Un studiu publicat astăzi, arată că 90% dintre companiile europene din sectorul financiar au adoptat Inteligenţa Artificială (IA) în operaţiuni, iar 72% dintre lideri intenţionează să crească investiţiile anuale în GenAI, relatează Agerpres.
Conform cercetării "EY European Financial Services AI Survey", ajunsă la cea de-a doua ediţie, numai 11% dintre cei care conduc astfel de organizaţii au declarat că firma lor este pregătită pentru viitoarele reglementări, inclusiv Regulamentul UE privind IA, în timp ce 15% susţin că nu au implementat un cadru privind riscul de reglementare în acest domeniu.
25% dintre companiile financiare europene au programe de instruire în domeniul GenAI, deşi 78% dintre lideri consideră că angajaţii nu au abilităţi solide pentru noua tehnologie. Deşi liderii au aspiraţii ambiţioase de integrare a IA, majoritatea firmelor sunt încă în stadii incipiente, experimentale, în special în ceea ce priveşte GenAI.
Datele centralizate de EY arată că doar 31% dintre companiile din Europa consideră că sunt pe drumul cel bun în ceea ce priveşte integrarea generală a IA, în timp ce 60% se află încă în faza de planificare.
De asemenea, majoritatea directorilor intervievaţi (66%) consideră că, în anul următor, până la un sfert (25%) dintre actualele posturi din sectorul european al serviciilor financiare ar putea resimţi efectele integrării IA, iar 93% dintre executivii respondenţi au declarat că până la 10% dintre posturi ar putea fi desfiinţate.
În ciuda acestui fapt, 43% dintre respondenţi au spus că planurile privind instruirea angajaţilor în domeniul IA se află încă într-un stadiu incipient. Mai mult, 29% au confirmat că, în prezent, nu dispun de astfel de programe, dintre care 12% au afirmat că nu plănuiesc să elaboreze un asemenea program.
Totodată, şase din zece (59%) executivi sunt de părere că tehnologiile bazate pe IA vor avea un impact semnificativ sau chiar transformator asupra posturilor şi activităţilor îndeplinite de noii angajaţi, însă numai 24% dintre aceştia intenţionează să restructureze posturile şi atribuţiile la nivel de debutant, şi doar 25% plănuiesc să integreze formarea în domeniul IA în programele lor de instruire (în scădere de la 35%, în 2023). În plus, 35% au declarat că nu au luat nicio măsură pentru a contrabalansa potenţialul efect de domino al adoptării IA asupra angajaţilor debutanţi, în creştere de la 28%, cu un an în urmă.
În ceea ce priveşte domeniile de activitate care necesită cunoştinţe în domeniul IA şi însuşirile dorite de către şefii de companii de la noii angajaţi, pentru al doilea an consecutiv, pe primul loc se află Ştiinţa datelor şi inovării (alegerea principală în cazul a 54% dintre respondenţi), urmat de operaţiunile de back-office (46%) şi Tehnologia informaţiei (40%).
Liderii din sectorul european al serviciilor financiare pun accent pe trei trăsături esenţiale în recrutarea angajaţilor debutanţi pentru a obţine o forţă de muncă cu abilităţi în IA: adaptabilitatea şi flexibilitatea (77%), mentalitatea inovativă şi experimentală (70%) şi abilitatea de a colabora şi lucra în afaceri din afacerea lor de bază (44%).
În ceea ce priveşte investiţiile în GenAI, 72% dintre executivi intenţionează să crească cheltuielile în următoarele 6-12 luni.
În 2024, principalele preocupări legate de adoptarea GenAI sunt calitatea rezultatelor (56%), transparenţa şi explicabilitatea (54%), confidenţialitatea datelor (53%) şi riscurile de discriminare şi inechitate (47%).
"Pentru a gestiona posibilele implicaţii etice rezultate din integrarea GenAI, 14% dintre respondenţi au declarat că au implementat deja un cadru etic general în privinţa inteligenţei artificiale, în timp ce, în cazul altor 31%, un astfel de cadru se află în stadii incipiente de elaborare. Cu toate acestea, un sfert dintre respondenţi (25%) au spus că firma lor nu a elaborat încă un cadru etic în privinţa IA, iar 24% au declarat că nu au planuri să elaboreze un astfel de sistem", se menţionează în cercetarea de specialitate.
Studiul "EY European Financial Services AI", realizat în octombrie, a sondat opiniile a 116 executivi din 106 companii din sectorul serviciilor financiare, listate şi nelistate, cu o capitalizare de piaţă totală de aproape 880 miliarde de euro din întreaga Europă.