Două treimi dintre tinerii între 15 şi 29 de ani sunt dezamăgiţi de felul în care merg lucrurile în ţara noastră, potrivit studiului "Tineri în România: griji, aspiraţii, atitudini şi stil de viaţă", realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung România, prin Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS).
Conform cercetării, procentul şomajului printre tinerii între 25 şi 29 de ani este de 17,9%. Mai mult de 50% dintre tinerii peste 18 ani încă locuiesc cu părinţii sau familia. Principala cauză a acestei situaţii este dată de faptul că, tinerii nu câştigă suficient, pentru a se muta şi a-şi lua viaţa în propriile mâini. Pe de altă parte, nici nu sunt încurajaţi de către familie să părăsească casa părintească după vârsta de 18 ani, conform cercetătorilor.
Mai mult de jumătate din tinerii între 15 şi 29 de ani au afirmat că nu se află într-un cuplu stabil, iar majoritatea dintre ei îşi doresc o medie de 1,9 copii, relatează acelaşi studiu.
Din punct de vedere social, cele mai importante criterii de clasificare socială sunt situaţia materială, după care urmează nivelul de şcolarizare şi nivelul veniturilor. Marea majoritate a tinerilor consideră că aparţin aceleiaşi clase sociale ca şi părinţii lor, arată studiul realizat de CURS.
Tinerii sunt complet dezamăgiţi de felul în care merg lucrurile în ţara noastră şi mai mult de două treimi din tinerii intervievaţi consideră că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie greşită. Puţin peste un sfert dintre tineri cred că ţara se îndreptă într-o direcţie bună, iar 8% s-au abţinut să dea un răspuns.
Atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă, tinerii apelează în primul rând la relaţiile personale, abia apoi, bazându-se pe criterii precum experienţa profesională şi educaţia. În alegerea unui loc de muncă, cel mai important criteriu este cel al siguranţei, urmat de criteriul salarial, conform datelor furnizate de studiul Friedrich-Ebert-Stiftung România .
Studiul "Tineri în România: griji, aspiraţii, atitudini şi stil de viaţă" a fost făcută pe un eşantion de 1302 de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani în perioada 19-31 iulie 2014.