STUDIU:  Creşterea salarială în companiile mari din sectorul privat este de 9,4%

I.M.
Macroeconomie / 15 octombrie 2019

 Creşterea salarială în companiile mari din sectorul privat este de 9,4%

Salariile brute în rândul companiilor private au crescut în medie cu 9,4% în acest an, potrivit studiului salarial PayWell 2019 realizat de PwC România, peste estimări, informează News.ro.

Majorarea salarială raportată pentru 2019 depăşeşte nivelul de 4,6%, estimat pentru acest an de către companiile respondente în ediţia anterioară.

Pentru 2020, companiile private anticipează o creştere medie a salariilor brute de 5,7%.

"Cea mai mare creştere medie a salariilor în 2019, de 14%, a fost înregistrată de sectorul hotelier. De asemenea, majorări peste media tuturor sectoarelor incluse în sondaj au fost raportate de industrie +11%, leasing +10% şi retail +10%. Conform Paywell 2019, salariul mediu brut în rândul companiilor participante a urcat la 5.941 lei de la 5.428 lei, în 2018", se arată în comunicat.

Pe categorii de angajaţi, continuă tendinţa de creştere în ritm mai accelerat a salariilor în rândul personalului necalificat sau puţin calificat (muncitori, operatori), în medie de 10%. În comparaţie cu anii trecuţi, însă, când nivelurile manageriale au stagnat ca nivel salarial, în 2019 poziţiile de management operaţional au avut o creştere de 13%, iar cele de top management de 9%. La polul opus, cu 5%, se află personalul administrativ, tehnicienii şi angajaţii cu puţină experienţă, potrivit companiei.

"Observăm că majorarea salarială a fost în 2019 superioară nivelului pe care îl prognozau anul trecut companiile incluse în Paywell, fiind influenţată în principal de deficitul de forţă de muncă, dar şi de evoluţia din sectorul public şi de deciziile guvernamentale privind salariul minim pe economie. Ca urmare a majorărilor cumulate de circa 50% care au avut loc în sectorul public începând din 2017, raportul dintre veniturile medii PayWell, care reprezintă în mare parte companii mijlocii şi mari, şi salariul mediu pe ţară a coborât de la 1,4 la 1,16 în această perioadă. În acest context, companiile private se confruntă cu o dublă presiune: din partea sectorului public care a devenit mult mai atractiv pentru angajaţi şi a deficitului forţei de muncă ce s-a acutizat în ultimii ani", a declarat Daniel Anghel, Partener şi Liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România.

În ceea ce priveşte beneficiile, continuă să se afle în top tichetele de masă, zilele suplimentare de concediu şi bonusurile acordate cu diferite ocazii. Totuşi, comparativ cu anii trecuţi, cele mai mari creşteri de popularitate au fost înregistrate de gestionarea timpului (program flexibil, munca de acasă) şi de beneficiile care ţin de bunăstarea angajaţilor (închirierea de cărţi, programe de sănătate, etc.).

"Angajaţii au început să aprecieze şi alte beneficii în afara celor devenite tradiţionale. De exemplu, sunt cerute mai mult facilităţile pentru transport, flexibilitatea programului de lucru sau munca de acasă. Având în vedere că piaţa forţei de muncă este din ce în ce mai competitivă, angajatorii sunt tot mai preocupaţi să dezvolte pachete diverse de beneficii şi un mediu de lucru atractiv, pentru a fi preferaţi sau pentru a-şi reţine angajaţii. Atenţia sporită acordată programelor de beneficii pentru diferenţiere este un semn al sofisticării pieţei muncii odată cu creşterea standardului de viaţă. Această tendinţă va continua în anii următori, cu potenţial de accelerare dacă legislaţia fiscală va încuraja mai mult promovarea anumitor beneficia, care pot avea şi impact social pozitiv (asigurări de sănătate, planuri de pensii etc.)", a arătat Oana Munteanu, Senior Manager PwC România.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. PiS din Polonia au palmat metoda romaneasca cu 'wage led growth' ... ati vazut ce au propus? salariu minim in POlonia de 900 euro net ! :)

    deci... kkt-ii din Ro mai au pana sa atinga un asemenea nivel.  

    Ce mare fasaiala 9 procente si ceva?

    Sa vad un + 50% sau +100% ...aia e ceva!  

    1. +50% dintr-un foc e nerealist. Dar ar fi fain. Mie mi-ar place ca atat in mediul privat cat si la stat sa se introduca un raport de salarizare. De exemplu cel mai bine platit angajat are un salariu de maxim 10-15 ori mai mare decat cel mai rau platit angajat. Daca vrei sa platesti top managementul mai bine, maresti salariile tuturor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb