STUDIU COFACE: Numărul insolvenţelor companiilor mari, în creştere cu 13%

Ziarul BURSA #Companii / 21 mai 2015

Gradul mare de îndatorare, una dintre principalele cauze ale insolvenţei

Nivelul creanţelor raportate în bilanţ de către companiile private aproape că s-a dublat în ultimii opt ani

Numărul de insolvenţe deschise a înregistrat o scădere record, în primul trimestru, per total, însă companiile mari au avut de suferit mai mult, reiese dintr-un studiu Coface, transmis ieri.

"În primul trimestru al anului 2015 au fost deschise 2.740 de insolvenţe noi, în scădere cu aproximativ 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când s-au înregistrat 6.512 insolvenţe", potrivit Coface, care adaugă: "Cu toate acestea, raportat la 1.000 de firme active, incidenţa insolvenţelor este de patru ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional, România fiind pe prima poziţie din acest punct de vedere".

Studiul precizează că scăderea record a numărului de insolvenţe în primul trimestru al anului 2015 se datorează reducerii numărului de firme insolvente cu cifra de afaceri sub 100 mii de euro. "În acelaşi timp, contracţia este datorată şi unui efect de bază semnificativ (prin comparaţie cu un record istoric înregistrat în anul anterior)".

Totuşi, analiza arată că, în rândul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro, au fost deschide 170 de insolvenţe, în creştere cu aproximativ 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, Coface precizând că şocul social - numărul locurilor de muncă care ar putea fi pierdute - este mai mare cu 24%".

Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrării în insolvenţă a fost dezechilibrarea graduală a structurii bilanţului, notează Coface: "Astfel, companiile respective au atras resurse financiare suplimentare, - gradul de îndatorare crescând de la 62% (anul 2008) la aproape 95% (anul 2013) -, care au fost orientate cu precădere către investiţii pe termen lung. Acestea din urmă nu au generat venituri suplimentare sau o creştere a productivităţii prin îmbunătăţirea marginii operaţionale. Din contra, veniturile medii au scăzut cu aproape 10% în anul 2013, fapt ce nu a fost cuplat cu o ajustare corespunzătoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescând la -5.4%.

În acest context, gradul de acoperire a datoriilor prin veniturile de exploatare a scăzut de la 186% (nivelul înregistrat în anul 2008) la 113% (nivel înregistrat în anul 2013);

Companiile care au intrat în insolvenţă în primul trimestru al anului 2015 au înregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creanţelor în perioada 2008-2013, DSO-ul (colectarea creanţelor crescând gradual de la 82 de zile (anul 2008) până la 155 de zile (anul 2013)".

Durata medie de plată a furnizorilor aproape că s-a triplat în aceeaşi perioada analizată, crescând de la 85 de zile (anul 2008) la 239 de zile (anul 2013), mai arată Coface.

Studiul mai relevă: "Prin urmare, principala sursă de finanţare a investiţiilor pe termen lung a fost reprezentată de creşterea datoriilor pe termen scurt, a căror pondere în total capitaluri împrumutate a crescut de la 40% (anul 2008) la 70% (anul 2013). Pentru acestea din urma, aportul creditului furnizor a fost din ce în ce mai mare (ponderea furnizorilor în total datorii pe termen scurt crescând de la 35%, nivelul înregistrat în anul 2008, la aproape 55%, pentru anul 2013)".

Nivelul creanţelor raportate în bilanţ de către companiile private aproape că s-a dublat în ultimii opt ani, crescând de la 167 miliarde lei (anul 2007) la peste 310 miliarde lei RON (anul 2014). În aceste condiţii, nivelul cumulat al creanţelor comerciale înregistrate pe plan naţional pentru anul 2014 depăşeste de aproape trei ori soldul creditelor bancare acordate companiilor non-financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb