Studio ae: Eficienţa energetică a caselor a devenit o prioritate majoră pentru arhitecţi

F.D.
Miscellanea / 28 iunie

Studio ae: Eficienţa energetică a caselor a devenit o prioritate majoră pentru arhitecţi

Preocupările legate de schimbările climatice, creşterea costurilor energiei şi obiectivul Uniunii Europene de a atinge, până în 2050, neutralitatea climatică, impun găsirea unor soluţii noi şi mai bune care să contribuie la construirea clădirilor mai eficiente şi din punct de vedere energetic. Eficienţa energetică a caselor a devenit o prioritate majoră pentru arhitecţi care găsesc în tehnologie un aliat tot mai important. Practic, multe din casele existente vor trebui renovate pentru a le face mai viabile şi mai eficiente din punct de vedere energetic, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Ajutorul tehnologiei

Tehnologia se dezvoltă accelerat şi susţine prin soluţii atingerea acestor obiective. De la proiectare la construire, modul de lucru se schimbă şi integrează noile metode şi tehnologii precum: proiectare cu soft care generează macheta digitală a clădirii de tip BIM (Building Information Modeling), vizualizare cu ajutorul VR (Virtual Reality), AR (Augumented Reality), printare 3D, inclusiv pentru mobilier şi case, utilizarea roboţilor şi AI-ului pentru gestionarea volumului mare de informaţii, declară Elena Ştefănescu, arhitect, cofondator Studio ae .

Noile construcţii au avantajul de a fi proiectate respectând criteriile eficienţei energetice şi beneficiază deja de ajutorul tehnologiei. Aşadar vorbim de timp mai scurt pentru proiectare şi execuţie, costuri optimizate, o mai mare acurateţe a proiectelor şi limitarea erorilor de proiectare şi execuţie.

Tehnologia în arhitectură, prezentă în diferite forme

Schimbările vin din mai multe direcţii din care ne rezumăm la două majore:

Tehnologii care contribuie la eficienţa energetică şi la dezvoltarea soluţiilor de calcul, materiale şi sisteme de instalaţii cu performanţă crescută (panouri fotovoltaice, panouri solare, pompe de căldură, sisteme de ventilaţie, etc).

Tehnologii care îmbunătăţesc procesul de proiectare, vizualizare, organizare a informaţiilor unui proiect care stă la baza execuţiei

Tehnologia & Eficienţa energetică

-Metode validate de practică pentru casele eficiente energetic

Pentru casele eficiente energetic, folosim metode de calcul stabilite prin metodologii reglementate de legislaţie, normative, standarde naţionale şi internaţionale. Standardul nZEB este obligatoriu conform legislaţiei, dar standardul de case pasive este voluntar. Este dezvoltat de Institutul de Case Pasive din Germania şi este chiar mai exigent şi mai performant ca rezultate în comparaţie cu nZEB

După ce au fost dezvoltate teoretic, principiile practice ale casei pasive au fost validate în practică de-a lungul mai multor ani. S-a urmărit comportarea efectivă şi în timp a construcţiilor realizate după aceste principii, utilizate şi locuite de proprietarii lor.

-Programe pentru determinarea consumului viitoarei case

Programele de proiectare precum REVIT, PHPP, metodologia calculul coeficientului global G, metodologia nZEB ne oferă foarte mulţi parametri pe care îi putem urmări pentru a determina, cu o marjă destul de precisă, care va fi consumul viitoarei case. Pentru eficienţa energetică se iau în calcul mai mulţi parametri precum: zona climatică, destinaţia clădirii, orientarea, coeficienţii de transfer termic ai fiecărui material folosit în construcţii, temperatura de confort termic interior, temperatura exterioară, formarea punctului de rouă, etc.

Ne concentrăm pe zonele cu un consum mare de energie şi cu pierderi mari. Prin urmare, este necesară îndeplinirea cumulată a celor cei trei factori principali: performanţele anvelopantei clădirii, ale tâmplăriilor exterioare şi a sistemului de încălzire, mai spune Elena Ştefănescu.

-Materiale de construcţii certificate

Termoizolarea, integrarea panourilor solare sau fotovoltaice, a pompelor de căldură şi a altor surse de energie regenerabilă precum turbinele eoliene, după caz, precum şi utilizarea materialelor recuperate sunt utilizate tot mai frecvent.

-Materiale noi

Furnizorii şi producătorii de materiale de construcţii propun materiale noi, certificate. De exemplu, tabla fălţuită cu strat inclus de celule fotovoltaice care îmbină eficient atât partea de tehnologie, cât şi cea estetică, noi sisteme şi concepte de instalaţii cu un randament foarte bun. Proiectele optimizează consumul de energie prin funcţii precum izolarea eficientă, geamurile triplu vitraj şi sistemele integrate de încălzire şi răcire.

Tehnologia în proiectare. Realitate Virtuală - o nouă perspectivă

Realitatea Virtuală ne oferă posibilitatea de a valida soluţia de arhitectură şi de a "experimenta" imaginea viitoarei case, clădiri înainte să o locuim. Putem să ne dăm seama dacă dimensiunea spaţiilor pe care le-am propus este pe măsura aşteptărilor şi dacă din punct de vedere estetic casa este sau nu aşa cum am visat.

Echipa Studio ae foloseşte tehnologia VR pentru a susţine ritmul alert al procesului de proiectare, de decizii şi în acelaşi timp pentru ca beneficiarii să aibă certitudinea alegerilor potrivite pentru ei, a înţelegerii în ansablu a proiectului. Totul pentru a oferi un proiect reuşit, personalizat cerinţelor clientului.

"Dimensiuni suplimentare" prin VR

Totodată, corelăm experienţa în realitatea virtuală cu soluţiile de eficienţă energetică, pe care le putem numi şi "dimensiuni" suplimentare:

- orientarea faţă de punctele cardinale şi lumina naturală;

- grosimile pereţilor;

- dimensiunile şi orientarea ferestrelor;

- sistemele de umbrire.

Toate aceste "dimensiuni" relevă calitatea viitorului spaţiu pe care îl vom locui şi putem vedea practic ce înseamnă orientarea faţă de punctele cardinale. Putem vizualiza astfel cum este lumina dimineţii în bucătărie, cum se vede apusul soarelui din living sau cum este la prânz la umbra pergolei.

BIM Building Imfomartion Modeling baza de pornire pentru "imprimarea" 3D a clădirilor

Transferul de la modelul digital, macheta digitală a unei clădiri, poate fi dus mai departe în producţie prin diferite metode de construire care folosesc tehnologia. De exemplu, cea mai mare imprimantă 3D din România, care poate construi din lut pereţii unei case cu un braţ cu şapte axe a fost prezentă la nZEB expo.

Aşa cum CNC-ul este acum uzual utilizat în producţie, având la bază desenele vectoriale 2D, în mod similar pa baza machetei digitale a unei clădiri se va trece către printarea 3D. De exemplu, la o clădire veche, cu detalii, se pot reface prin tehnici de printare anumite elemente şi subansabluri cu un grad mare de precizie.

Cel mai mare eveniment dedicat clădirilor eficiente energetic

Între 14 şi 16 iunie 2024, Studio ae a fost expozant la nZEB Expo, eveniment foarte reuşit din toate punctele de vedere. A fost cea mai mare expoziţie dedicată clădirilor eficiente energetic.

150 de expozanţi au fost prezenţi la Romexpo cu soluţii care pornesc de la arhitectură, proiectare, construire, echipamente de instalaţii, cerificări şi furnizori de diferite materiale de construire cu performanţe energetice crescute.

Arhitectura & tehnologia VR prezente la nZEB

Echipa Studio ae a prezentat vizitatorilor una dintre locuinţele eficiente energetic proiectate printr-un tur în realitate virtuală care a oferit o experienţă unică şi o nouă percepţie a imagilor viitoarelor clădiri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb