Studiu EY: Creditele ipotecare europene estimate la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani

F.D.
Bănci-Asigurări / 19 decembrie 2023

Studiu EY: Creditele ipotecare europene estimate la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani

Creditele ipotecare din zona euro ar urma să înregistreze cea mai mică creştere din ultimul deceniu în 2023 şi 2024, potrivit celei mai recente previziuni EY privind împrumuturile acordate de băncile europene, pe măsură ce costurile ridicate ale împrumuturilor, creşterea economică slabă şi scăderea încrederii pe piaţa imobiliară determină scăderea cererii. Se preconizează că împrumuturile ipotecare vor creşte cu doar 1,5% în 2023 şi cu 2,4% în 2024, ceea ce reprezintă cea mai mică creştere din ultimul deceniu.

Se estimează ca economia zonei euro să crească cu doar 0,5% în 2023 şi cu 0,6% în 2024, iar totalul împrumuturilor bancare să înregistreze o creştere modestă, de 2,1% în 2023. ceea ce reprezintă o scădere raportat la maximul ultimilor 14 ani, de 5% de creştere de la an la an, înregistrat în 2022. Volumele împrumuturilor vor începe să se redreseze încet, creşterea urmând să ajungă la 2,3% în 2024, 3,2% în 2025 şi 3,3% în 2026, cu condiţia ca reducerile de dobândă ale Băncii Centrale Europene aşteptate în 2024 să se materializeze. Aceasta ar trebui să aibă ca efect şi reducerea costului împrumuturilor pentru gospodării şi companii şi să stimuleze cererea de credite.

Omar Ali, EY EMEIA Financial Services Managing Partner, comentează: "Marile economii europene continuă să funcţioneze într-un mediu extrem de dificil. Ratele dobânzilor sunt la cel mai ridicat nivel de la formarea zonei euro, tensiunile geopolitice au crescut şi, în acest an, deşi inflaţia şi preţurile la energie sunt în scădere, acestea rămân ridicate. Piaţa imobiliară este cea mai afectată. Pentru gospodăriile din întreaga Europă, costurile ridicate ale vieţii şi ale împrumuturilor înseamnă că mai puţini oameni îşi cumpără case, ceea ce înseamnă că împrumuturile ipotecare scad la cel mai mic nivel din ultimul deceniu.

Privind în viitor, băncile europene se confruntă cu un exerciţiu de echilibru, pentru a menţine bilanţuri solide, a reduce costurile şi a continua să sprijine clienţii. Progresele pe care firmele le-au făcut pentru a se digitaliza - în pofida unei succesiuni de şocuri economice şi a creşterii lente - le vor ajuta să aibă succes pe termen mai lung, mai ales în contextul în care ne aşteptăm la o creştere economică mai puternică începând cu anul viitor".

Creşterea creditării ipotecare va încetini la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Creditele ipotecare reprezintă aproape jumătate din totalul împrumuturilor din zona euro, iar încetinirea prognozată a creşterii creditelor ipotecare la 1,5% în 2023 şi la 2,4% în 2024 reprezintă cea mai slabă creştere de la an la an în doi ani succesivi din ultimii zece ani şi o încetinire puternică faţă de creşterea de 4,9% din 2022. Mişcările reţinute din piaţa imobiliară (în special în Germania), costurile mai mari ale împrumuturilor şi înăsprirea continuă a criteriilor de creditare au ca efect atât reducerea cererii, cât şi a disponibilităţii creditelor ipotecare.

Creşterea împrumuturilor pentru întreprinderi va continua să încetinească pe termen scurt

Creşterea creditării bancare pentru întreprinderile din zona euro va scădea de la vârful de 5,5%, atins în 2022 (cel mai ridicat din 2008 încoace), la 2,7% în acest an şi la doar 2,2% în 2024, cu contracţii pe pieţele din Italia şi Spania. Creşterea mai slabă din 2024 reflectă în mare măsură impactul costurilor mai mari ale împrumuturilor corporative asupra investiţiilor întreprinderilor şi a împrumuturilor asociate.

În pofida perspectivelor economice dificile şi a incertitudinii persistente de pe piaţă, se preconizează că împrumuturile acordate întreprinderilor se vor accelera începând cu 2025, când se estimează o creştere de 3,1 %, înainte de a ajunge la 3,5 % în 2026, pe măsură ce ratele dobânzilor scad şi condiţiile economice se îmbunătăţesc, ajutate de inflaţia mai mică şi de investiţiile de fonduri din programul european Next Generation EU (NGEU).

Scăderea inflaţiei va frâna creditul de consum

După doi ani de contracţie a împrumuturilor negarantate (pe parcursul anilor 2020/21), creşterea de 2,7% înregistrată în 2022 pare să fi fost un punct culminant. În 2023, se preconizează o creştere moderată a creditului de consum, de 1,6%, urmată de 1,9% în 2024. Acest nivel este scăzut în comparaţie cu nivelurile anterioare pandemiei, în care creşterea a fost în medie de 5%, între 2015-19. Deşi scăderea prognozată a inflaţiei va sprijini cheltuielile discreţionare ale consumatorilor, aceasta ar urma să influenţeze şi creşterea cheltuielilor în numerar şi a finanţărilor asociate prin intermediul cardurilor de credit şi al împrumuturilor personale.

Piaţa de muncă puternică din statele europene şi o redresare constantă a încrederii consumatorilor ar trebui să susţină creşterea cererii pentru credite de consum, iar prognoza EY European Bank Lending Forecast estimează că creşterea creditării va ajunge la 3,2% în 2025 şi la 2,9% în 2026.

Se aşteaptă ca pierderile din credite să crească marginal

O economie slabă a zonei euro va determina probabil o creştere a creditelor neperformante (NPL) în toate formele de creditare bancară, dar EY European Bank Lending Forecast nu se aşteaptă la o creştere semnificativă în următorii ani. E de aşteptat ca orice creştere să rămână cu mult sub nivelurile din timpul şi de după criza datoriilor din zona euro. Se preconizează că împrumuturile neperformante, ca pondere din totalul împrumuturilor în întreaga zonă euro, vor creşte la 2% în 2023 şi la 3,1% în 2024, de la 1,8% în 2022, pe măsură ce se acumulează efectul întârziat al creşterii ratelor dobânzilor. Pentru context, ratele creditelor neperformante au atins un nivel maxim de 8,4% în 2013.

Se preconizează că Spania şi Italia vor înregistra cele mai mari rate ale creditelor neperformante în 2023, de 2,3% şi, respectiv, 2,7%, parţial din cauza volumului ridicat de credite ipotecare cu rată variabilă de pe ambele pieţe, care îi lasă pe debitori mai expuşi la costuri mai mari.

Reglementările şi criteriile de creditare mai stricte de după criza financiară mondială ar trebui să însemne că debitorii de credite ipotecare sunt mai în măsură să facă faţă ratelor mai mari, în timp ce economiile acumulate de gospodării în timpul pandemiei şi ratele scăzute ale şomajului în întreaga regiune ar trebui să ofere o plasă de siguranţă împotriva creşterii costurilor îndatorării. În ceea ce priveşte întreprinderile, îmbunătăţirea perspectivelor privind preţurile la energie şi inflaţia, precum şi dovezile recente de creştere a marjelor de profit ar trebui să acţioneze pentru a limita creşterea ponderii creditelor neperformante pentru întreprinderi.

Nigel Moden, EY EMEIA Banking and Capital Markets Leader, comentează: "Pe parcursul acestui an, pe măsură ce ratele dobânzilor şi tensiunile geopolitice au crescut, economia Europei - şi băncile care o susţin - au fost testate până la noi limite. Cu toate acestea, provocările economice nu produc în sectorul bancar fisurile la care mulţi s-ar fi aşteptat în urmă cu un deceniu şi jumătate, ceea ce reflectă eforturile depuse de instituţiile financiare din regiune pentru a-şi constitui rezerve de capital ridicate şi pentru a-şi consolida poziţiile financiare şi, în cele din urmă, pentru a absorbi presiunea economică.

În timp ce creşterea creditării bancare va încetini pe termen scurt, imaginea este pe mai departe una de redresare. S-ar putea să fie lentă, dar, în absenţa unor noi provocări majore şi neprevăzute, ne aşteptăm la o îmbunătăţire constantă a economiei şi a volumului de creditare. În pofida creşterii prognozate a pierderilor din credite, se aşteaptă ca nivelurile de depreciere să rămână mult sub cele înregistrate după criza financiară, iar creşterea cererii noi de credite începând de anul viitor ar trebui să contribuie la contracararea unei părţi a impactului".

Germania - singura mare economie din zona euro care se va contracta în acest an

Economia germană este singura dintre economiile majore din zona euro care se preconizează că se va contracta în acest an, în mare parte din cauza ratelor dobânzilor mai mari, a perturbărilor cu care se confruntă pieţele sale de export şi a efectului preţurilor ridicate prelungite ale energiei asupra bazei industriale. În ansamblu, se preconizează că PIB-ul german se va contracta cu 0,2% în 2023, urmând să crească cu 0,1% în 2023 şi cu 1,8% în 2025.

Se estimează că perspectivele de creştere a împrumuturilor bancare în Germania în acest an vor fi slabe, deşi se preconizează că vor depăşi o serie de alte pieţe din zona euro. Se preconizează o încetinire a ritmului de creştere a creditării bancare globale, de la 6,9% în 2022, la 3,8% în 2023. Se preconizează că împrumuturile ipotecare vor creşte cu 1,6% în 2023 - cea mai slabă creştere din 2009 încoace - după o creştere de 5,3% în 2022.

Creditele de consum sunt prognozate să înregistreze o creştere de 0,4% în 2023, înainte să accelereze la 1,8% în 2024. În ceea ce priveşte creditarea corporativă, se preconizează că stocul de credite pentru întreprinderi va încetini, la o creştere de 5,8% - de la 8,9% în 2022 - înainte de a încetini şi mai mult, până la 2,4% în 2024, pe măsură ce efectul cererii slabe din străinătate pentru produse manufacturate, politica monetară restrictivă şi incertitudinea ridicată se resimte asupra investiţiilor întreprinderilor.

Franţa - demonstrează o rezistenţă mai mare decât colegii din zona euro

Economia franceză a dat dovadă recent de o rezistenţă mai mare decât cea a zonei euro în general. Creşterea PIB-ului francez a încetinit la 0,1% în trimestrul al treilea, de la 0,6% în trimestrul al doilea 2023, deşi acest lucru a mascat o performanţă robustă din partea cererii interne. În general, prognoza EY European Bank Lending Forecast prevede o creştere anuală a PIB-ului de 0,9% în acest an, urmată de 0,6% în 2024 şi de 2% în 2025.

Se preconizează că totalul împrumuturilor bancare va creşte cu 3,7% în 2023, în scădere de la 6,1% în 2022, iar apoi va încetini uşor la 3,5% în 2024. Creditele de consum ar urma să crească cu 2,4% în 2023, în scădere de la 3,5% în 2022, iar creşterea creditelor pentru întreprinderi ar urma să încetinească pe parcursul anului 2023 la 5%, de la 7,3% în 2022, apoi la 3,3% în 2024.

Spania - creditarea ipotecară a scăzut puternic în 2023

După un început relativ puternic în 2023, se preconizează că PIB-ul spaniol va creşte cu 2,4% în 2023. Acest lucru se datorează, în principal, economiei spaniole axate pe servicii, dependenţei mai reduse faţă de unele dintre industriile energointensive decât în cazul unor ţări similare şi redresării în curs a sectorului turismului.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte totalul împrumuturilor bancare, previziunile economice EY pentru împrumuturile bancare europene prevăd o contracţie de 2,1% în 2023, reflectând scăderea de la sfârşitul anului 2022 şi începutul anului 2023. Dintre categoriile de împrumuturi, se preconizează că doar creditele de consum vor raporta o creştere. EY European Bank Lending Forecast preconizează o creştere a creditului de consum de 0,4% în 2023.

Se estimează că împrumuturile pentru întreprinderi se vor contracta cu -3,4% în acest an, înainte de a stagna în 2024. În ceea ce priveşte creditele ipotecare, se aşteptată o contracţie de -1,5% în acest an, în mare parte din cauza structurii creditelor ipotecare spaniole. Majoritatea creditelor imobiliare spaniole sunt contracte cu rată variabilă, ceea ce înseamnă că piaţa imobiliară este expusă mai devreme la creşterea ratelor dobânzilor decât multe alte ţări din zona euro.

În afară de împrumuturile pentru întreprinderi, se estimează o revenire la creştere pentru toate formele de creditare, începând de anul viitor, iar totalul împrumuturilor bancare ar urma să crească cu 0,6% în 2024 şi cu 1,6% în 2025.

Italia - creştere lentă în 2023

Italia a evitat la limită o recesiune tehnică în T3 2023, deoarece PIB-ul a stagnat după o contracţie de 0,4% în T2 2023. Creşterea PIB-ului este prognozată la 0,7% în acest an şi la 0,6% în 2024. Cu toate acestea, pe măsură ce se îmbunătăţeşte dinamica, se preconizează o creştere mai bună (1,2% în 2025).

În ceea ce priveşte creditarea bancară globală, prognoza prevede o contracţie de -1,9% în 2023. Se preconizează că împrumuturile ipotecare vor creşte cu 1,1% în acest an, în scădere de la 4,2% în 2022. Creditele de consum sunt prognozate să crească cu 4,5% în acest an, în timp ce împrumuturile pentru întreprinderi sunt estimate să se contracte cu -5,1%, înainte de a reveni la o creştere de 1,4% în 2024. La fel ca în cazul altor economii importante din zona euro, se preconizează că toate formele de creditare vor înregistra o creştere în 2024 (de 1,1%), urmând ca în 2025 creşterea să revină la 2,5%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Stiati ca, creditele imobiliare si “afaceri/speculative/consum? ?? sunt la un nivel alarmant ca procent din pib global?!

    Ele au fost scuturate putin in w1 si w2 cazand la minime… de unde azi au depasit x2 nivelul din vremurile respective… a fost o “tusire” in 2009 dupa spargerea bulei 2006 imo usa (si nu doar ea… stiti voi si cine) unde bancile au decis sa reumfle speculativul mai sus de 2006…. unde surpriza face ca bula din usa si a chinei plus uk sunt in hora globala… plus ca zi avem in usa bula bondurilor in crash bula bursei in crash bula imo da semne de crash… trei picioare la scau taiate… sa vedem sa vedem ce o sa iasa… unsa periculos… trage banca centrala dobanda jos… pare primejdios banci comerciale se fasticesc si fug pe usa din dos. 

    s c c r e t 

    1. Ești fan Asia !Frumos!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb