Studiu: Procentul românilor care caută activ de lucru în străinătate scade semnificativ.

R.S.
Comunicate de presă / 24 aprilie 2024

Studiu: Procentul românilor care caută activ de lucru în străinătate scade semnificativ.

În ciuda provocărilor globale, precum tensiunile geopolitice, preocupările legate de economie şi tendinţele de mobilitate virtuală din ultimii ani, mutarea în străinătate pentru căutarea unui loc de muncă rămâne un deziderat pentru cei mai mulţi oameni la nivel global, cu 23% dintre ei căutând activ un loc de muncă în alte ţări şi 63% exprimându-şi disponibilitatea de a face acest lucru.

În ceea ce-i priveşte pe români, procentul celor care caută activ un loc de muncă în străinătate este de doar 8%, arată un nou studiu elaborat de Boston Consulting Group (BCG), The Network şi The Stepstone Group. Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 150.000 de respondenţi din 188 de ţări.

Conform sondajului, care a fost reluat în 2023 după 2018 şi 2020, destinaţiile cele mai populare la nivel global pentru cei care caută un loc de muncă sunt Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit şi Germania, în timp ce oraşele cele mai populare sunt Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi şi New York, alături de Londra. România a ocupat locul 89 ca destinaţie, în creştere faţă de locul 92 în 2018 şi în scădere faţă de locul 78 în 2020.

În timp ce 22% dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate în 2018, numărul lor a scăzut la 13% acum trei ani şi la doar 8% anul trecut, ceea ce este mult mai mic decât media globală de 23% în 2023. În acelaşi timp, în concordanţă cu tendinţele internaţionale, numărul românilor care ar accepta un loc de muncă în străinătate în regim de lucru la distanţă a crescut semnificativ, ajungând la 74% în 2023 faţă de 61% în 2020. Acest procentaj este mai mare decât media globală de 66%, care a crescut de la 57% acum trei ani.

"Schimbările din peisajul economic şi social au condus la o reevaluare a planurilor de emigrare ale românilor, cu multiple motive care contribuie, inclusiv la îmbunătăţirea calităţii vieţii, posibilitatea de a lucra de la distanţă, preocupările legate de siguranţa socială sau dorinţa de a fi mai aproape de familie şi prieteni. Totodată, specialiştii în domenii precum IT, inginerie sau sănătate optează să rămână în ţară, având în vedere echilibrarea diferenţelor salariale la nivel european, oportunităţile de angajare şi un nivel de trai comparabil. Foarte interesant este faptul că în prezent, doar 9% dintre tineri şi 7% dintre absolvenţii de studii superioare iau în considerare o posibilă emigrare, comparativ cu o medie globală de 24% şi, respectiv, 32%," explică Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs, partenerul The Network în România.

Sondajul a constatat că motivele financiare şi economice au fost menţionate ca fiind principalele argumente pentru români de a lua în considerare lucrul în străinătate, respectiv 85% dintre români (64% la nivel global) au indicat acesta ca fiind motivul principal. Un alt factor în favoarea mutării a fost o mai bună calitate a vieţii, motiv pentru care 77% dintre români (55% la nivel global) ar pleca în străinătate pentru a lucra. O proporţie mult mai mare (59%) dintre români, comparativ cu media internaţională (35%), au menţionat sistemele mai bune de asistenţă socială şi de sănătate ca motive pentru a se muta şi lucra în străinătate.

"În general, putem afirma că atunci când oamenii caută un loc de muncă în străinătate, ei îşi iau decizia nu pe baza imaginii unei ţări, ci pe baza oportunităţilor de muncă disponibile, a recomandărilor cunoştinţelor lor şi a cunoaşterii limbii," a declarat Adam Kotsis, Partener şi Director Senior la BCG. "Tinerii şi persoanele din ţări cu populaţii în creştere rapidă sunt cei mai mobili. Ţările în care se vorbeşte engleza, cu economii puternice, conduc lista destinaţiilor principale," a adăugat el.

În România, 25% dintre cei care lucrează în design, artă, profesii creative şi arhitectură ar dori să lucreze în străinătate, urmaţi de muncitorii manuali (18%) şi profesioniştii în managementul afacerilor (17%). Românii ar prefera să lucreze în Germania, Regatul Unit şi Spania ca principale trei destinaţii pentru a lucra în străinătate, dar topul lor al celor mai dorite ţări include şi Italia, Statele Unite, Franţa, Olanda, Austria, Danemarca şi Elveţia. În concordanţă cu tendinţa globală, aproximativ 30% dintre români ar lucra în străinătate pe termen lung, adică pentru o perioadă nedeterminată.

Cercetătorii au fost, de asemenea, interesaţi să afle de ce cei care au optat să rămână în ţările lor natale au decis să facă acest lucru. Atât respondenţii români (53%), cât şi cei globali (54%), au menţionat ca motiv principal faptul că nu ar putea să-şi ia cu ei membrii familiei sau partenerii. Atât respondenţii globali, cât şi românii (33% ambele grupuri) au făcut referire la legăturile puternice cu ţara natală ca motiv pentru a nu pleca. În plus, 31% dintre români (16% la nivel global) au spus că dificultatea cumpărării de proprietăţi imobiliare în străinătate a fost un motiv pentru a rămâne.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Spudiul vrea sa zica... ca populatia imbatraneste masiv.. mai avem cva soc in fata de tineret in 4-6 ani... si cam atat....

    iar nasteri numai medie de 30-35 ani... imping caruturi... pe afara.. 

    s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb