Ţările care doresc să pună capăt carantinei, respectiv să le permită oamenilor să se deplaseze şi să lucreze din nou, astfel încât blocajul economic să fie îndepărtat, vor trebui să monitorizeze îndeaproape apariţia noilor cazuri de Covid-19 şi să ajusteze restricţiile pe care le au în vigoare până când va exista un vaccin împotriva bolii provocate de coronavirus, potrivit unui nou studiu ce are la bază experienţa Chinei.
Analiza, realizată de specialişti ai Universităţii din Hong Kong, precizează că doar stabilirea unui echilibru între reluarea activităţilor economice şi menţinerea restricţiilor/controalelor suficient de strânse pentru a preveni creşterea infecţiilor reprezintă "strategia optimă până când vaccinurile eficiente devin disponibile pe scară largă".
Studiul consideră că aceasta este soluţia chiar dacă vor fi menţinute o perioadă de timp politicile de control, inclusiv distanţarea socială, schimbarea comportamentului şi conştientizarea publicului.
Controalele severe impuse de China asupra vieţii de zi cu zi a locuitorilor au dus la sfârşitul primului val de Covid-19, spun cercetătorii, atenţionând însă că pericolul unui al doilea val este real.
Profesorul Joseph T Wu de la Universitatea din Hong Kong, coautor al studiului, declară: "În timp ce măsurile de control par să fi redus numărul de infecţii până la niveluri foarte scăzute, fără imunitate efectivă împotriva Covid-19 cazurile ar putea să reapară cu uşurinţă pe măsură ce activităţile din întreprinderi, companii şi şcoli se reiau treptat, generând aglomeraţii sociale, şi asta pentru că există un risc major de «import» de cazuri din străinătate".
China a reuşit să reducă masiv numărul transmiterilor de Covid-19, dar cercetătorii avertizează că, în situaţia în care va fi permisă reluarea prea rapidă a vieţii normale, respectiv ridicarea extinsă a restricţiilor, numărul acestor transmiteri va creşte din nou.
Studiul subliniază că guvernele naţionale vor trebui să vegheze atent la ceea ce se întâmplă.
"Deşi politicile restrictive, precum distanţarea fizică şi schimbarea comportamentului, vor fi probabil menţinute ceva timp, realizarea unui echilibru proactiv între reluarea activităţilor economice şi menţinerea la un nivel extrem de redus a numărului de transmiteri este cea mai bună strategie până când vaccinurile eficiente vor fi disponibile pe scară largă", afirmă Wu.
Raportul arată că rata de deces din cauza Covid-19, în China continentală, a fost mult mai mică, de sub 1%, decât în provincia Hubei, unde a început epidemia, care a avut o rată a decesului de aproape 6%. De asemenea, aceasta a variat în funcţie de prosperitatea economică a fiecărei provincii, respectiv de asistenţa medicală disponibilă.
"Chiar şi în cele mai prospere oraşe, precum Beijing şi Shanghai, resursele de asistenţă medicală au o limită, iar serviciile se confruntă cu o creştere bruscă a cererii", spune autorul principal al studiului, profesorul Gabriel M Leung de la Universitatea din Hong Kong. Domnia sa precizează: "Constatările noastre evidenţiază cât de important este să ne asigurăm că sistemele locale de asistenţă medicală au personal şi resurse adecvate pentru a reduce la minim decesele cauzate de Covid".
Analiza foloseşte datele Comisiei de Sănătate din China privind cazurile confirmate de Covid-19 între jumătatea lunii ianuarie şi 29 februarie, în patru oraşe - Beijing, Shanghai, Shenzhen, Wenzhou - şi cele zece provincii din afara Hubei cu cel mai mare număr de cazuri. În baza acestor date, autorii îndeamnă la relaxarea controalelor doar treptat.
"Dacă permiţi ca ritmul infecţiilor să crească din nou, pierderile vor fi, probabil, mai mari în materie de sănătate şi economie", chiar dacă se vor restabili măsurile dure, atrag atenţia autorii.
