Doar aproximativ 8% dintre firmele din UE au cedat în Rusia, dar majoritatea firmelor occidentale încă active în ţară sunt germane, informează Politico.
Un număr mare de firme cu sediul în Uniunea Europeană şi în ţările G7 continuă să opereze şi să investească în Rusia, potrivit unui nou studiu privind investiţiile în capitaluri proprii realizate de companiile occidentale.
Mai puţin de 9% din aproximativ 1.400 de companii din UE şi G7 care aveau filiale în Rusia înainte ca Moscova să invadeze Ucraina au cesionat cel puţin o filială din ţară până în noiembrie 2022, potrivit datelor obţinute de profesorul Simon Evenett, de la Universitatea din St. Gallen, şi profesorul Niccolò Pisani, de la Institutul Internaţional pentru Dezvoltare Management. Acest lucru se întâmplă în ciuda celor mai dure sancţiuni occidentale împotriva Moscovei şi a rapoartelor mass-media despre ieşirile mai multor companii din ţară de la începutul războiului din Ucraina.
"Aceste descoperiri pun sub semnul întrebării disponibilitatea firmelor occidentale de a se decupla de economiile pe care guvernele lor le consideră acum rivale geopolitice", spun autorii studiului într-un comunicat.
Companiile cu sediul în SUA au înregistrat mai multe retrageri din Rusia (sub 18%) decât cele din UE (8,3%) şi Japonia (15%).
Unele dintre cele mai mari companii din lume, precum Ford, Renault, McDonald's, Ikea şi Shell se numără printre zecile de afaceri occidentale care s-au retras complet din Rusia, potrivit unei liste întocmite de Universitatea Yale.
Cu toate acestea, mulţi alţii, cum ar fi gigantul bunurilor de larg consum Unilever, franciza americană de fast-food Subway şi producătorul italian de paste Barilla, au continuat să opereze în ţară.
Majoritatea companiilor occidentale care rămân pe deplin active în Rusia sunt germane, potrivit studiului.
Acest lucru vine în timp ce oficialii şi şefii de afaceri întâlniţi la Davos pentru Forumul Economic Mondial promit mai mult sprijin militar şi economic pentru Kiev, ridicând în acelaşi timp întrebări în culise despre cât timp comunitatea globală de afaceri poate izola Moscova şi găsi noi pieţe pentru energie, metale şi alimente.