STUDIU EULER HERMES PENTRU ANUL ÎN CURS: "Numărul insolvenţelor, posibil să crească cu 12%, în linie cu media europeană"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 martie 2020

"Numărul insolvenţelor, posibil să crească cu 12%, în linie cu media europeană"

Sectoarele cele mai expuse la risc sunt serviciile, turismul şi transporturile Economia zonei euro se va contracta, în 2020

Numărul insolvenţelor din România ar putea creşte cu peste 12% în acest an, din cauza situaţiei cauzate de pandemia de coronavirus, trendul insolvenţelor fiind în linie cu media europeană, a declarat, ieri, Cristina Olteanu, director de risc la Euler Hermes România. Potrivit acesteia, sectoarele cele mai expuse la risc sunt serviciile, turismul şi transporturile.

Aceasta a afirmat: "Trendul insolvenţelor în România nu se va situa departe de media europeană, analiştii Euler Hermes estimând o creştere de peste 12%. Tot în plan microeconomic, sectoarele cele mai expuse la risc sunt serviciile, turismul şi transporturile".

Numărul companiilor insolvente în România în anul 2019 a fost de 6.384, mai mic cu 22% faţă de anul anterior, situându-se la minimul ultimului deceniu. Cele mai multe insolvenţe au fost în sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţie, acestea fiind urmate de construcţii şi comerţul cu amănuntul.

"Per ansamblu, ne aşteptăm ca numărul insolvenţelor să crească abrupt cu +16% în Europa de Vest în 2020. Intervenţiile guvernelor pentru a sprijinii mediul de afaceri - amânări ale taxelor fiscale, împrumuturi şi garanţii de stat, etc. - ar trebui să ajute la limitarea numărului total al falimentelor. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca o creştere însemnată a numărului de insolvenţe, cu precădere în Italia (+18%), Spania (+17%) şi Olanda (+21%). Germania (+7%), Franţa (+8%) şi Belgia (+8%) ar antrena de asemenea o creştere a insolvenţelor mai mare decât nivelul anticipat înaintea pandemiei", arată analiştii Euler Hermes într-un studiu remis Redacţiei.

Aceştia precizează că cifrele de afaceri ale companiilor din zona euro ar putea înregistra scăderi între -15% şi -25% în ritm an/an la momentul de vârf al crizei de la sfârşit de martie. Marjele operaţionale ar putea fi reduse cu 1,0pp până la 1,5pp, în timp ce produsul intern brut (PIB) din zona euro ar urma să se contracte cu -1,8% în 2020 sau într-un ritm mai accelerat, de -4,4% izolarea durează mai mult.

Analiştii arată: "Luând în considerare şocul suferit de cererea internă şi contracţia fluxului comercial internaţional cauzate de răspândirea Covid-19, ne aşteptăm la o contracţie a PIB-ului zonei euro de -1,8% în 2020 dacă izolarea completă se prelungeşte cu o lună, sau de -4,4% dacă izolarea durează două luni. Astfel, cifrele de afaceri în sectorul de producţie ar putea scădea cu până la -15% an/an şi cu -25% an/an în trimestrul al doilea. Pe parcursul anului, ne aşteptăm la o scădere a cifrelor de afaceri în sectorul de producţie cu -12% până -18%. Indicatorii avansaţi pentru luna martie sugerează faptul că firmele din zona euro se confruntă cu presiuni ascendente asupra costurilor de producţie din cauza deficienţelor pe lantul de aprovizionare şi cu presiuni descendente asupra preţurilor lor de vânzare cauzate de şocul asupra cererii. Preţurile mai reduse la petrol pe termen mai lung şi politicile guvernamentale oferă un anumit sprijin".

Potrivit estimărilor, 13.000 de IMM-uri şi societăţi cu capitalizare medie din zona Euro (7% din total) se aflau deja într-o situaţie de risc înaintea epidemiei de coronavirus.

"Această criză a fluxurilor de numerar le poate împinge acum în imposibilitate de plată. (...). În Franţa, 10% din totalul IMM-urilor şi al societăţilor cu capitalizare medie s-ar afla în zona de risc, în Germania aproape 9%, în Italia 5%, în Spania 6%, în Belgia 8%, iar în Olanda aproximativ 3%", mai explică studiul.

În zona euro, sectoarele cele mai expuse la risc sunt construcţiile, sectorul agroalimentar şi serviciile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mă bucur că te-ai întors, MG!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb