STUDIU "CONTRAST MANAGEMENT CONSULTING" Companiile listate la Bursă tind să reacţioneze mai mult instinctual

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2010

Companiile listate la Bursă tind să reacţioneze mai mult instinctual

Doar 17% din 50 de societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti a căror activitate a fost analizată de compania de consultanţă "Contrast Management Consulting" au generat, în 2009, o rentabilitate reală a capitalurilor, se arată într-un studiu prezentat ieri de reprezentanţii companiei.

Pentru comparaţie, în 2006, circa 62% din companiile analizate generaseră un randament real al capitalurilor utilizate.

"În absenţa unor strategii coerente şi a aplicării unor principii fundamentale de management, aces-te companii riscă nu numai să se transforme în underperformers, ci chiar să se confrunte cu situaţii de insolvenţă", a atras atenţia Remus Laeş, managing partner la "Constrast România".

Una dintre principalele concluzii ale studiului efectuat de companie este aceea că firmele româ-neşti listate la Bursă încă tind să reacţioneze mai mult instinctual şi mai puţin pe baza unei analize fundamentate şi a unui plan coerent de management strategic.

"Condmag", "Alumil" şi "Prospecţiuni", performerele lui 2009, potrivit companiei de consultanţă

Furnizorul de servicii şi echipamente pentru piaţa de petrol şi gaz, "Condmag" Braşov (simbol COMI) a ieşit pe primul loc într-un clasament al "Contrast Management Consulting", care a monitorizat evoluţia societăţilor listate la Bursa de Valori Bucureşti în 2009, în timp ce "Rompetrol Well Services" a fost catalogată drept cea mai performantă companie în perioada 2007-2009.

La alcătuirea clasamentului, reprezentanţii "Contrast Management Consulting" au luat în considerare patru indicatori, respectiv rentabilitatea reală a capitalului, rentabilitatea capitalului propriu, indicator de creştere şi randamentul acţiunilor.

"Condmag" a reuşit astfel să urce pe locul 1 în topul companiei de consultanţă, după ce în 2008 s-a clasat pe locul 29. În mod similar, "Alumil" a urcat pe loul al doilea în 2009, după ce în 2008 se clasase pe locul 18. "Prospecţiuni" a reuşit să urce într-un singur an 35 de locuri, ocupând poziţia a treia în 2009.

"Cu o creştere de 56% a cifrei de afaceri în 2009, susţinută de o majorare cu 16% a activelor imobilizate, < Condmag > a beneficiat de intrarea investitorilor strategici, pe termen lung, care au condus la o creştere a cotaţiilor ce asigură un randament anual pentru acţionari de peste 231%", au argumentat oficialii "Contrast Management Consulting" decizia de a plasa "Condmag" în fruntea clasamentului realizat de ei. Reprezentanţii societăţii de consultanţă nu au putut răspunde, însă, la întrebarea privind acţionarii strategici care ar fi intrat pe termen lung în acţionariatul "Condmag", precizând că este vorba mai mult de o presupunere.

"Rompetrol Well Services", divizia de servicii petroliere a Grupului Rompetrol, s-a clasat pe locul al doilea în topul realizat de compania de consultanţă pentru perioada 2006-2008 şi a urcat o poziţie în topul care acoperă perioada 2007-2009.

"Finanţarea în cea mai mare parte a investiţiilor din surse proprii a condus la cheltuieli financiare reduse, Romperol Well Services fiind, alături de Aerostar, singura companie care a realizat pe parcursul întregii perioade analizate o rentabilitate reală a capitalurilor utilizate", au precizat oficialii "Contrast Management Consulting". Aceştia au subliniat, în schimb, că "Rompetrol Well Services" a continuat, în perioada analizată, să fie dependentă de un număr limitat de clienţi, în condiţiile în care peste 80% din venituri au fost generate de contractele câştigate de la "Petrom" şi "Romgaz".

Sectorul alimentar a crescut cel mai mult între 2007 şi 2009

Sectorul alimentar ocupă primul loc în clasamentul realizat de compania de consultanţă pe baza scorurilor obţinute de companiile care îşi des-făşoară activitatea în acest domeniu şi sunt listate la BVB ("Albalact", "Argus" şi "Boromir").

Pe locul al doilea este clasat un sector intitulat generic "altele" care reuneşte companii care des-făşoară activităţi diverse, precum "Dafora" Mediaş sau "Vrancart" Adjud, în timp ce pe locul al treilea s-a clasat sectorul energetic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb