În România, se estimează că economia subterană provoacă pierderi anuale de aproximativ 80 de miliarde de lei în colectarea taxelor, conform unui studiu realizat de Visa şi Kearney. Acest tip de economie, caracterizat în principal de munca nedeclarată şi subevaluarea veniturilor, distorsionează concurenţa pe piaţă, reduce contribuţiile la securitatea socială şi afectează colectarea taxelor, conform unui studiu, informează HotNews.ro.
Potrivit studiului, o creştere de 5% în utilizarea plăţilor digitale timp de cinci ani consecutivi ar putea genera o creştere a PIB-ului cu aproximativ 7 miliarde de lei şi o majorare a colectării de taxe cu aproximativ 1,9 miliarde de lei.
România se situează pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte dimensiunea economiei subterane. Acest fenomen se manifestă prin venituri subevaluate şi angajări nedeclarate, afectând sectoarele de construcţii, industrie, comerţ, transport, cazare, alimentaţie, agricultură şi pescuit. În România, aproximativ 67% din tranzacţii sunt efectuate în numerar, o cifră semnificativ mai mare decât în alte ţări europene, cum ar fi Marea Britanie, unde doar 12% din tranzacţii sunt în numerar, relatează HotNews.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2024, 20:30)
Romania si nu numai Romania ,nu poate evolua fara existenta acestei economii subterane .Cine doreste sa digitalizeze in integralitate sistemele de plata din economia Romaniei nu ar face altceva decit sa produca somaj masiv , milioane de cetatenii si de familii raminind fara obiectul muncii .Un haos economic si o destructurare economica ar veni peste noi toti .Romania , politicul din Romania , nu isi permite sa piarda milioane de votanti instantaneu si nici nu isi permite sa arunce tara in haos .Economia subterana va continua .Mai ne trebuie zeci de ani pina sa ajungem la cumularea unui procent rezonabil al impozitelor si taxelor .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2024, 20:44)
uite ca in china sau in sua nu se intampla asa ceva.
digitalizarea totala ar fi bine sa fie implementata cat mai curand. coruptia si spaga sunt primele care beneficiaza de economie subterana.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2024, 20:47)
Da. In plus, politicienii nostri dragi sunt cei care profita la maxim de aceasta economie subterana. Aproape toti se imbogatesc peste noapte.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Anonim în data de 27.03.2024, 22:01)
Este necesara o schimbare de paradigma. Studiul ar trebui sa arate ce pierderi provoacă statul prin taxare contribuabililor. Si probabil oamenii ar realiza ca politicile de taxare sunt principalul instrument prin care sunt tinuti în sărăcie.
2.1. In plus (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.03.2024, 06:59)
In plus, deficitul NU e acoperit din taxe ci din împrumuturi masive
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 08:34)
Din pacate statul roman este un gospodar foarte nepriceput, probabil majoritatea acestor bani ar ajunge in buzunarele politicienilor si a firmelor afiliate partidelor la guvernare. Si asa statul incaseaza cel putin 19% cand banii se reintorc in economie, daca nu cumva se cheltuie in strainatate.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 11:20)
atata economie "subterana" nu se compara cu aia din semnaturi direct din primarii si guvern...sau ministere...
sunt rapoarte bancare cu duiumul ce dovedesc calar ca intre 3-5% se fura banii direct prin financiar..pe urma vin cei cu guvern si locale ce fura la contracte spagi ... pe urma vin cei cu "consultanta"...si tot asa...jaf la drum mare nu subteran...suprateran... direct calcat in picioare cetateni!
s c c r e t
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 11:21)
sunt "lepre" financiare si nu numai ce traisc...."legal" din ILEGALITATI!
s c c r e t