STUDIU: Creşteri modeste ale numărului de angajări şi în trimestrul III

E.D.
Miscellanea / 10 iunie 2014

Angajatorii români au anunţat planuri de angajare moderate pentru intervalul iulie - septembrie 2014, indică studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Potrivit acestuia, mai mult de unul din cinci angajatori din România intenţionează să-şi crească numărul de angajaţi în următoarele trei luni, conform studiului trimestrial al ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, la care au participat 625 de angajatori. Doar 5% prevăd o scădere a numărului de angajaţi în intervalul iulie - septembrie 2014, în timp ce alţi 69% nu preconizează schimbări în dimensiunea forţei de muncă. Previziunea Netă de Angajare calculată după eliminarea variaţiilor sezoniere este de +9%, valoare similară cu cea a a trimestrului II, dar cu 3 puncte procentuale mai mare decât în trimestrul III din 2013.

"Acesta este cel de-al optulea trimestru de optimism ponderat, dar constant," remarcă directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof. "Încetul cu încetul, angajatorii au reînceput să-şi crească volumul de angajări, dar încrederea lor continuă să fie mai redusă decât în anii de dinainte de criza economică. Chiar dacă angajatorii vor continua să prefere organizaţii agile, au apărut totuşi semnale că aceştia îşi depăşesc treptat reticenţa de a face angajări şi au din nou în vedere nevoile pe termen lung."

Nivelul de încredere al angajatorilor variază în funcţie de dimensiunea organizaţiei. Organizaţiile cu mai puţin de zece angajaţi raportează o Previziune Netă de Angajare de -1%, angajatorii din această categorie fiind mai puţin dispuşi să-şi redimensioneze forţa de muncă. Astfel, 77% dintre ei nu prevăd schimbări ale numărului total de angajaţi în intervalul iulie - septembrie 2014, un procent în scădere faţă de 85% în trimestrul II, dar în continuare superior cu 8 puncte procentuale mediei naţionale. La polul opus se situează angajatorii cu peste 250 de angajaţi. 27% dintre aceştia anunţă planuri de creştere a numărului de angajaţi în următoarele trei luni, şi numai 2% anticipează reduceri de personal.

Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor avea parte de oportunităţi de angajare în toate cele opt regiuni ale ţării şi în nouă din zece sectoare de activitate. Sectorul cel mai dinamic din punct de vedere al angajărilor va fi Industria prelucrătoare, în care Previziunea Netă de Angajare este de +19%, în scădere cu 5 puncte procentuale de la trimestrul doi, însă în creştere de 3 puncte procentuale comparativ cu trim. III/2013. Oportunităţile se vor înmulţi probabil şi în sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde Previziunea de +17% s-a îmbunătăţit atât faţă de trimestrul anterior (II/2014), cât şi faţă de trimestrul III al anului trecut. Perspectivele sunt însă limitate în sectorul Energie electrică, apă, gaze, unde angajatorii anunţă o Previziune Netă de Angajare de -1%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II. În schimb, cea mai semnificativă îmbunătăţire faţă de trimestrul anterior se înregistrează în sectorul Transport, depozitare şi comunicaţii, unde Previziunea Netă de Angajare a ajuns la +10%, după trei trimestre consecutive de creştere.

În cinci din cele opt regiuni cuprinse în studiu, angajatorii raportează Previziuni îmbunătăţite faţă de cele exprimate în trimestrul II. Creşterea cea mai considerabilă este în regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare de +15% este cu 8 puncte procentuale mai puternică decât cea a trimestrului anterior, îmbunătăţindu-se moderat şi faţă de trimestrul III/2013. Angajatorii din regiunea Nord-Est anticipează la rândul lor creşteri de personal, raportând o Previziune de +15%, cu 4 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul II şi în creştere cu 15 puncte procentuale faţă de intervalul iulie - septembrie 2013. Climatul de angajare prognozat este favorabil în mai mică sau mai mare măsură în toate cele opt regiuni, dar încrederea angajatorilor este mai scăzută în regiunile Sud-Vest şi Vest, în care valorile Previziunii Nete de Angajare sunt +3%, respectiv +6%. În regiunea Vest, intenţiile de angajare ale angajatorilor au slăbit considerabil faţă de trimestrul anterior, înregistrând un declin abrupt de 28 de puncte procentuale.

"Încă nu putem considera creşterea oportunităţilor de angajare drept o tendinţă, pentru că indicatorii din diferitele sectoare de activitate şi zone ale ţării variază prea mult pentru a contura o imagine fără echivoc" spune Valentin Petrof. "Semnele unui optimism renăscut se fac simţite, dar cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă nu trebuie să se aştepte la efervescenţă, dat fiind că angajatorii se concentrează în continuare pe atragerea candidaţilor potriviţi, nu pe angajări de volum. Aceştia sunt încă selectivi, în căutarea echilibrului corect între nevoile de dezvoltare şi costuri."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb