STUDIU DE CAZ  Cum se votează în România rurală

(sursa: Raportul SAR)
Ziarul BURSA #Politică / 11 iunie 2004

Lumea a treia începe la 15 km de Piaţa Universităţii

La fel ca în toată ţara, în Circumscripţia 17 din Comuna Cornetu, jud. Ilfov, duminică, 6 iunie, au avut loc alegeri locale pentru Primar, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local. La fel ca în multe localităţi, candidatul favorit era actualul primar PSD. La fel ca în toată ţara, cele trei secţii de votare s-au deschis la ora 7 dimineaţa, după verificarea urnelor, a cabinelor, a ştampilelor etc. Dar, de aici încolo, ne temem să calificăm drept tipică situaţia din Cornetu. Deşi am avea motive.

Comuna Cornetu numără în jur de 3.000 de alegători pe listele permanente, prezenţa la vot fiind mai mare încă de la primele ore. În cursul dimineţii, la două din cele trei secţii de votare erau cozi mari: cetăţeni în vîrstă şi rromi. Aceştia din urmă veneau în grupuri mari, conduşi de către un fel de ajutor de bulibaşă (bulibaşa lor se află în Comuna Bragadiru, cel din Cornetu pierzîndu-şi funcţia atunci cînd a intrat la închisoare) care a "supravegheat" alegerile de la 7 dimineaţa pînă tîrziu în noapte. Deşi mulţi (majoritatea) dintre rromi se declarau analfabeţi, unii aveau permis de conducere sau se semnau pe liste în momentul primirii ştampilei. Conform Legii 67/2004, pe baza unor motive întemeiate, cetăţenii au dreptul să ceară să fie însoţiţi în cabinele de vot de către o persoană. Iar pentru mulţi, acea persoană era fie Primarul în funcţie, fie consilierii, care, dacă ajutorul lor nu era cerut explicit, se ofereau singuri. Gestul Primarului şi al consilierilor avea mai mult rolul de control, fiindcă oamenii primiseră anumite "stimulente" suficiente chiar înainte de alegeri. Primarul obţinuse autorizaţia pentru a racorda comuna la gaze în urmă cu aproape doi ani, cu toate acestea, el a deschis instalaţia cu cîteva săptămîni înaintea alegerilor. Mai mult de atît, mulţi locuitori primiseră ajutoarele sociale (care trebuiau acordate cu 3 luni în urmă) abia cu o săptămînă înaintea alegerilor. S-a votat cu mare elan şi cu buletine expirate, pe bază de confirmare de la şeful poliţiei că respectivul e cine spune că e.

În două dintre cele trei secţii de votare, Primarul în funcţie împreună cu ceilalţi candidaţi au participat activ la numărarea voturilor, iar cînd a fost sigur de victoria sa (de patru ori mai multe voturi decît următorul candidat) a ieşit la balcon să salute mulţimea care era adunată în faţa primăriei (care găzduia circumscripţia electorală), permiţînd accesul în clădire a mai multor persoane pentru a sărbători victoria sa. Pe holurile Primăriei se cînta, se scanda, se insultau contracandidaţii, chiar dacă numărătoarea voturilor nu era încă terminată şi birourile electorale lucrau în continuare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb