STUDIU GFK Românii economisesc bani pentru locuinţe, vacanţe şi haine

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iunie 2006

Spre deosebire, în Austria, Republica Cehă, Croaţia, Ungaria, scopul

economisirii îl constituie maşinile, imobiliarele, precum şi pensiile

Românii economisesc bani în mod special pentru a aduce îmbunătăţiri locuinţelor, pentru cheltuieli legate de familie, vacanţe şi călătorii, dar şi pentru haine, potrivit unui studiu GfK efectuat în 2005 pentru a evidenţia tendinţele de economisire în 14 ţări din Europa Centrală şi de Est. Românii se încadrează în aceeaşi categorie cu Rusia, Ucraina, Bulgaria şi Bosnia Herzegovina, unde scopul economisirii este de a inves-ti în locuinţe, sănătate sau pur şi simplu pentru a avea bani "pentru zile negre".

În Austria, Republica Cehă, Croaţia, Ungaria, scopul economisirii îl constituie maşinile, imobiliarele, precum şi pensiile.

Pentru români, cele mai atractive oportunităţi de economisire şi investire sunt: apartamentele, casele şi alte imobiliare (40 - 65% din populaţia de peste 15 ani), depozite şi conturi (30 - 39% din populaţie peste 15 ani) şi asigurări de viaţă (9 - 20% din populaţia peste 15 ani). Acţiunile sunt cele mai căutate, urmate de fonduri de investiţii şi obligaţiuni pentru economisirea prin intermediul titlurilor financiare.

Bugetul românilor este distribuit în special pentru mâncare şi băutură, mobilă şi alte echipamente. Coeficientul puterii de cumpărare a românilor este de circa 27, peste Bulgaria cu 26, Turcia - 24 şi Serbia - 21, în timp ce Austria are cel mai mai mare coeficient - 100, fiind urmată de grupul UE - 15, cu un coeficient de 90 şi Germania - 89.

Potrivit studiului GfK, citat de Rompres, cele mai atractive opor-tunităţi de investire în România sunt apartamentele şi casele, depozitele în bănci şi imobiliare, observându-se o creştere a cardului bancar, a creditelor generale şi de consum ca mijloace pentru asigurarea finanţării în dauna depozitelor la termen.

Studiul concluzionează că, deşi intenţia şi încrederea româ-nilor că vor putea economisi în viitorul apropiat (12 luni) este la un nivel relativ ridicat în comparaţie cu celelalte ţări din regiune, realitatea le contrazice aşteptările deoarece scăderea utilizării produselor de economisire bancară este datorată mai puţin reorientării către alte instrumente de economisire sau investiţie şi mai mult creşterii ratei de îndatorare a populaţiei.

Fenomenul pieţei imobiliare are repercusiuni şi asupra preferinţelor românilor în materie de instrumente de economisire şi investire. Orientarea populaţiei către instrumente precum pensia privată, asigurarea de viaţă şi acţiuni demonstrează dezvoltarea pieţei financiare româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb