, Filologie Clasică, Limbi Moderne Aplicate, Studii Iudaice), precum şi al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei; - admitere pe baza mediei de la Bacalaureat şi a unui eseu motivaţional în cazul Facultăţii de Biologie, Facultăţii de Filosofie (eseu motivaţional - scrisoare de intenţie), Facultăţii de Geografie, Facultăţii de Istorie, Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, precum şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice; - admitere pe baza unei formule mixte în cazul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri (Business Administration), al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (Traducere şi Interpretare, Engleză, Germană (avansaţi şi începători), Neerlandeză, Franceză, Spaniolă, Arabă, Chineză, Japoneză, Turcă şi Studii Americane), al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (Jurnalism, Publicitate, Comunicare şi Relaţii Publice: 40% eseu motivaţional/ 20% media generală a examenului de Bacalaureat/ 20% nota la proba scrisă la Limba şi literatura română de la examenul de Bacalaureat/ 20% media obţinută la prima limbă străină pe parcursul anilor de studiu liceal), al Facultăţii de Matematică şi Informatică, al Facultăţii de Teologie Baptistă, precum şi al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică;- admitere pe baza unui interviu motivaţional în cazul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul"; - admitere pe bază de examen în cazul Facultăţii de Drept.
Trecând la următoul nivel de studii universitare, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) organizează admiterea la programele de masterat, online, prin intermediul platformei admitere.snspa.ro, iar înscrierile vor începe astăzi. Rectorul SNSPA, Remus Pricopie a făcut precizări legate de admitere: "Pentru a veni în sprijinul absolvenţilor, am luat decizia ca taxele de şcolarizare să nu se modifice şi, pentru înscrierea la admitere, taxa să fie micşorată faţă de cea percepută la admiterea din 2019 şi unică, indiferent de numărul programelor de masterat pentru care optează candidatul. Totodată, suntem foarte preocupaţi ca la nivelul tuturor facultăţilor să oferim facilităţi tinerilor care provin din mediile dezavantajate socio-economic, pentru a-i ajuta să se specializeze în domeniile în care s-au format, având astfel şanse reale pentru o dezvoltare profesională adaptată cerinţelor impuse de angajatori". SNSPA are un portofoliu care cuprinde 58 de programe de masterat în domenii precum ştiinţe politice, ştiinţe administrative, drept, ştiinţe ale comunicării, sociologie, relaţii internaţionale şi studii europene, management.
Concursul de admitere la studiile universitare de masterat cuprinde două etape: înscrierea online şi admiterea.
Candidaţii se pot înscrie prin platforma admitere.snspa.ro înainte de susţinerea examenului de licenţă. Ei trebuie să completeze câmpurile obligatorii din contul de utilizator, să încarce documentele fotografiate/scanate, să selecteze facultăţile, programele de studii, domeniul şi forma de învăţământ (IF/IFR), precum şi regimul de finanţare (locuri la buget/cu taxă).
Materialul pentru proba de concurs se va pregăti conform specificaţiilor afişate pe website-urile facultăţilor şi apoi va fi încărcat în contul de utilizator, fiind obligatoriu pentru admiterea la programele de masterat selectate.