STUDIU BANK AUSTRIA CREDITANSTALT: Băncile din Est, mai profitabile decît cele din Vest

RĂZVAN RADU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 aprilie 2004

Piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est are un puternic potenţial de creştere în următorul deceniu, potrivit unui studiu prezentat de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) la reuniunea BERD de la Londra. "Sînt multe semne că piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est îşi va menţine creşterea solidă realizată în ultimii ani", spune Marianne Kager, economist şef al BA-CA. Analiştii băncii austriece estimează că nivelul creditelor pe piaţa bancară central şi est-europeană va creşte cu un ritm anual de 14% în următorii zece ani, iar depozitele se vor majora cu 10% pe an.

Băncile de top din Europa Centrală şi de Est vor obţine în următorii ani o rentabilitate a activelor mai mare faţă de media celor 15 state din Uniunea Europeană, se arată în studiul BA-CA. "În viitor, de creşterea pieţei vor beneficia băncile care operează eficient, care îşi vor mări productivitatea şi vor folosi instrumente profesioniste de management al riscului", a declarat Marianne Kager.

Economistul şef al băncii austriece susţine că băncile din Europa Centrală şi de Est operează mai profitabil decît cele occidentale, mai ales din punct de vedere al rentabilităţii activelor (raportul dintre profit şi total active), care se ridică la 1%, faţă de 0,4% în Uniunea Europeană.

Potrivit estimărilor analiştilor BA-CA, veniturile în Europa Centrală şi de Est se vor dubla în următorii zece ani, faţă de nivelul de 4.800 de euro pe cap de locuitor din 2003. În zona euro, venitul mediu pe cap de locuitor este de 23.700 de euro. În prezent, chiar în cele mai prospere ţări din regiune, precum Cehia, Polonia şi Ungaria, nivelul activelor financiare deţinute este de 2.400 de euro pe cap de locuitor, adică doar 8% din media din Uniunea Europeană. Media activelor financiare deţinute de populaţie în regiunea central şi est-europeană este de 1.900 de euro pe cap de locuitor.

În aceste condiţii, autorii studiului prognozează o creştere puternică pe segmentul creditelor personale, care în prezent se situează la 12% din PIB, faţă de 49% în zona euro. Potrivit studiului, în ultimii trei ani, volumul creditului a crescut în Europa Centrală şi de Est cu 12%, faţă de un ritm de 4% în zona euro. Creditele personale s-au majorat cu 20% pe an (6% în zona euro).

Raportul notează că experienţa actualelor ţări membre ale Uniunii Europene arată că depozitele nu sînt înlocuite de alte active, iar produsele financiare alternative sînt preferate în cazul noilor investiţii. De aceea, este important pentru băncile din Europa Centrală şi de Est să îşi dezvolte activităţi de management al activelor, asigurări de viaţă sau fonduri de pensii. Creşterea veniturilor bancare realizate din alte surse decît dobînzile şi îmbunătăţirea eficienţei vor compensa scăderea aşteptată a marjelor de dobîndă. De fapt, se arată în raport, multe produse bancare din regiune au marje de dobîndă comparabile cu cele din Uniunea Europeană. Pe măsură ce mediul economic continuă să se îmbunătăţească, iar marjele scad, mai ales la depozite, băncile îşi vor extinde operaţiunile de împrumuturi care au marje mai ridicate.

Studiul realizat de BA-CA acoperă pieţele bancare din Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, România şi Croaţia.

În ciuda progresului din ultimii ani, industria bancară din Europa Centrală şi de Est rămîne la un nivel redus faţă de cea din Uniunea Europeană, se arată în studiul BA-CA. Circa 300 de bănci deţin active totale de 350 miliarde de euro, adică 2,4% din activele băncilor din UE. În pieţele bancare analizate, gradul de concentrare (cota de piaţă cumulată de cele mai mari cinci bănci) este de 62%, uşor mai ridicată faţă de media de 54% din zona euro. Numărul de locuitori pe angajat bancar este de 276, semnificativ mai ridicat faţă de nivelul de 136 din UE, ceea ce indică un grad redus de bancarizare. Activul bancar de 1,4 milioane de euro pe angajat reprezintă doar 16% din cel înregistrat în UE, ceea ce demonstrează, potrivit autorilor studiului, că este încă nevoie de îmbunătăţirea eficienţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb