STUDIU CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX Jumătate dintre angajaţii din Bucureşti au continuat să lucreze preponderent de acasă şi după ridicarea stării de urgenţă

A.P.
Comunicate de presă / 26 octombrie 2020

Jumătate dintre angajaţii din Bucureşti au continuat să lucreze preponderent de acasă şi după ridicarea stării de urgenţă

Jumătate dintre angajaţii care îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea în clădiri de birouri au continuat să lucreze preponderent de acasă şi după ridicarea stării de urgenţă, în ciuda faptului că, pe perioada verii, majoritatea companiilor au început să îşi readucă parţial sau prin rotaţie personalul în spaţiile de birouri, aşa cum reiese dintr-un studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox cu privire la metodele de lucru ale angajaţilor din România pe perioada pandemiei Covid-19.

Astfel, dacă în perioada stării de urgenţă (Martie - Mai 2020) 83% dintre angajaţi au lucrat de acasă, numărul acestora a scăzut la 50% în timpul stării de alertă (Iunie - Septembrie 2020), în condiţiile în care 22% dintre angajaţi şi-au reluat integral activitatea de la birou, iar 28% au practicat un mix între muncă de la birou şi cea de acasă, potrivit unui studiu realizat în perioada 28 septembrie - 8 octombrie pe un eşantion de 205 angajaţi.

Cea mai mare parte a angajaţilor au reuşit să se adapteze noilor condiţii de lucru, ţinând cont că munca de acasă era un concept mai puţin răspândit pe piaţa locală, iar revenirea la birou s-a făcut în condiţii speciale, cu respectarea unor norme de securitate medicală şi distanţare fizică. Astfel, 83% dintre angajaţi au avut o experienţă cel puţin bună atât în ceea ce priveşte munca de acasă, cât şi munca de la birou după revenirea din starea de alertă, ceilalţi găsind această perioadă nesatisfăcătoare sau chiar demoralizantă din punct de vedere profesional.

Timpul salvat în trafic rămâne principalul avantaj al muncii de acasă, beneficiu apreciat de 83% dintre angajaţi, următoarele aspecte favorabile fiind legate de o libertate suplimentară în gestionarea orelor de lucru (56%) şi realizarea de economii (52%). În contrapondere, 76% dintre angajaţi resimt lipsa socializării directe cu colegii, aproape jumătate (48%) au dificultăţi în delimitarea timpului personal de cel profesional, iar 39% nu au un spaţiu potrivit pentru desfăşurarea muncii de acasă. Mai mult, 32% dintre angajaţi consideră că relaţia cu colegii s-a înrăutăţit în perioada muncii de acasă, iar 21% au dificultăţi în gestionarea relaţiei cu clienţii, colaboratorii şi partenerii.

În acest context, doar 7% dintre angajaţi şi-ar dori să lucreze exclusiv de acasă după depăşirea pandemiei, cel mai dorit program fiind un mix de lucru 3 zile la birou şi 2 zile de acasă, opţiune aleasă de 26% dintre respondenţi.

Pentru ca birourile să îşi crească atractivitatea în rândul angajaţilor, acestea ar trebui să fie situate mai aproape de casă (59%), să beneficieze de mai multe spaţii verzi (44%) şi să fie mai sigure, având un grad de densitate mai scăzut (39%) şi fiind mai bine ventilate (30%). O proximitate mai mare faţă de mijloacele de transport în comun nu mai reprezintă momentan o prioritate majoră, în condiţiile în care acest criteriu este menţionat de doar 17% dintre respondenţi.

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "Observăm în rândul angajaţilor locali un grad ridicat de adaptabilitate la actualul context în care volatilitatea situaţiei medicale impune un grad ridicat de flexibilitate pe piaţa muncii. Analizând pe categorii de vârstă, observăm o predilecţie a generaţiilor tinere, fără copii, de a prefera într-o proporţie mai mare munca de acasă, în timp ce în rândul celor peste 40 de ani există o dorinţă mai mare de a se întoarce la birou. Majoritatea companiilor încă analizează modul în care îşi vor desfăşura activitatea după depăşirea pandemiei, dar devine din ce în ce mai evident că vor fi alese soluţii hibride care trebuie adaptate fiecărei organizaţii în parte şi în care spaţiul de birouri îşi va păstra un rol central."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. work fr om home e viitorul!

    companiile care inteleg asta sunt in pole-position-ul pentru viitor - vor atrage talentele imediat cu remote working, salarii ok si conditii bune de munca!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb