Studiu: Economia subterană provoacă pierderi anuale de aproximativ 80 de miliarde de lei în colectarea taxelor

R.S.
Piaţa de Capital / 27 martie

Studiu: Economia subterană provoacă pierderi anuale de aproximativ 80 de miliarde de lei în colectarea taxelor

În România, se estimează că economia subterană provoacă pierderi anuale de aproximativ 80 de miliarde de lei în colectarea taxelor, conform unui studiu realizat de Visa şi Kearney. Acest tip de economie, caracterizat în principal de munca nedeclarată şi subevaluarea veniturilor, distorsionează concurenţa pe piaţă, reduce contribuţiile la securitatea socială şi afectează colectarea taxelor, conform unui studiu, informează HotNews.ro.

Potrivit studiului, o creştere de 5% în utilizarea plăţilor digitale timp de cinci ani consecutivi ar putea genera o creştere a PIB-ului cu aproximativ 7 miliarde de lei şi o majorare a colectării de taxe cu aproximativ 1,9 miliarde de lei.

România se situează pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte dimensiunea economiei subterane. Acest fenomen se manifestă prin venituri subevaluate şi angajări nedeclarate, afectând sectoarele de construcţii, industrie, comerţ, transport, cazare, alimentaţie, agricultură şi pescuit. În România, aproximativ 67% din tranzacţii sunt efectuate în numerar, o cifră semnificativ mai mare decât în alte ţări europene, cum ar fi Marea Britanie, unde doar 12% din tranzacţii sunt în numerar, relatează HotNews.ro.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Romania si nu numai Romania ,nu poate evolua fara existenta acestei economii subterane .Cine doreste sa digitalizeze in integralitate sistemele de plata din economia Romaniei nu ar face altceva decit sa produca somaj masiv , milioane de cetatenii si de familii raminind fara obiectul muncii .Un haos economic si o destructurare economica ar veni peste noi toti .Romania , politicul din Romania , nu isi permite sa piarda milioane de votanti instantaneu si nici nu isi permite sa arunce tara in haos .Economia subterana va continua .Mai ne trebuie zeci de ani pina sa ajungem la cumularea unui procent rezonabil al impozitelor si taxelor .

    1. uite ca in china sau in sua nu se intampla asa ceva.

      digitalizarea totala ar fi bine sa fie implementata cat mai curand. coruptia si spaga sunt primele care beneficiaza de economie subterana. 

      Da. In plus, politicienii nostri dragi sunt cei care profita la maxim de aceasta economie subterana. Aproape toti se imbogatesc peste noapte.

    Este necesara o schimbare de paradigma. Studiul ar trebui sa arate ce pierderi provoacă statul prin taxare contribuabililor. Si probabil oamenii ar realiza ca politicile de taxare sunt principalul instrument prin care sunt tinuti în sărăcie.

    1. In plus, deficitul NU e acoperit din taxe ci din împrumuturi masive

    Din pacate statul roman este un gospodar foarte nepriceput, probabil majoritatea acestor bani ar ajunge in buzunarele politicienilor si a firmelor afiliate partidelor la guvernare. Si asa statul incaseaza cel putin 19% cand banii se reintorc in economie, daca nu cumva se cheltuie in strainatate.

    atata economie "subterana" nu se compara cu aia din semnaturi direct din primarii si guvern...sau ministere...

    sunt rapoarte bancare cu duiumul ce dovedesc calar ca intre 3-5% se fura banii direct prin financiar..pe urma vin cei cu guvern si locale ce fura la contracte spagi ... pe urma vin cei cu "consultanta"...si tot asa...jaf la drum mare nu subteran...suprateran... direct calcat in picioare cetateni! 

    s c c r e t 

    1. sunt "lepre" financiare si nu numai ce traisc...."legal" din ILEGALITATI!

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb