Un bombardament aerian al SUA ar fi lovit un spital operat de Medici Fără Frontiere (MFF), a admis un purtător de cuvânt al NATO, după ce grupul medical a blamat atacul aerian pentru distrugerea unităţii sanitare situate în oraşul afgan Kunduz şi pentru uciderea mai multor membri MFF, transmite Reuters.
Armata americană recunoaşte că a efectuat un raid aerian "în vecinătatea" spitalului MFF. Un raid aerian american, care ar fi lovit un spital din Kunduz, Afganistan, ieri, a vizat insurgenţi talibani care trăgeau direct înspre militari americani, a transmis armata SUA într-un comunicat. Raidul aerian a fost efectuat "în vecinătatea" unui spital operat de Medici Fără Frontiere în Kunduz, mai arată comunicatul, care adaugă că armata americană a deschis o anchetă cu privire la incident.
Comandantul forţelor conduse de SUA din Afganistan "a prezentat condoleanţe preşedintelui ţării" după bombardamentul asupra spitalului MFF, a anunţat biroul Preşedinţiei afgane, retractând astfel un comunicat difuzat anterior în care informa că generalul american John Campbell a prezentat "scuze" preşedintelui Ashraf Ghani.
Medici Fără Frontiere afirmă că, cel mai probabil, forţele internaţionale conduse de SUA au bombardat spitalul organizaţiei umanitare din Kunduz: "Toate indiciile arată în prezent că bombardamentul a fost efectuat de forţele coaliţiei internaţionale", a transmis MFF într-un comunicat. "MFF cere o prezentare completă şi transparentă din partea coaliţiei în ceea ce priveşte operaţiunile sale aeriene deasupra oraşului Kunduz de sâmbătă dimineaţă", mai arată comunicatul.
Bilanţul victimelor a crescut la 19 morţi - cel puţin 12 membri ai personalului MFF, patru pacienţi adulţi şi trei copii, potrivit unui mesaj postat de grupul medical pe Twitter.
Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a afirmat că o "anchetă exhaustivă" este în desfăşurare cu privire la bombardamentul asupra spitalului MFF din Kunduz, însă fără a confirma dacă acesta a fost efectuat de forţele americane, potrivit AFP. Secretarul american al Apărării a subliniat că "forţele americane, în sprijinul forţelor de securitate afgane, operează în zonă, la fel şi talibanii".
Raidurile aeriene asupra spitalului MFF din Kunduz sunt "de nescuzat" şi "posibil criminale", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein. El a făcut apel la o anchetă aprofundată şi transparentă, arătând că "dacă va fi recunoscut drept deliberat de către justiţie, un raid aerian asupra unui spital ar putea constitui o crimă de război". "Acest eveniment este profund tragic, inexcuzabil şi posibil criminal", a adăugat el în comunicat.
Medici fără Frontiere a dezvăluit că personalul său a sunat disperat oficialii NATO din Kabul şi Washington în timpul bombardării spitalului, care a durat aproape o oră. Prima bombă a căzut la 02:10 AM, personalul a sunat reprezentanţii NATO din Kabul la 02:19 şi oficialii militari din Washington câteva minute mai târziu, dar loviturile aeriene au continuat până la ora 03:13 AM
Medici Fără Frontiere a spus ieri că a dat coordonatele spitalului său forţelor afgane şi ale SUA în mai multe rânduri (inclusiv la începutul acestei săptămâni), tocmai pentru a nu fi loviţi de bombardamente.
Luptele au fost aprinse săptămâna aceasta în capitala de provincie afgană, recapturată de forţele guvernamentale de la talibanii ce o cuceriseră luni, marcând cea mai mare victorie din ultimii 14 ani de insurgenţă.
Brian Tribus, purtător de cuvânt în cadrul NATO a declarat că lovitura aeriană "ar fi putut să provoace daune colaterale într-o facilitate medicală din apropiere".
1. Alte daune colaterale
(mesaj trimis de Oarecare în data de 04.10.2015, 14:01)
In traducerea libera a SUA: paguba in ciuperci.
Incredibil ce se intampla! Amaratii aia suna peste tot, le dau si coordonatele spitalului, dar probabil, baietii se delectau pe calculator cu ceva jocuri de razboi, confundand imaginarul cu realitatea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 04.10.2015, 20:36)
Nu este "ar fi" ci "a". Atunci puneți și știrea despre victimele rușilor tot cu "ar" fi fost ucise. În ambele cazuri avem morți din motive de bombardamente.