Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potenţială de piese de schimb pentru avioanele F-16 şi radare către Taiwan, în valoare estimată de 385 de milioane de dolari, a anunţat Pentagonul, cu o zi înainte ca preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, să înceapă o vizită sensibilă în Pacificm, transmite The Japan Times.
Statele Unite sunt obligate prin lege să furnizeze Taiwanului, care este revendicat de China, mijloacele pentru a se apăra, în ciuda lipsei de relaţii diplomatice formale între Washington şi Taipei, ceea ce stârneşte în permanenţă furia Beijingului.
Taiwanul, care este guvernat democratic, respinge pretenţiile Chinei privind suveranitatea asupra sa.
China a intensificat presiunile militare asupra Taiwanului, inclusiv două serii de exerciţii de război anul acesta, iar surse de securitate au spus că Beijingul ar putea organiza mai multe exerciţii pentru a coincide cu turneul lui Lai în Pacific, care include escală în Hawaii şi Guam, un teritoriu al SUA, conform The Japan Time.
Agenţia pentru Cooperare în Securitate şi Apărare a Pentagonului a declarat că vânzarea include 320 de milioane de dolari pentru piese de schimb şi suport pentru avioanele F-16 şi radare Active Electronically Scanned Array, precum şi echipamente aferente.
Departamentul de Stat a aprobat, de asemenea, o vânzare potenţială către Taiwan a echipamentului mobil îmbunătăţit pentru abonaţi şi suport pentru o valoare estimată de 65 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul. Contractantul principal pentru vânzarea de 65 de milioane de dolari este General Dynamics, scrie The Japan Times.
Ministerul Apărării al Taiwanului a declarat că se aşteaptă ca vânzările să "îşi intre în vigoare" într-o lună şi că echipamentele vor ajuta la menţinerea pregătirii flotei de F-16 şi "la construirea unei forţe de apărare credibile."
"Taiwanul şi Statele Unite vor continua să îşi consolideze parteneriatul în domeniul securităţii şi să colaboreze pentru a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în regiunea Indo-Pacific," a spus ministerul într-un comunicat.
Luna trecută, Statele Unite au anunţat un pachet potenţial de vânzări de arme către Taiwan, în valoare de 2 miliarde de dolari, inclusiv livrarea pentru prima dată a unui sistem de rachete de apărare aeriană avansat, testat în Ucraina.
Lai pleacă sâmbătă către Hawaii, într-o vizită oficială care reprezintă o escală pe drumul său către Insulele Marshall, Tuvalu şi Palau, trei dintre cele 12 ţări care mai au relaţii diplomatice formale cu Taipei. Preşedintele Taiwanului va face şi o escală în Guam, menţionează The Japan Times.
Hawaii şi Guam sunt sediile unor baze militare importante ale SUA. China a cerut vineri Statelor Unite să exercite "cea mai mare prudenţă" în relaţiile sale cu Taiwanul.
Departamentul de Stat a declarat că nu vede nicio justificare pentru ca ceea ce a numit un tranzit privat, de rutină şi neoficial al lui Lai să fie folosit drept pretext pentru o provocare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2024, 12:41)
SUA mai face un razboi cat ai zice "peşte" ca iese malai la greu, curg triliardele incolo, dar numai daca e razboi = găina cu ouale de aur