Românii fac împrumuturi în speranţa îmbunătăţirii nivelului de trai şi pentru a investi în educaţie, arată un studiu efectuat de YouGov la iniţiativa Provident Financial România.
Astfel, 35% din cei chestionaţi au declarat că apelează la instituţii financiare nebancare (IFN) pentru mini-investiţii în confortul vieţii de familie şi 22% dintre ei împrumută pentru cheltuieli legate de educaţia copiilor. 7 din 10 respondenţi au spus că rapiditatea şi aspectul convenabil al produselor şi serviciilor financiare oferite sunt cei mai importanţi factori de care ţin cont atunci când aleg o instituţie financiară.
Conform unui comunicat remis redacţiei, 9 din 10 respondenţi au declarat că împrumută doar sume de bani care se potrivesc situaţiei lor financiare, iar 94% spun că analizează atent avantajele şi implicaţiile contractării unui împrumut înainte de semnarea contractului.
Principala îngrijorare pentru 62% dintre participanţii la studiu este legată de presiunea cheltuielilor zilnice asupra bugetelor personale, urmată de stabilitatea locului de muncă - 17% şi de costurile legate de educaţia copiilor - 7%. În acelaşi timp, 60% dintre respondenţi declară că sunt mult mai atenţi cu cheltuielile lor zilnice, iar 31% reuşesc să pună bani deoparte.
"Cercetarea confirmă că deciziile financiare ale clienţilor noştri sunt luate în cunoştinţă de cauză şi că cel mai important factor în aceste decizii îl reprezintă gradul de încredere pe care aceştia îl au în nivelul şi stabilitatea veniturilor pe care le câştigă. În acelaşi timp, şapte din zece persoane chestionate au declarat că le-ar fi dificil sau imposibil să facă rost de bani pentru o nevoie urgentă, iar şase din zece nu au un cont bancar. Vom continua să împrumutăm într-un mod responsabil acest segment social adesea trecut cu vederea de către alte instituţii financiare. Astfel, încercăm să le oferim clienţilor noştri posibilitatea de a face dintr-o oportunitate o poveste frumoasă, atunci când este important pentru ei", a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial România.
În ceea ce priveşte evoluţia economică a ţării în perioada următoare, jumătate dintre cei chestionaţi sunt fie optimişti şi întrevăd o creştere economică, fie consideră că lucrurile vor rămâne la fel. În acelaşi timp, 37% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei lor financiare, fie ca urmare a schimbării locului de muncă, fie datorită realizării unor venituri mai mari.
Studiul a evidenţiat, totodată, şi intenţiile de investiţie ale românilor: 42% dintre cei chestionaţi îşi doresc deschiderea unui fond de economii. Mai mult, o treime intenţionează să investească în fonduri private de pensii şi asigurări de viaţă.
Studiul YouGov a fost efectuat în perioada 12 aprilie - 6 mai, pe un eşantion de 1.478 de respondenţi.