Aproximativ 1,5 milioane de persoane din întreaga lume s-au îmbolnăvit de Covid-19, afecţiune care a ucis peste 88.000 de oameni. China, epicenterul Covid-19, a raportat peste 82.000 de cazuri şi 3.337 de decese din această cauză. Presa străină relatează că CIA (Agenţia Centrală de Informaţii din SUA) realizează o evaluare inependentă a cifrelor publicate de China în privinţa Covid-19, îndemnând Casa Albă să nu aibă încredere în informaţiile care provin de la Beijing. Întrucât numărul cazurilor este destul de mic, chiar preşedintele american Donald Trump a declarat, săptămâna trecută, că nu crede în acurateţea cifrelor furnizate de Beijing.
Conform Business Insider, peste 40 de echipe de cercetători dezvoltă în prezent un vaccin pentru Covid-19, însă Oxford Vaccine Group atrage atenţia că producţia unui vaccin eficient şi sigur poate dura între cinci şi zece ani. Totuşi, fiind o criză severă, specialiştii depun eforturi să realizeze un produs în 12-18 luni.
• WEF: Carantina, cel mai mare experiment psihologic din lume
În prezent, aproximativ 2,6 miliarde de oameni - o treime din populaţia lumii - trăiesc într-un fel de izolare sau carantină, acesta fiind, probabil, cel mai mare experiment psihologic realizat vreodată, conform Forumului Economic Mondial (WEF).
Formul aduce în atenţie un studiu publicat la finele lunii februarie de revista Lancet, care arată că persoanele aflate în carantină sunt foarte susceptibile să dezvolte o gamă largă de simptome de stres şi tulburări psihologice, incluzând dispoziţie proastă, insomnie, stres, anxietate, furie, iritabilitate, epuizare emoţională, depresie şi stres post-traumatic. Dispoziţia proastă şi iritabilitatea ies în evidenţă în mod special, fiind foarte frecvente, notează studiul. Conform acestuia, în China, simptomele menţionate au fost deja raportate în primele lucrări de cercetare despre carantină.
Motivele de stres în carantină sunt: riscul de infecţie, teama de îmbolnăvire sau de a pierde persoane dragi, precum şi perspectiva greutăţilor financiare.
WEF avertizează că vom vedea un al doilea val de Covid-19 în trei-şase luni, exact atunci când vor fi necesare toate forţele capabile să repună economia pe picioare.
1. La Cluj se va zbura cu drone pe la ferestrele bloc
(mesaj trimis de Cristian în data de 10.04.2020, 10:10)
Era un cantec a lui Pitis (Colibri) care suna cam asa:
"Deasupra capetelor noastre, Ciuperca zbiara a pustiu,
Din cer cad pasari albastre, dar poate nu e prea tarziu...
Ploia care va veni... (tam, tam, tam) le va potopi pe toate
Sa-ncercam sa facem noi, un oras fara pacate... "
Sunt convins ca sporirea fara precedent a masurilor de control biometric si ploaia de drone de la Cluj, va deprima virusul in asa hal, in cat va pleca singur dintre noi.
In "Star Trek" civilizatia Borg avea un salut specific atunci cand intalnea civilizatia umana:
"Nu incercati sa rezistati, veti fi asimilati!"
2. Care ar fi acele controale si restrictii ??
(mesaj trimis de Cristian în data de 10.04.2020, 13:42)
Si care ar fi acele controale si restrictii zilnice din partea statului pe care ar trebui sa le suportam?
Nu ar fi mai bine sa introducem un CIP sa rezolvam odata? Intra omul dimineata la metrou... bing, i se scaneaza cipul, temperatura, traseul biometric, cati bani are in cont, ce datorii are la stat, care e cercul lui de relatii, daca tuseste vreunul mai mult decat trebuie..
Apoi, toate datele colectate se transmit la Google ca sa poata primi omul pe mail oferte de asigurari de sanatate si pachete promotionale de la clinici.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2020, 19:17)
Cristiane ai sa faci slalom printre bulane....si ai sa uiti de cristiane, asa ca ski placut !