Studiu: Investitorii la BVB au devenit mai precauţi în 2024, preferă acţiuni stabile în contextul volatilităţii pieţei

A.F.
Piaţa de Capital / 18 decembrie 2024

Studiu: Investitorii la BVB au devenit mai precauţi în 2024, preferă acţiuni stabile în contextul volatilităţii pieţei

- Cornerstone Communications, firmă de consultanţă locală specializată în relaţia cu investitorii şi piaţa de capital, împreună cu MIA Marketing, companie românească de cercetare a pieţei, şi în colaborare cu BT Capital Partners, au finalizat ediţia din 2024 a studiului Market Pulse, dedicat pieţei de capital şi comportamentului investitorilor de retail din România. Cercetarea s-a desfăşurat în perioada septembrie - noiembrie 2024 şi a fost efectuată pe un eşantion de 453 de persoane, fiind axată pe obiceiurile de investiţii ale investitorilor de retail locali cu expunere în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti.

"Înţelegerea comportamentului investitorilor de pe piaţa locală este crucială pentru a analiza modul în care aceştia se adaptează la noile realităţi economice şi politice. Studiul Market Pulse 2024 evidenţiază o schimbare semnificativă în strategiile investitorilor de retail, marcată de o orientare către active cu risc scăzut, precum depozitele bancare şi titlurile de stat. Această preferinţă a fost susţinută nu doar de dorinţa de a limita expunerea la riscuri, ci şi de evoluţia inflaţiei din România care a oferit investitorilor un context economic mai predictibil. Experienţele din anii 2020 şi 2021, când numeroase companii antreprenoriale au debutat pe piaţa de capital fără a fi pe deplin pregătite pentru acest pas, rezultatele lor ulterioare demonstrând acest lucru, au determinat investitorii să adopte o abordare mai analitică. Rezultatele studiului arată că aceştia sunt acum mult mai atenţi la fundamentele companiilor şi la dinamica sectoarelor în care acestea activează, atât pe plan local, cât şi global. În acest context, se conturează un tipar: preferinţa pentru companiile listate pe Piaţa Principală a BVB, active în sectoare solide precum financiar-bancar şi energie/utilităţi. Aceste companii sunt apreciate pentru stabilitatea financiară şi operaţională, precum şi pentru capacitatea de a oferi dividende ridicate, devenind pilonii strategiei de investiţii pentru investitorii de pe piaţa de capital din România", a declarat Zuzanna Kurek, CEO al Cornerstone Communications.

Studiul a inclus investitori cu capital plasat în acţiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti la momentul desfăşurării cercetării. În ceea ce priveşte pieţele unde sunt cotate acţiunile deţinute, 65% dintre respondenţi au afirmat că deţin acţiuni listate doar la BVB, iar 35% deţin acţiuni ale unor companii cotate atât la BVB, cât şi pe alte burse. În acest caz, se observă un trend ascendent al investitorilor care se axează exclusiv pe bursa locală comparativ cu ediţiile anterioare ale studiului, când ponderea acestora a fost de 39% în 2022 şi 55% în 2023.

Investitorii care deţin acţiuni cotate la BVB au portofolii diversificate, adaptate contextului economic volatil. Depozitele bancare au înregistrat un avans de la 42% în 2023 la 59% în acest an, aceeaşi evoluţie având şi titlurile de stat, cu 44% dintre investitori accesând aceste instrumente, faţă de 34% în 2023. Investiţiile în imobiliare (36%) şi cele în metale preţioase (8%) au rămas la un nivel constant în acest interval, în timp ce numai 18% dintre investitori deţineau obligaţiuni (vs. 29% în 2023) şi 12% criptomonede (vs. 20% în 2023).

Respondenţii studiului Market Pulse au afirmat că portofoliul lor cuprinde, în medie, 7 companii listate, în comparaţie cu o medie de 10 companii listate în 2023. 71% dintre participanţi deţin doar acţiuni ale companiilor listate pe Piaţa Principală, o modificare semnificativă faţă de ediţia anterioară, când ponderea era de 15%. În acelaşi timp, sub 1% dintre investitori deţineau doar acţiuni ale companiilor listate pe Piaţa AeRO, faţă de 7% în 2023, în timp ce 28% deţineau acţiuni cotate atât pe Piaţa Principală a BVB, cât şi pe Piaţa AeRO, comparativ cu 78% conform ediţiei precedente. Acest trend este vizibil şi în ceea ce priveşte distribuţia valorii portofoliului pe cele două pieţe, ponderea dintre Piaţa Principală şi Piaţa AeRO fiind în 2024 de 76%-24%, faţă de 63%-37% în 2023.

"Studiul din acest an evidenţiază o tendinţă legată de diversificarea bazei de investitori pe piaţa de capital. Creşterea ponderii participanţilor cu portofolii sub 10 mii de lei arată că piaţa devine tot mai accesibilă pentru investitorii la început de drum. Aceştia se concentrează, în principal, pe companiile listate pe pieţele locale, unde percep riscuri mai mici şi beneficiază de o accesibilitate crescută. Acest fenomen contribuie la o structură mai variată a pieţei şi reduce dependenţa de investitorii tradiţionali cu portofolii semnificative. În acelaşi timp, comportamentul investiţional reflectă o schimbare importantă: portofoliile devin mai concentrate, iar durata medie de păstrare a acţiunilor este în creştere, indicând o extindere a orizontului investiţional. În plus, frecvenţa tranzacţiilor a scăzut, iar investitorii aleg să păstreze acţiunile pentru perioade mai lungi, ceea ce indică o schimbare către strategii pe termen lung şi o încredere mai mare în companiile selectate. Deşi creşterea costului vieţii a dus la o scădere a ponderii veniturilor anuale investite, activitatea principală a investitorilor a rămas orientată spre achiziţia de acţiuni. Acest lucru demonstrează că pentru mulţi, investiţiile au devenit parte integrantă a stilului lor de viaţă, un semnal pozitiv pentru stabilitatea şi dezvoltarea pieţei, fără ieşiri semnificative din partea investitorilor de retail", a declarat Ciprian Zamfirescu, Partener MIA Marketing.

În legătură cu motivele pentru a investi la BVB, acestea au rămas la un nivel relativ constant de la ediţia anterioară a studiului. Astfel, 71% dintre investitori au menţionat ca principal motiv obţinerea de profit din capitalul de care dispun, 70% dintre aceştia au investit pentru a avea un randament mai mare decât inflaţia, iar 65% doresc să îşi diversifice investiţiile. Dintre criteriile menţionate de investitori pentru alegerea companiilor în 2024, cel mai important a devenit evoluţia profitabilităţii companiei, cu o relevanţă de 8,6 dintr-un maxim de 10. Următoarele criterii sunt managementul profesionist (8,3), planurile de dezvoltare ale companiei (8,2), rezultatele financiare obţinute în ultimii trei ani (8,1) şi cele din ultimul an (8,1). În comparaţie cu ediţia precedentă a studiului, evoluţia profitabilităţii companiei a dobândit cea mai mare importanţă, în timp ce rezultatele financiare înregistrate în ultimul an au înlocuit în primele cinci criterii reputaţia fondatorului sau a antreprenorului.

Din punct de vedere al motivelor pentru care nu ar investi într-o companie, respondenţii au menţionat îndatorarea puternică (61%), lipsa perspectivelor de creştere (47%), neînţelegerea produsului sau serviciilor pe care aceasta le oferă (46%), lipsa de încredere în conducerea companiei (41%) şi lipsa de încredere în antreprenorul din spatele afacerii (40%). În comparaţie cu ediţia precedentă a studiului, primele cinci motive au rămas acelaşi, deşi ordinea lor diferă, lipsa încrederii în conducerea companiei fiind în 2023 principala cauză pentru a nu investi într-o companie.

