Studiu EY: Piaţa globală IPO rămâne instabilă, în pofida redresării înregistrate în 2023

F.D.
Miscellanea / 15 decembrie 2023

Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, EY România

Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, EY România

Piaţa globală a IPO-urilor a încheiat anul 2023 cu 1.298 de IPO-uri, care au atras 123,2 miliarde USD. În general, piaţa globală de IPO în 2023 a cunoscut schimbări, cu o îmbunătăţire a sentimentului pieţei occidentale contrabalansată de răcirea pieţei din China, precum şi un contrast între tranzacţiile importante de pe pieţele în curs de dezvoltare, cu capitalizare mică şi ofertele mari lipsite de notorietate. În comparaţie cu 2022, încasările din IPO-urile din 2023 au rămas cu aproximativ o treime în urma ritmului de anul trecut, deşi volumul tranzacţiilor a crescut atât în regiunea Americilor, cât şi în regiunea EMEIA, conform studiului EY Global IPO Trends 2023.

În pofida unei reveniri puternice a pieţei şi a unui indice de volatilitate scăzut, pe fondul unor date economice pozitive, ofertele publice au rămas modeste pe multe pieţe dezvoltate, cu excepţia unei scurte perioade din septembrie 2023, în SUA. După doi ani de listări discrete, emitenţii şi investitorii au fost dornici să valorifice revenirea pieţei, dar acest entuziasm s-a diminuat după luna septembrie, când IPO-uri de profil s-au prăbuşit, impactând sentimentul pieţei. În contextul incertitudinii macroeconomice, investitorii s-au concentrat pe acţiunile din domeniul tehnologiei, ceea ce a redus apetitul pentru noile listări. Politicile monetare extraordinar de agresive au fost un alt factor major care a afectat activitatea IPO, depăşind influenţa performanţei generale a pieţei bursiere.

În comparaţie cu media pe cinci ani a activităţii IPO, printre cele mai importante se numără Indonezia, Malaezia şi Turcia, care au înregistrat creşteri ale volumului tranzacţiilor şi ale încasărilor. În acelaşi timp, India, Arabia Saudită şi Thailanda au înregistrat o creştere a numărului de IPO-uri faţă de media pe cinci ani. În schimb, piaţa IPO din Hong Kong a înregistrat în acest an un minim al încasărilor din ultimii 20 de ani, iar ritmul de emitere de IPO în China continentală a încetinit în a doua jumătate a anului 2023.

Sectoarele industriale şi de bunuri de consum au avut o evoluţie pozitivă în acest an, sectorul industrial având cele mai multe tranzacţii, iar cel de bunuri de consum fiind singurul sector care a înregistrat o creştere atât a volumului IPO, cât şi a încasărilor. În schimb, sectorul tehnologic a continuat să înregistreze scăderi determinate de reacţia sub aşteptări din partea investitorilor la IPO-urile tehnologice de prim rang din SUA şi de faptul că startup-urile de inteligenţă artificială generativă (GenAI) se află încă în stadiul de capital de risc. În ciuda acestui fapt, IPO-urile din domeniul tehnologiei au rămas în continuare în fruntea clasamentului ca încasări pentru 2023. S-a înregistrat o scădere semnificativă a volumului de IPO şi a încasărilor în sectorul sănătăţii şi al ştiinţelor vieţii - în special în China continentală şi în SUA. Numărul de companii susţinute de capital privat şi de capital de risc în cadrul acestui sector a scăzut cu 78% din 2021 încoace. Tendinţele IPO-urilor din sector reflectă schimbarea dinamicii economice şi a lanţului de aprovizionare la nivel mondial, care aduce noi câştigători şi perdanţi în toate sectoarele.

Performanţa regională globală: 2023 nu a fost anul la care se aşteptau regiunile

În timp ce numărul de IPO-uri din regiunea Americilor a crescut cu 15% în 2023, faţă de 2022, încasările au crescut de aproape trei ori faţă de 2022, ca urmare a mai multor tranzacţii de prim rang. În total, 153 de tranzacţii au totalizat 22,7 miliarde USD, peste 85% dintre acestea fiind listate pe bursele din SUA. Regiunea a avut şapte tranzacţii care au atras împreună peste 500 de milioane de USD în 2023, faţă de doar patru în 2022, dar tranzacţiile mai mici continuă să domine activitatea IPO pe bursele din SUA. Piaţa IPO din Brazilia a depăşit o stagnare a listărilor de doi ani pe fondul instabilităţilor globale, marcând cea mai prelungită perioadă de absenţă din ultimele două decenii. În Canada, principala bursă a înregistrat un singur IPO în 2022 şi 2023 - acest nivel de activitate fiind fără precedent în ultimele două decenii. În general, în cele două Americi, performanţa slabă a tranzacţiilor IPO, creşterea ratelor dobânzilor şi preocupările geopolitice au generat condiţii dificile de atragere de capital pentru companiile care doresc să se listeze pe pieţele publice.

În acest an, 732 de companii au fost listate pe bursă în regiunea Asia-Pacific, obţinând 69,4 miliarde de USD, ceea ce reprezintă o scădere de 18% ca număr, de la an la an, respectiv de 44% ca valoare. Pe fondul perturbărilor economice şi geopolitice, anul 2023 a fost o provocare pentru pieţele IPO din Asia-Pacific, cele două centre de putere, China continentală şi Hong Kong, continuând să scadă în volum şi valoare. Dimensiunea medie a tranzacţiilor de listare transfrontalieră din China continentală în SUA a scăzut, de asemenea, la cel mai jos nivel din ultimii 20 de ani, cu o scădere de 93% faţă de nivelurile din 2021. Cu toate acestea, China continentală a rămas o sursă vitală de finanţare a IPO-urilor, contribuind cu peste 40% din veniturile globale în 2023. Pe piaţa IPO din Asia-Pacific, companiile bine capitalizate, susţinute de capital privat şi de capital de risc în zona de mediu, socială şi de guvernanţă (ESG) şi de tehnologie, au capitalul necesar pentru a aştepta până la îmbunătăţirea evaluării. Preţurile realiste şi performanţa post-IPO ar putea încuraja unele dintre aceste companii pregătite pentru IPO, cu o guvernanţă solidă şi o poveste bună privind capitalul propriu, să se listeze în 2024.

Piaţa IPO din EMEIA se află pe calea redresării, cu o creştere de 7% a volumului, chiar şi în condiţiile unei scăderi de 39% a încasărilor, pe fondul unor tranzacţii mari din regiunea MENA, a unei activităţi sporite în India şi CESA, precum şi a câtorva IPO-uri transfrontaliere de prim rang către SUA. Această regiune a încheiat anul cu 413 tranzacţii, obţinând 31,1 miliarde USD. Şi, chiar dacă cinci dintre cele mai mari 10 tranzacţii la nivel mondial au fost din EMEIA, regiunea a avut un număr mai mare de IPO-uri mai mici decât cele mari în comparaţie cu 2022, de unde şi scăderea veniturilor totale. Regiunea MENA a continuat să domine primele 10 IPO-uri din EMEIA în 2023, reprezentând 6 dintre aceste IPO-uri. În Marea Britanie, condiţiile de piaţă dificile, agravate de inflaţia ridicată şi de ratele ridicate ale dobânzilor, au atenuat activitatea IPO. În general, în EMEIA, perspectivele pentru 2024 sunt optimiste, dar prudente, având în vedere un mediu de piaţă imprevizibil. În diverse ţări, guvernele şi autorităţile de reglementare iau măsuri de stimulare a pieţelor de capital pentru a revigora investiţiile în inovarea disruptivă.

Perspectivele pentru 2024: Candidaţii trebuie să fie pregătiţi

Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, EY România: "Piaţa IPO din România continuă să crească, în ciuda unui mediu global dificil pentru listările de acţiuni. Anul 2023, a adus cea mai mare tranzacţie IPO de până acum în România, odată cu listarea cu succes a Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din ţară, care a atras 2,1 miliarde USD în oferta de acţiuni şi a obţinut o capitalizare de piaţă de peste 10 miliarde USD. În plus, oferta Hidroelectrica a fost una dintre cele mai mari IPO-uri europene ale anului şi reprezintă un indiciu clar al încrederii investitorilor în piaţa bursieră din România. Rămânem extrem de optimişti în ceea ce priveşte perspectivele noastre pentru pieţele de capital din România, care anul acesta au atins o etapă importantă, de 44 de miliarde USD în capitalizarea de piaţă a companiilor listate la nivel local şi care vor rămâne susţinute de fundamentele macroeconomice solide care plasează România în fruntea redresării europene".

La nivel global, moderarea inflaţiei şi potenţiala reducere a ratelor dobânzilor din 2024 ar putea atrage din nou investitorii către IPO-uri, prin îmbunătăţirea lichidităţii şi a perspectivelor de randament. Cu toate acestea, instabilitatea geopolitică susţinută ar putea submina încrederea.

În linii mari, anul viitor depinde de îmbunătăţirea contextului macro pentru o revigorare a ofertelor publice iniţiale, deoarece companiile aşteaptă cu nerăbdare condiţii de piaţă mai favorabile, pentru a lărgi perspectivele IPO. Atunci când perturbările se vor diminua, încrederea ar putea să îşi revină, iar pieţele vor oferi din nou oportunităţi pentru IPO-uri.

Candidaţii la IPO care vor dori să se listeze la bursă în 2024 vor trebui să fie bine pregătiţi. Factorii cheie care trebuie luaţi în considerare sunt: inflaţia şi rata dobânzii, politicile şi reglementările guvernamentale, redresarea activităţilor economice, tensiunile şi conflictele geopolitice, agenda ESG şi lanţul de aprovizionare global. De asemenea, ar trebui luate în considerare opţiuni multitrack, de la procese alternative de IPO (listare directă sau listări duble şi secundare), la alte metode de finanţare (capital privat, credit sau vânzare comercială).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb