Oficiali de rang înalt din Departamentul american al Apărării examinează o propunere de retragere a circa 10.000 de militari din Europa de Est, relatează postul NBC News, citând şase oficiali europeni şi americani ce s-au exprimat pe acest subiect, de la care transmitem cele ce urează.
Unităţile luate în considerare pentru retragere fac parte din cei circa 20.000 de militari pe care administraţia fostului preşedinte democrat Joe Biden i-a desfăşurat în 2022 pentru a consolida după invazia rusă în Ucraina apărarea statelor care se învecinează cu această ţară. Numărul efectivelor ce ar urma să fie retrase este încă în discuţie.
Discuţiile interne despre reducerea efectivelor trupelor americane în România şi Polonia survin într-un moment în care preşedintele american Donald Trump încearcă să-l convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina.
Cei şase oficiali americani şi europeni, care au cerut toţi anonimatul, au descris mai multe detalii ale propunerii. Dacă Pentagonul o va adopta, aceasta va alimenta temerile că SUA îşi abandonează vechii aliaţi din Europa, care consideră Rusia o ameninţare crescândă, au comentat oficialii europeni.
Administraţia Trump a transmis deja clar că doreşte ca aliaţii europeni să îşi asume mai multe responsabilităţi pentru propria apărare, astfel încât SUA să îşi concentreze resursele militare asupra Chinei şi a altor priorităţi.
În prima sa vizită externă ca secretar al Apărării, Pete Hegseth a spus într-un discurs la Bruxelles în februarie că 'realităţile strategice dure împiedică SUA să se axeze în primul rând pe securitatea Europei'. Statele Unite doresc să-şi concentreze resursele pe securizarea graniţei lor de sud şi pe contracararea Chinei, a explicat Hegseth.
La rândul său, Elbridge Colby, pe care Senatul SUA urmează să-l confirme în curând în postul de consilier politic principal al Pentagonului şi va deveni astfel numărul trei în ierarhia conducerii acestei instituţii, a cerut de asemenea focalizarea mai mult pe China şi reducerea trupelor americane din Europa şi s-a declarat împotriva furnizării de noi ajutoare militare Ucrainei.
Totuşi, senatorul republican Roger Wicker, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate, a părut să critice această abordare, la o audiere desfăşurată joi. 'Sunt unii care cred că a sosit momentul să ne reducem drastic prezenţa militară în Europa (...) Sunt tulburat de acele opinii profund greşite şi periculoase susţinute de unii birocraţi de nivel mediu din cadrul Departamentului Apărării', a spus senatorul, fără a preciza persoanele la care se referă. 'Ei lucrează în direcţia unei retrageri a SUA din Europa, şi adesea fac asta fără a se coordona cu secretarul apărării', a mai criticat Wicker.
Pentagonul nu a comentat deocamdată relatarea postului NBC News. 'Preşedintele reexaminează constant acţiunile şi priorităţile pentru a se asigura că menţine 'America First' ('America pe primul loc')', doctrina oficială a politicii lui Trump, a declarat acestui post purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, Brian Hughes, potrivit sursei citate.
În condiţiile reducerii bugetului Pentagonului, diminuarea prezenţei militare americane în Europa ar putea elibera resurse care eventual să fie realocate pentru regiunea Indo-Pacific, pe care oficialii administraţiei Trump o consideră mai importantă strategic pentru SUA. Aproximativ 80.000 de soldaţi americani sunt în prezent staţionaţi în Europa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 17:46)
Nu i nimic ca face Ursula "inarmarea in 4 ani si jumatate" in loc de cinci,
s a vazut că asta la cincinale a functionat
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 18:00)
La voi in Rusia cum e?
A venit iarna? Mai aveți semnal la net?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 18:00)
Tocmai de-asta trebuie sa ne ajutam singuri, noi europenii.
Nu ne mai putem baza pe americani, in următorii 4 ani.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 19:18)
Abia astept,sa vad armata europeana multiculturala,
ce distractie va fi,cu echipamentul de lupta 35 kg,
pe spatele soldatilor occidentali super "puternici",
recrutati din discoteci,baruri,...........
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 20:36)
...recrutati si de prin parcuri unde joaca table si sah pe banii contrbuabililor, trai pe vatrai neneaca
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 21:37)
Vrând, nevrând cei 500 de milioane de europeni bogați trebuie să se apere de cei 150 de milioane de ruși.
Europenii nu au atâtea bombe atomice, dar se poate rezolva. Marcel trebuie însă să demisioneze pentru mizeria economică și fără spațiu de manevră fiscală ln care suntem ! Nicu, generalul cu stele fără număr, s-a retras în munți ??? De Iohannis știm ceva ?