În ceea ce priveşte valoarea totală a portofoliului, 14% dintre investitori deţin investiţii de sub 10 mii de lei de lei (vs. 3% în 2023), 19% dintre ei au un portofoliu cu o valoare între 10 mii şi 50 de mii de lei (vs. 16% în 2023), 18% au între 50 de mii şi 100 de mii de lei (vs. 9% în 2023). Cel mai reprezentativ interval a rămas cel dintre 100 de mii şi 500 de mii de lei, 26% dintre investitori încadrându-se în acesta (vs. 34% în 2023). Portofoliile de mari dimensiuni, cele cu o valoare totală între 500 de mii şi 1 milion de lei, cu un procent de 10% (vs. 14% în 2023) şi de peste 1 milion de lei, de 14% (vs. 26% în 2023), au o pondere mai scăzută comparativ cu ediţia precedentă a studiului. Din punctul de vedere al momentului deciziei de a investi la BVB, cei mai mulţi dintre respondenţi (41%) au menţionat că au investit prima oară la bursă cu mai mult de zece ani în urmă, procent care rămâne constant faţă de ediţia trecută a studiului. 15% dintre investitori au realizat prima investiţie în urmă cu 5-10 ani (+3pp vs. 2023), 17% au o experienţă de 3-5 ani (+4pp vs. 2023), 16% au început să investească în anii 2022-2023, iar 11% au debutat în activitatea bursieră pe parcursul acestui an.

"Datele colectate din rândul investitorilor ne arată câteva tendinţe utile în înţelegerea atât a planurilor lor pentru segmentul de investiţii financiare, cât şi a comportamentului lor vis-a-vis de emitenţii locali şi de evoluţia pieţei în general. Dorim să ajutăm la accelerarea curbei de învăţare a investitorilor potenţiali pentru a adopta instrumentele financiare de tipul acţiunilor sau obligaţiunilor ca parte a portofoliului lor de active. Constatăm atât creşterea periodicităţii cu care clienţii intră în piaţă, creşterea segmentelor de investitori noi care au debutat pe bursă în perioadele recente, cât şi a duratei de timp pe care aceştia rămân investiţi, toate semnalând pentru noi evoluţii pozitive ale dezvoltării bazei de participanţi activi la dinamica pieţei locale. De asemenea, sentimentul general pare să fie dictat de predictibilitatea veniturilor generate de instrumentele financiare, precum şi aversiunea faţă de complexitate, ceea ce indică, împreună cu date coroborate privind penetrarea serviciilor financiare, un stadiu intermediar de maturizare al pieţei şi nevoia noastră de a-i susţine în continuare dezvoltarea pentru a putea atrage clase noi de investitori cu apetit mai mare de risc", a declarat Vlad Pintilie, Deputy CEO al BT Capital Partners.

La nivelul frecvenţei tranzacţiilor, se observă o extindere a orizontului de investiţie comparativ cu studiul din anul 2023. Astfel, ponderea celor care tranzacţionează săptămânal sau mai des a scăzut de la 18% în 2023 la 9% în 2024, iar a celor care tranzacţionează lunar de la 43% în ediţia precedentă la 32% în acest an. Frecvenţa tranzacţiilor la 2-3 luni a rămas constantă, cu un procent de 21%. Pe altă parte, ponderea investitorilor care investesc o dată pe an sau mai rar a crescut de la 5% în 2023 la 18% în 2024. În ceea ce priveşte durata medie de păstrare a unei acţiuni în portofoliu, 14% dintre respondenţi au menţionat o perioadă mai mică de un an (vs. 18% în 2023), 17% păstrează acţiunile între un an şi doi ani (vs. 19% în 2023), în timp ce investitorii care deţin acţiunile pentru o durată de peste doi ani au o pondere de 69% (vs. 63% în 2023).

În primele nouă luni din 2024, investitorii şi-au menţinut planul de investiţii comparativ cu ediţia anterioară a studiului Market Pulse. Astfel, 74% dintre respondenţi au cumpărat mai multe acţiuni decât au vândut, iar 16% au menţionat că valoarea achiziţiilor şi vânzărilor au fost aproximativ egale. Numai 10% dintre investitori au avut ca principală activitate vânzarea de acţiuni în 2024. Cele mai multe investiţii ale respondenţilor sunt realizate în sectoarele financiar-bancar (84%), energie/utilităţi (72%), petrol şi gaze (64%), care au rămas la un nivel constant sau au avut o uşoară creştere comparativ cu ediţia anterioară a studiului. În ceea ce priveşte celelalte sectoare, cele mai multe au înregistrat scăderi ale deţinerilor faţă de 2023, cele mai semnificative fiind la nivelul industriei de IT&C, de la 78% în ediţia precedentă la 34% în 2024, şi agricultura, de la 57% în 2023 la 17% în acest an.

Majoritatea investitorilor, respectiv 70%, preferă atât acţiuni care asigură un dividend ridicat, cât şi pe cele cu un potenţial de creştere ridicat, în comparaţie cu o pondere de 53% în ediţia precedentă a studiului. De asemenea, procentul investitorilor care preferă acţiunile care asigură un dividend ridicat a rămas constant, la 17%, în timp ce investitorii se orientează mai puţin asupra acţiunilor cu potenţial de creştere, în scădere de la 31% în 2023 la 13% în 2024. Această evoluţie este vizibilă şi la nivelul proporţiei de investiţii dintre cele două tipuri de acţiuni, ajungând în acest an la 54%-46% în favoarea acţiunilor care asigură un dividend ridicat. Aceasta este o inversare a trendului din 2023, când acţiunile cu potenţial de creştere erau deţinute de 61% din investitori, şi doar 39% erau acţiuni care ofereau dividend ridicat. Randamentul mediu mulţumitor menţionat de investitori este în uşoară scădere faţă de ediţia precedentă a studiului, de la 15% la 13% în 2024.

Studiul efectuat de MIA Marketing include răspunsuri primite din partea unui număr de 453 de investitori de retail, care la momentul cercetării aveau capital investit la Bursa de Valori Bucureşti. Dintre respondenţi, 14% au vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, 33% între 35 şi 45 de ani, iar 52% au peste 46 de ani. Referitor la educaţia acestora, 85% dintre participanţi au studii superioare, iar 13% sunt absolvenţi de liceu. Din punct de vedere ocupaţional, 60% dintre investitori sunt salariaţi, 25% antreprenori, iar 15% se încadrează în altă situaţie (student, pensionar etc.).

Studiul Market Pulse 2024 a fost efectuat înainte de desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din România, care a determinat o volatilitate ridicată într-un interval de trei săptămâni, cu scăderi semnificative în majoritatea acestuia şi o recuperare în ultima parte a intervalului. Contextul respectiv nu a fost anticipat de investitori, principalele evenimente majore cu impact negativ pentru finalul acestui an fiind considerate de către respondenţi recesiunea în Europa (59%), instabilitatea politică şi economică la nivel european (55%), încetinirea creşterii economice a României (53%), criza financiară globală (50%) şi agravarea războiului din Ucraina (40%). Totuşi, revenirea recentă a indicelui BET la nivelul anterior incertitudinii politice demonstrează că investitorii rămân încrezători în piaţa locală de capital, iar strategiile investiţionale adoptate se menţin robuste, validând rezultatele cercetării.

Disclaimer: Studiul a fost efectuat pe un eşantion simplu aleatoriu de 453 persoane, la nivel naţional, investitori de retail locali cu expunere în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, care asigură o marjă de eroare de maximum 4,6%, la un nivel de încredere al rezultatelor de 95%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Zuzana mai are tupeu sa iasă în public?

    1. Ce a facut? Ultima data cand am vazut-o era 2021, ne aburea cu listari Aero.

      Nu mor caii cand vor cainii, prietene. Tu cu ce ai contribuit in viata ta la cresterea pietei de capital romanesti, in afara de a sta si a scrie comentarii anonime pe bursa?

    Se vede si din sondaj dar si de pe piata ca oamenii pastreaza in vremurile astea doar firme cat de cat solide financiar,care-si pot acoperi obligatiile pe o problema inerenta a incasarilor,insolventelor la clienti,care au bani de stocuri sa functioneze optim.

    Pe piata AERO se vede asta cel mai limpede.Se mai tin firmele cu profit,PER decent pana in 15,care au numerar,datorii pe care le pot achita din cashflow,care produc ceva si pentru actionari.Pur si simplu nu mai sunt vremuri de auzit ca noi crestem ca fat frumos,nu conteaza cum irosim resursele,nu conteaza ca suntem rupti in bilant.Franarea deficitului si a dezmatului pe datorie duce la ajustare economica,a investitiilor la marile companii.Iar frana asta la investitii duce la pierdere business la companiile mici si medii care fac venituri tocmai din investitiile companiilor mari. 

    Cand vine un crach,se duc dreaq-u toate esantioanele ,asa cum urmeaza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb