Romania se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană la echipamentele de provenienţă chinezeasca în reţelele 5G, la finalul anului 2022, arată un studiu realizat de Strand Consult, citat de politico.eu.
Potrivit studiului, prima poziţie este ocupată de Cipru. Germania se bazează pe tehnologia chineză pentru 59% din reţelele sale 5G. Alte pieţe cheie, inclusiv Italia şi Ţările de Jos, sunt, de asemenea, printre cele opt ţări în care peste jumătate din reţelele 5G funcţionează cu echipamente chinezeşti.
Studiul, realizat de compania de consultanţă în telecomunicaţii Strand Consult din Copenhaga, oferă o imagine rară a modului în care unii operatori de telecomunicaţii s-au bazat pe furnizorii chinezi Huawei şi ZTE în stadiul incipient al lansării 5G în Europa. Cifrele subliniază, de asemenea, una dintre temerile oficialilor occidentali: că respingerea Europei împotriva tehnologiei chineze pentru reţelele de comunicaţii a întârziat încetinirea operatorilor de pe Huawei.
"Este mai uşor să predici decât să exersezi", a spus John Strand, fondatorul consultanţei, despre ezitarea guvernelor UE de a ridica bariere clare în calea utilizării echipamentelor de telecomunicaţii chinezeşti.
"Este mai periculos să fii dependent de reţelele de telecomunicaţii chineze decât să fii dependent de gazul rusesc. Infrastructura digitală este fundamentul societăţii", transmite Strand.
Studiul se potriveşte cu un avertisment al şefei digitale a Comisiei Europene, Margrethe Vestager, care a declarat luna trecută că "un număr de ţări au adoptat o legislaţie, dar nu au pus-o în vigoare... A face ca aceasta să funcţioneze este şi mai bine".
"Nu este doar Germania, ci este şi Germania", a spus Vestager în noiembrie.
Ministerele germane ale afacerilor digitale, interne şi economice nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii. De asemenea, Huawei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
În ultimii doi ani, guvernele europene au impus politici de securitate industriei telecomunicaţiilor pentru a reduce consumul de kit chinezesc.
În unele ţări, acest lucru a dus la oprirea completă a utilizării Huawei şi a rivalului său chinez mai mic ZTE. Studiul realizat de Strand estimează că nouă ţări UE, precum şi Norvegia şi Insulele Feroe, nu au deloc echipamente chinezeşti în noile reţele 5G. Franţa (17 la sută) şi Belgia (30 la sută) au o prezenţă mult mai mică a kit-ului chinezesc în 5G decât a fost cazul în reţelele lor 4G şi 3G.
Dar regimul UE privind utilizarea tehnologiei chineze în 5G este un mozaic. În alte ţări UE, aceste politici fie permit operatorilor să se bazeze în continuare pe Huawei pentru anumite părţi ale reţelelor lor, fie solicită guvernului să intervină activ pentru a opri tranzacţiile.
Guvernul de la Berlin a fost criticat în ultimii doi ani pentru că a întârziat în stabilirea cadrului legal care îi permite acum să intervină asupra contractelor dintre operatori şi vânzători dacă miniştrii aleg să facă acest lucru. Guvernul lui Olaf Scholz a adoptat o atitudine mai critică faţă de tehnologia chineză şi chiar luna trecută a blocat investitorii chinezi să cumpere o fabrică de cipuri germane, din cauza potenţialelor ameninţări la securitate.
Dar cel mai mare operator german, Deutsche Telekom a menţinut, de asemenea, un parteneriat strategic cu Huawei de ani de zile, iar acesta şi alţii au colaborat cu Huawei în primele etape ale lansării 5G, sugerează raportul Strand.
În Italia, guvernul are "puteri de aur" pentru a opri contractele cu Huawei. Fostul guvern condus de Mario Draghi, văzut ca fiind apropiat de SUA, a intervenit în câteva acorduri, dar încă nu este clar cum se va poziţiona actualul guvern condus de premierul de extremă dreapta Giorgia Meloni.
Datele Strand arată că Huawei a furniat rapid operatorilor echipamente 5G, în primele etape ale lansării în Europa.
Dar o altă companie de consultanţă de telecomunicaţii, Dell'Oro, a compilat recent date care au arătat că firma în ultimul an a început să se confrunte cu obstacole serioase în vânzarea kit-ului său.
La începutul anului trecut, chiar în momentul în care oficialii europeni schimbau direcţia în ceea ce priveşte securitatea 5G, Suedezul Ericsson a depăşit Huawei în cota de piaţă a noilor vânzări europene de echipamente de reţea de acces radio (RAN) pentru echipamente 3G, 4G şi 5G, conform cifrelor actualizate de Dell'Oro. Reţelele de acces radio reprezintă cea mai mare parte a investiţiilor în reţea şi includ staţii de bază şi antene.
În special pentru 5G RAN, Huawei şi-a pierdut poziţia iniţială de lider de piaţă la începutul lansării. Acum furnizează 22% din vânzări, Ericsson la 42% şi Nokia la 32% în Europa, a estimat Dell'Oro.
O investigaţie realizată de Politico luna trecută a dezvăluit modul în care gigantul tehnologic chinez îşi consolida operaţiunile în Europa şi îşi reduce operaţiunile de lobby şi branding pe o serie de pieţe importante, inclusiv Franţa, Regatul Unit şi reprezentanţa sa europeană la Bruxelles.
Presat de Statele Unite şi ocolit din ce în ce mai mult pe un continent pe care l-a considerat cândva cea mai strategică piaţă de peste mări, Huawei se îndreaptă înapoi spre piaţa chineză, concentrându-şi atenţia europeană rămasă doar asupra câtorva ţări, printre care Germania.
Totuşi, chinezii se tem că Huawei ar putea continua să furnizeze echipamente 5G din cauza lacunelor şi considerentelor politice ale guvernelor naţionale.
"Noile cifre ar putea servi drept un ochi deschis pentru multe guverne şi autorităţi de reglementare din Europa", a transmis Strand.