Studiu Eurowag: România, la mijlocul topului european privind electrificarea transportului comercial

F.D.
Miscellanea / 8 august 2023

Studiu Eurowag: România, la mijlocul topului european privind electrificarea transportului comercial

România se află pe locul 23 în indicele Eurowag, între Polonia şi Croaţia, în ceea ce priveşte infrastructura de încărcare a maşinilor electrice. Ţările aflate în fruntea clasamentului sunt în principal din Europa de Nord şi de Vest. Norvegia este ţara cea mai pregătită pentru transportul de marfă electrificat, urmată îndeaproape de Ţările de Jos şi Elveţia. Suedia şi Germania sunt, de asemenea, în primele cinci. Ţările din sudul Europei - Italia, Portugalia, Spania şi Franţa - au ajuns şi ele în top 15, arată studiul realizat de Eurowag.

Potrivit sursei citate, la coada clasamentului se află ţările din Europa de Sud-Est, unde pregătirea pentru electrificarea CRT este fie insuficientă, fie nu sunt disponibile date relevante, în special, Bosnia şi Herţegovina, Albania şi Republica Macedonia de Nord.

Transportul rutier comercial (CRT) joacă un rol vital în reducerea emisiilor şi combaterea schimbărilor climatice. Până la 70% din emisiile de CO2 din transportul rutier de marfă european sunt cauzate de camioanele medii şi grele. Decarbonizarea transportului de marfă are mult mai multe obstacole decât cel pentru vehiculele de pasageri - necesită o tehnologie mai avansată a bateriei, investiţii iniţiale mari şi, nu în ultimul rând, există problema critică: vor exista staţii unde să reîncărcaţi camioanele alimentate cu baterii?

Infrastructura de încărcare este de obicei identificată drept una dintre principalele provocări pentru electromobilitatea de marfă şi nu numai. Succesul electrificării transportului rutier comercial depinde, astfel, în mare măsură de densitatea reţelei de încărcare, de performanţa, fiabilitatea acesteia şi de alte variabile. Puţini transportatori sunt dispuşi să rişte investiţii uriaşe în electrificarea flotei lor, dacă nu pot fi siguri că camioanele lor electrice pot fi reîncărcate fără probleme pe parcurs. Prin urmare, majoritatea proiectelor actuale de electrificare a transportului de marfă se concentrează pe aplicaţii care permit încărcarea "la plecare", în depozit, eliminând problema încărcării pe drum.

Cerinţe de reîncărcare pentru transportul de mărfuri

Care este problema? Camioanele alimentate cu baterii impun cerinţe specifice asupra infrastructurii de încărcare. Punctul de încărcare pentru un camion electric trebuie să fie potrivit în ceea ce priveşte dimensiunea şi debitul (camioanele pur şi simplu nu pot încăpea pe spaţiile de încărcare destinate maşinilor), puterea staţiei de încărcare (optim 350 kW sau mai mult), amplasarea (în special pe coridoarele reţelei transeuropene de transport) şi, nu în ultimul rând, fiabilitatea. Într-o industrie în care există o presiune constantă asupra performanţei şi a duratei de acţiune, întârzierile datorate unui încărcător defectuos sunt pur şi simplu inacceptabile, arată sursa citată.

Pentru viitorul transportului de marfă electrificat, va fi importantă nu doar construirea unei infrastructuri care să răspundă cerinţelor camioanelor electrice, ci şi dezvoltarea altor soluţii tehnologice care să faciliteze găsirea unor puncte de încărcare adecvate, să le plătească uşor şi, dacă este necesar, să rezerve un slot de încărcare. Acest lucru va necesita soluţii de la companii private precum Eurowag, noi parteneriate şi, mai ales, stimulente şi subvenţii la nivel naţional şi european, se mai arată în studiul Eurowag.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb