STUDIU ANAT: În această perioadă, cea mai vândută destinaţie externă este Egiptul

G.B
Miscellanea / 26 noiembrie 2021

Alin Burcea, vicepreşedinte ANAT

Alin Burcea, vicepreşedinte ANAT

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a efectuat un studiu privind preferinţele de călătorie ale turiştilor români pentru finalul de an şi pentru perioada sărbătorilor de iarnă. În această perioadă, cea mai vândută destinaţie externă este Egiptul. În Hurghada se zboară cu curse charter din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Baia Mare, Oradea. Se zboară, de asemenea, şi în Sharm El Sheikh. Mulţi turişti aleg ca programe opţionale croaziere pe Nil, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, altă destinaţie solicitată este Turcia, cu precădere Istanbul (avion şi autocar) şi Cappadocia.

De asemenea, se organizează programe de grup pentru Grecia, în special circuite cu avion şi autocar, majoritatea având în prim-plan Atena. Se organizează şi grupuri pentru Dubai, cu chartere de la 1 decembrie, cu plecări săptămânale. Tot de la 1 decembrie se deschid destinaţii operate cu curse charter precum Maldive, Republica Dominicană, Republica Capului Verde, Tanzania (Zanzibar), Kenya.

"De asemenea, agenţiile de turism promovează circuite către destinaţii consacrate: Cehia, Spania, Italia, Franţa (Coasta de Azur), America de Sud, Tunisia, Maroc dar şi către altele mai puţin cunoscute dar tot mai cerute: Georgia sau Islanda. Pe un trend ascendent este şi cererea de croaziere în bazinul Caraibilor şi în zona Golfului Persic. De Crăciun, o destinaţie foarte solicitată şi devenită tradiţională este Laponia. Românii au un apetit mare pentru călătorii şi aleg destinaţiile în funcţie de accesibilitate", declară Alin Burcea, vicepreşedinte ANAT.

Pasionaţii de sporturi de iarnă aleg pachete de schi în Austria (către care va începe operarea unui lanţ de zboruri charter), Bulgaria şi Italia.

Pe partea de turism intern, românii optează pentru staţiuni montane, în special Poiana Braşov, urmată de Sinaia, Buşteni şi Predeal. Sunt şi staţiuni mai mici, cu pârtii de schi, din ce în ce mai solicitate, unde se dezvoltă puternic turismul local, chiar dacă volumele de turişti nu sunt foarte mari, precum cele din judeţele Harghita sau Maramureş.

Ca staţiuni balneoclimaterice, cele mai solicitate sunt Băile Felix, Băile Herculane şi Sovata. De asemenea, agenţiile de turism înregistrează vânzări şi pentru destinaţiile de turism rural şi agroturism, preponderent pentru zona Bran - Moieciu - Fundata dar şi pentru Bucovina şi Maramureş. În general, pe partea de turism intern nu există o diferenţiere foarte mare între preferinţele de Revelion şi de Crăciun, însă de Crăciun se observă o solicitare mai mare pe partea de turism rural şi agroturism, românii dorind obiceiuri, colinde, tradiţii şi atmosferă.

"Agenţiile de turism îşi informează permanent turiştii privind situaţia actuală în ceea ce priveşte restricţiile actuale şi documentele, şi menţionăm permanent turiştilor să încheie asigurări covid-19 şi asigurări storno, care sunt valabile şi pe partea de turism intern. Anunţăm permanent clienţii despre orice modificare. Să nu uităm că agentul de turism este în acelaşi timp consultant şi ţine clientul la curent şi înainte de rezevare, dar şi după ce a efectuat rezervarea. Tarifele structurilor de cazare din România sunt flexibile, iar turiştii încă preferă să rezerve last minute şi se interesează despre măsurile de siguranţă comunicate de hoteluri. Ne bucură că turiştii români se orientează către structuri de cazare de calitate, pe care le promovăm şi noi, agenţiile de turism", menţionează Lucian Boronea, prim vicepreşedinte ANAT.

La ora actuală, hotelierii din România au început să ofere, pentru Revelion şi Crăciun, tarife diferite, flexibile, în funcţie de pachetul turistic ales, nemaivorbind despre sume fixe. Multe hoteluri promovează pachetele standard, cu cină festivă, dar şi pachete la care clientul îşi adaugă serviciile în funcţie de restricţiile în vigoare.

La ora actuală, circa 50% din capacitatea totală de cazare disponibilă a României este rezervată pentru Revelion iar gradul de ocupare este posibil să urce o dată cu prima săptămână a lunii decembrie.

Industria turistică aşteaptă din partea noului Guvern, chiar dacă înţelege limitele la care este supusă, din cauza pandemiei covid-19, la o mai bună comunicare în privinţa zonei de restricţii, cu mediul de afaceri. ANAT şi reprezentaţii industriei turismului speră ca ajutorul promis de către Guvern din măsura HORECA să fie dus până la capăt, să nu fie schimbat codul fiscal iar industria turismului, care poate avea un aport considerabil la Produsul Intern Brut, să fie sprijinită. ANAT salută reintroducerea voucherelor de vacanţă, care constituie un mare beneficiu atât pentru angajaţii din sectoarele public şi privat, cât şi pentru industria turistică şi pentru economia naţională.

Statele non UE care acceptă certificatul verde sunt, la ora actuală, Albania, Andorra, Armenia, Elveţia, Insulele Feroe, Islanda, Israel, Liechstenstein, Marea Britanie, Maroc, Macedonia de Nord, Monaco, Norvegia, Panama, San Marino, Turcia si Ucraina, se arată în comunicat.

"În contextul deteriorării situaţiei epidemiologice din România, unele state solicită şi persoanelor imunizate un test PCR înainte de sosire. Chiar dacă acum în România scade din zi în zi indicele epidemiologic, recomandăm informarea din surse sigure (agenţia de turism, site-ul MAE.ro) cu câteva zile înainte de începerea călătoriei, precum şi încheierea unei poliţe de asigurare care să acopere inclusiv riscul de a nu mai putea călători din motive obiective", subliniază Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Perfect pentru varianta omicron.

    Inchideti granitele cu Egipt. 

    trebuie sa fii de-a dreptul tampit sa iti faci vacantele in afara tarii in asemenea timpuri

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb