STUDIU EJOBS: 64% dintre candidaţii de peste 45 de ani spun că vârsta e principalul obstacol cu care se confruntă la angajare

G.U.
Companii / 26 august 2021

Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România

Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România

Discriminarea pe bază de vârstă este principala problemă cu care se confruntă candidaţii 45+ la angajare, arată un sondaj derulat recent de eJobs, liderul pieţei de recrutare din România. 64% dintre participanţii la studiu consideră vârsta un impediment atunci când îşi caută un job nou, informează într-un comunicat de presă platforma de recrutare online Ejobs.Următoarele obstacole pe care candidaţii de peste 45 de ani spun că le întâmpină la angajare sunt faptul că au prea multă experienţă, aşteptările salariale ridicate şi lipsa de oportunităţi profesionale în domeniul pentru care sunt pregătiţi.

În plus, peste 59% dintre angajaţii de peste 45 de ani consideră că, deşi sunt suficiente joburi pentru segmentul de vârstă din care fac parte, sunt preferaţi tinerii. Aproape 20% cred că nu sunt suficiente posturi libere pentru ei, în timp ce 14% sunt de părere că oferta de joburi nu se suprapune pe domeniul lor de pregătire, se menţionează în comunicat.

Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România, a declarat: "Şi angajatorii recunosc că aceasta este categoria de candidaţi cu cele mai multe provocări la angajare, principalele motive invocate fiind nivelul scăzut de digitalizare şi de flexibilitate. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de faptul că ei reprezintă categoria de vârstă care aplică cel mai puţin: din 1,1 milioane de aplicări, câte înregistrăm lunar în platformă, doar 103.000 vin din partea acestui segment de candidaţi".

Sondajul eJobs mai arată că provocările menţionate de cei de peste 45 de ani îi determină să facă anumite concesii când vine vorba despre alegerea unei noi oportunităţi în carieră. Fiind întrebaţi ce compromisuri ar fi dispuşi să facă pentru un loc de muncă, peste 45,3% au spus că ar face o reconversie profesională, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decât cel actual, 8,4% s-ar muta în altă ţară, 7% s-ar reloca în alt oraş şi tot atâţia ar fi dispuşi să înveţe să lucreze pe calculator. Pe de altă parte, 15,8% dintre respondenţi nu ar accepta să facă niciun fel de compromis.

"Deşi aceşti candidaţi au o serie de avantaje faţă de cei mai tineri - sunt foarte stabili, punctuali, au, pe anumite paliere, un grad mai ridicat de anduranţă - din păcate, acumulează minusuri în ochii angajatorilor când vine vorba de nivelul de digitalizare, de uşurinţa cu care se pot integra în echipe tinere sau de flexibilitatea pe care o manifestă în a face lucruri noi ori în a ieşi din zona de confort", mai spune Raluca Dumitra.

Conform sondajului eJobs, 38% dintre aceştia fie nu folosesc tehnologia la jobul actual, fie întâmpină constant greutăţi în utilizarea acesteia. În plus, 53,4% îşi exprimă părerea în echipă doar când li se cere acest lucru, în timp ce 12,8% nu îşi expun deloc punctul de vedere la locul de muncă de frica pierderii jobului în favoarea cuiva mai tânăr. Sondajul eJobs mai arată că 41,9% dintre candidaţii de peste 45 de ani fie nu au subiecte comune de discuţie cu colegii lor, fie cred că există diferenţe de mentalitate cauzate de vârstă.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 iulie-10 august, pe un eşantion de 1.276 de specialişti/salariaţi cu studii superioare, manageri, muncitori, şomeri, casnici şi patroni/asociaţi care fac parte din categoria de vârstă 45+.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. avem o piata a muncii pedofila, asta e.... si asta din cauza iubirii angajatorilor pt salarii mici, cat mai mici!

    cum asa?  

    simplu : cand ai experienta serioasa o monetizezi... si asta NU PLACE ANGAJATORILOR... care s-au obisnuit prea tare cu ROmania , tara sarmanilor care lucreaza pe 2 nasturi si un biscuite!  

    Pacat ca boii de patroni nu au inteles ca atunci cand dai, iti vine inzecit inapoi! Pentru ca salariile mai mari genereaza forta de consum!  

    Dar am o veste mare.... o surpriza pentru kktii de patroni! incepand cu cei ce au 40-37 de ani acum, apare in piata muncii curba negativa brusca aparuta la nou-nascutii de dupa 1990 ...cand (dupa cum stiti) atat scolarizarea, educatia , cat si numarul de oameni AU SCAZUT!  

    Mai adaugati si factorul migratiei masive din ROmania in alte tari!  

    Sa ii mai vad eu pe kktii de patroni cat de pedofili mai sunt ei in piata muncii cand nu mai au de unde alege!  

    PUNETI BANII PE MASA, CARNATILOR! Anvelopa salariala raportata la PIB in Romania e infinit de mai mica procentual fata de alte cifre din UE! Repet: PROCENTUAL, NU IN VALOARE NOMINALA ABSOLUTA !

    Scartzari imputiti ce sunteti! Nu stiti sa dati, doar sa cereti si sa luati cu japca, cu forta!  

    Aceasta discriminare este fascista inumana si total ilegala ,contravine clar constitutiei si codului muncii si este tolerata de guvern,mai ales in estul si sudul europei,practic aceste gunoaie de patroni si corporatii iti interzic dreptul munca la un trai decent si te obliga sa furi ca sa supravietuiesti asa au facut fascistii cu evreii nu e nici o diferenta acesti patroni sau rerutorii lor se transforma in niste animale, umane oricum situatia inca nu e asa grava ca e criza de angajati dar nu as vrea sa fiu in locul acelora care au acum 30,40,ani ca peste 15 ani locurile de munca vor fi la jumatate si o sa trebuiasca sa stii programare din greu,au belit o aceaste generatii mai bine pleaca afara intr o tara civilizata sau se fac afacerist smecheri asta e meseria viitorului,soietatea in care traim este bazata pe legea junglei si ne transforma in animale, umane generatiile tinere habar nu au cei asteapta,in romania pe langa aceasta discriminare acest guvern de gunoi incepe sa importe masiv forta de munca din asia,africa dai seama ca peste 15 ani vor fi intr un numar urias ceea ce va spori aceasta discriminare inumana,

    1. "mai bine pleaca afara intr o tara civilizata"

      vezi ca in alte tari digitalizarea la care te referi e mai avansata ca in Romania - te contrazici 

      eu nu as recomanda plecarea din tara - e optiunea slaba care conduce la moarte rapida sau imediata.  

      Intr-adevar, observ ca desi am 38 de ani, specializare in domeniul financiar-contabilitate si audit, experienta de peste 20 de ani, flexibilitate, cunostinte temeinice in domeniul digital, limba enleza fluent,am incercat sa testez piata din domeniul si sa aplic la diverse job-uri de middle/top, in domeniu, am aplicat la peste 100 de job-uri in ultimele 2 luni (in Bucuresti/Ilfov) dar nu am primit nici macar un telefon/email. Deja am inceput pregatirea pentru reconversia profesionala!

      ce ai ma , esti copil ?

      cunosc piata bancara si se cauta in draci pe conta/finante si audit chiar in momentele astea! :) 

      ia la bana ejobs-ul , bestjobs si linkedin daca nu ma crezi 

      acuma depinde si cand ceri tu ca salariu vs. cat dau aia (aia, patronii, nu au auzit inca de inflatia care a scos capul ! )  

      Aici nu e vorba de digitalizare,vrajeala, 50 la suta dintre tinerii care termina liceul sunt analfabeti functionali ce sa digitalizezi cu aia?plus discriminarea asta e total ilegala si extrem de periculoasa pentru viitor transforma societatea in jungla si oamenii in animale care vor face orice sa supravietuiasca aceste scursuri de patroni si corporatii trebuiesc amendate la sange si taxate de societate,oricum la best jobs aplica mai mult corporatistii,in corporatiile astia fasciste situatia este foarte grava cu aceasta discriminare,aceste aspecte trebuiesc discutate mai mult in societate,in general cei peste 45 -50 de ani cauta de lucru prin AJOFM,si se si vede prin comunicatele date de aceste directii de munca ca 60 la suta din care se angajeaza prin AJOFM au peste 45 ani deci sondajul ala de mai sus nu reflecta chiar realitatea de pe teren si se refera la corporatii,vezi si tampenia aia ca angajatii mai in varsta nu au subiecte comune de discutii in pauze cu cei tineri ,cat de retardat trebuie sa fi sa invoci astfel de motive

      * ia la mana ejobs-ul ...

      asta voiam sa zic!  

      "50 la suta dintre tinerii care termina liceul sunt analfabeti functionali ce sa digitalizezi cu aia"

      mega-corect! :)

      nu ii vad bine pe patronii pedofili din piata muncii :)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb