STUDIU COFACE PENTRU EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST PIB-ul a înregistrat, în 2017 şi 2018, cele mai mari creşteri de după 2008

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 septembrie 2019

PIB-ul a înregistrat, în 2017 şi 2018, cele mai mari creşteri de după 2008

Produsul Intern Brut (PIB) în regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) s-a majorat în 2017 şi 2018 cu 4,6% res-pectiv 4,3%, înregistrând cele mai mari rate din 2008, arată un nou studiu realizat de Coface.

Accelerarea economiei în regiune s-a datorat, în principal, creşterii cererii interne, pe fondul scăderii semnificative a ratei şomajului de care au beneficiat gospodăriile, mai indică datele transmise.

Potrivit Coface, în acelaşi timp, gos-podăriile s-au bucurat şi de o creştere importantă a salariilor care a avut un impact direct asupra consumului, dar dincolo de aceste aspecte, creşterea a fost susţinută şi de o majorare a inves-tiţiilor publice şi private.

Perioada mediului macroeconomic favorabil mai sus menţionat a influenţat solvabilitatea companiilor din regiunea ECE, iar media ponderată a insolvenţelor raportată la PIB a scăzut la 4,2% în anul 2018, în pofida creşterii numărului de proceduri înregistrate în anul anterior, spun specialiştii.

Conform Coface, în ciuda acestor evoluţii pozitive, companiile din regiunea ECE au întâmpinat şi dificultăţi, rata scăzută a şomajului ducând la un deficit al forţei de muncă, ceea ce a devenit principalul obstacol pentru întreprinderi, atât în ceea ce priveşte activităţile zilnice, precum şi privitor la potenţialul lor de extindere.

Studiul citat mai notează: "Constrângerile privind aprovizionarea - inclusiv deficitul forţei de muncă, ratele mari de utilizare a capacităţii, creşterea costurilor de producţie şi efectul încetinirii externe (directe şi indirecte) - îngrijorează companiile care activează în regiunea ECE. Consumul casnic va rămâne principalul motor de creştere cu toate că accelerarea limitată a investiţiilor în active fixe şi exporturile mai slabe vor diminua creşterea PIB-ului. În plus, încetinirea din zona euro, escaladarea conflictului comercial dintre Statele Unite şi China şi procesul neclar privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană îngrijorează exportatorii datorită impactului potenţial asupra companiilor şi economiilor lor. Într-adevăr, încetinirea creşterii aşteptată în regiunea Europei Centrale şi de Est se va datora în principal efectelor directe şi indirecte ale unei frânări în ceea ce priveşte cererea externă. Potrivit estimărilor, creşterea medie în regiunea ECE va atinge 3,6% în anul 2019 şi 3,2% în 2020. Având în vedere faptul că economiile din regiunea ECE sunt foarte deschise către pieţele externe, cererea externă mai slabă va avea impact nu numai asupra ratelor de creştere, ci şi, treptat, asupra insolvenţelor".

În această privinţă, sectoarele care sunt extrem de expuse pieţelor externe vor avea de suferit, cum ar fi industria auto şi industria chimică şi metalurgică care furnizează piese şi componente, au mai explicat specialiştii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb