STUDIU: LA NIVEL MONDIAL, Votul pe Internet ar putea creşte participarea la alegeri

V.B.
Politică / 9 octombrie 2014

Votul online ar putea permite creşterea participării la alegeri în lume, însă riscurile fraudelor şi erorilor sunt încă prea ridicate pentru ca tehnologia să poată fi aplicată generalizat, arată un raport publicat ieri în SUA şi citat de AFP.

Studiul subliniază că securitatea trebuie să fie puternic ameliorată, iar provocările pe care le generează votul prin Internet le depăşesc de departe pe cele ale comerţului electronic.

Consumatorii afectaţi de furtul parolei cărţii de credit sau de fraude pot fi despăgubiţi, dar este dificil de reparat prejudiciul suferit de un alegător, precizează studiul realizat de centrul de reflexie Atlantic Council şi societatea McAfee, producătorul antivirusului omonim.

"Pierderea buletinelor este inacceptabilă. Spre deosebire de buletinele din hârtie, cele electronice nu pot fi renumărate uşor. (...) Avantajele votului online legate de domeniul de aplicare, accesul şi participarea ar putea revoluţiona procesul democratic în lume", mai arată autorii cercetării.

Pe de altă parte, infractorii cibernetici ar putea paraliza o alegere sau chiar să schimbe rezultatele fără a fi detectaţi. Alt obstacol se referă la necesitatea de a fi verificată identitatea votanţilor fără să se trădeze confidenţialitatea votului.

Expertul Joseph Hall, de la Center for Democracy and Technology, a opinat că vor trece 30-40 de ani până când aceste probleme tehnologice să fie rezolvate.

Cercetătorii au citat un studiu publicat de Universitatea din Michigan despre cele mai recente alegeri europene în Estonia, prima ţară care a permis votul electronic pentru un scrutin naţional. Studiul relevă faptul că hackerii ar fi putut ataca serverele electorale sau alegătorii, ca să modifice rezultatele alegerii şi pentru a submina legitimitatea sistemului. La rândul lor, demnitarii estonieni dau asigurări că sistemele ţării sunt sigure.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb